Przydomowa hodowla kur cz.1
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przydomowa hodowla kur
U mnie też mnóstwo małych ptaszków sikorek bogatek i modrych, mazurków, wróbli, pokazują się też zięby, rudziki, kowaliki, ale dokarmiam rokrocznie
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Mam w okolicy sporo dudków, sójek i - rzadkość - dzierzba gąsiorek. Niejednokrotnie obserwowaliśmy parę dudków - pani dudkowa siedziała pod winoroślą, a pan dudek wybierał z trawnika pędraki (!) i karmił nimi swoją wybrankę Dzierzba z kolei z wysokości drutów średniego napięcia patrolowała nieużytek i coraz to pikowała w dół wracając z jakimś kąskiem (myszowate lub jaszczurki).
Wróbla żadnego-nawet jednego. Z tego co czytałam, sroki załatwiają skutecznie wróble wyjadając im z gniazd i jajka i pisklaki
Myszołowy też mam w okolicy, stąd siatka nad wolierą od samego początku. Teraz jak znalazł zgodnie z zaleceniami
Wróbla żadnego-nawet jednego. Z tego co czytałam, sroki załatwiają skutecznie wróble wyjadając im z gniazd i jajka i pisklaki
Myszołowy też mam w okolicy, stąd siatka nad wolierą od samego początku. Teraz jak znalazł zgodnie z zaleceniami
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
U mnie jest tylko jedyny kos, nawet dość oswojony, a małych ptaszków współmiernie z ubiegłym sezonem jest znikoma ilość. Być może nie tylko ptasia grypa zagraża ptactwu, Kury moje bardzo jesienią długo się pierzyły, teraz są już bardziej ruchliwe, ale
nie to, bo nie są łakome jak w lecie.
nie to, bo nie są łakome jak w lecie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Aquaforta
- Kontakt:
Ooo, moje też w szklarence urzędują od wypuszczenia z kurniczka do zmroku. Super sprawa, gdy na wybiegu śnieg i zmarzlina a tam mogą grzebać do woli i nawet kąpiele piaskowe odchodzą
Niestety nie mam możliwości umieszczania zdjęć (mam nadzieję, że nie na zawsze )
moja szklarenka ma zaledwie parę metrów kw ale i tak mają frajdę.
Niestety nie mam możliwości umieszczania zdjęć (mam nadzieję, że nie na zawsze )
moja szklarenka ma zaledwie parę metrów kw ale i tak mają frajdę.
Pozdrawiam
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje wczoraj znalazły miejsce na kąpiel (pod świerkiem), jedyne miejsce gdzie ziemia sucha i odkryta, także głuptaki wcześniej babrały się w wilgotnym popiele który został wysypany pod fundamenty z tyłu domu, i tak kilka chodziło wczoraj z mokrymi brzuchami.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Kolejny foliak postawię od razu obok pomieszczeń dla ptaków.
Po sezonie wegetacyjnym będzie dwa w jednym - tępienie nicieni oraz drutowców z nawożeniem
Dziś widziałam całe stado raniuszków.
Kiedyś w ogóle się ich nie widywało, od dwóch-trzech lat pojawiają się w coraz większej liczbie.
Po sezonie wegetacyjnym będzie dwa w jednym - tępienie nicieni oraz drutowców z nawożeniem
Dziś widziałam całe stado raniuszków.
Kiedyś w ogóle się ich nie widywało, od dwóch-trzech lat pojawiają się w coraz większej liczbie.
- Aquaforta
- Kontakt:
Takie było moje założenie- wytępienie lub chociaż przerzedzenie populacji drutowców + nawóz
Specjalnie do tego celu została przestawiona siatka ogrodzeniowa, na wiosnę skończy się kurze eldorado, ale jesienią znowu udostępnię im szklarenkę. Ekopom ma większe możliwości powierzchniowe- pisałeś kiedyś, że kilka takich foliaków mają do dyspozycji.
Specjalnie do tego celu została przestawiona siatka ogrodzeniowa, na wiosnę skończy się kurze eldorado, ale jesienią znowu udostępnię im szklarenkę. Ekopom ma większe możliwości powierzchniowe- pisałeś kiedyś, że kilka takich foliaków mają do dyspozycji.
Pozdrawiam
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Ja mam obecną szklarnię za daleko - chyba że pod pachą zacznę kury nosić - na zmiany.
Każdego dnia dwie kolejne.
Patrząc na korzyści, może byłoby to nawet niegłupie
Każdego dnia dwie kolejne.
Patrząc na korzyści, może byłoby to nawet niegłupie
- Ginka
Kiedyś się stawiało takie kratki które wyglądały jak odwrócona litera U, były z żeliwnych drutów o rozstawie uniemożliwiającym przejście kury, na górze pospawane były na kratkę i tak się je wbijało w ziemię tworząc tunel którym kuraki przechodziły z punktu A do punktu B , możesz im takie zmajstrować i by sobie chodziły tam i z powrotem same
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Taaaaa...200 metrów w linii prostej, z zakosami trudno powiedzieć ile
- Ginka
Myślałam że połowę tego, no cóż podrzucić pomysła nie zawadzi, może kto inny skorzysta .
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
U mnie tez w tym roku więcej ptactwa- przylatują sikorki i sójki. Raz widzielismy kwiczoła. Gąsiorek w zeszłym sezonie miał u nas gniazdko na niewielkiej jodle, ok.1,5 metra nad ziemią,takie 4 maleństwa tam były, cudo.
Dziś było 7 jajek na 8 kur, czyżby już czuły wiosnę? Kiedy zaczynają się kwoczyć?
Dziś było 7 jajek na 8 kur, czyżby już czuły wiosnę? Kiedy zaczynają się kwoczyć?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- Aquaforta
- Kontakt:
Joli już siedzą na jajkach
Jajek malutko, na 4 kurki wczoraj było jedno. Za to kaczuszka coś kombinuje - sama wchodzi do domku "noclegowego" i gdy wychodząc za płetwą wyciągnęły się źdźbła słomy- pracowicie umieściła je z powrotem w budce Czyżby coś miała w palnie??
Jajek malutko, na 4 kurki wczoraj było jedno. Za to kaczuszka coś kombinuje - sama wchodzi do domku "noclegowego" i gdy wychodząc za płetwą wyciągnęły się źdźbła słomy- pracowicie umieściła je z powrotem w budce Czyżby coś miała w palnie??
Pozdrawiam