Na parapecie DAK
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Na parapecie DAK
Kępka pięknie się rozrosła, jest soczyście zielona i do tego robi niespodzianki, rośliny są nieprzewidywalne czekam na śliczne białe kwiatki
Zapowiada się ładne kwitnienie, rzeczywiście chce zostać Lutkiem .
- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
Bardzo ładnie rozkrzewiona roślinka..... co do nazwy to nie Lutek a Stycznik
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Schlumbergera w sierpniu zaczęła tracić zieleń - we wrześniu zrobiła się blado zielonkawa. Potraktowałam ją nawozem przeciwko chlorozie i ograniczyłam podlewanie. Nie wiem co z tego pomogło (może jedno i drugie), ale efekt był piorunujący - w oczach zieleniała i piękniała.Aileen pisze:Kępka pięknie się rozrosła, jest soczyście zielona ................
Zaczynam już przygotowania do sezonu. Zgromadziłam materiał do przesadzenia - nie wszystkie będą przesadzane, bo właściwie 2 lata temu przesadzałam, ale te co mnie niepokoją, bo nie kwitły, albo mam podejrzenia o zły stan korzeni lub te, które trzeba rozsadzić lub dać im większy domek.
Na pierwszy rzut poszły notki, bo je trzeba obudzić najwcześniej. One to dostały SPA zdrowotne i upiększając z odnową biologiczną. Były też u fryzjera - korzonki wymyte i wyczesane oraz nieco podstrzyżone. Potem odstawione do wysuszenia. To w zeszłym tygodniu, a teraz będzie sadzenie.
Mammillarie szykują się też do wyprowadzki na balkon więc dostały ceramiczne bardziej stabilne domki, by innym rozrastającym się dać miejsce, szczególnie niektórym gymnolom (saglionis, monvillei, mostii). W czasie operacji przesadzania nad wszystkim czuwa Portos i nic wokół kaktusów bez niego odbyć się nie może.
Danusiu, jakie masz gustowne gąbeczki do przesadzania . Dobry pomysł . Zawsze myjesz i szczotkujesz korzenie?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dzieje się u Ciebie - przygotowania do sezonu ruszyły pełną parą!
- DAK
Basiu, to nie gąbka, tylko pianka poli...cośtam, taki wypełniacz zawartości paczek (dostałam w paczce od p. Żurawińskiego i nie wyrzuciłam, bo ja jestem taki PRZYDAŚ Jest świetna, bo nie niszczy cierni, jest sztywna, a kształt świetnie nadaje się do różnych operacji z kaktusami. Można przenosić, ale też kłaść na boku i obracać - SUPER!!! I nie jestem poraniona.
Nigdy dotąd nie myłam korzeni, ale Marek Pilaszek mnie bardzo do tego przy tych notkach namawiał. Początkowo chciałam się temu sprzeniewierzyć, ale okazało się, że przy pierwszym przesadzaniu byłam zbyt leniwa i nie oczyściłam dobrze korzeni z torfu i niestety mycie okazało się jedynym sposobem na pozbycie się resztek tego g...a . Notki mi zastrajkowały w zeszłym sezonie, więc chcę sprawdzić czy to pomoże.
Ale u Mammillarii nie myłam, bo one jeszcze będą dłużej spały, notki niedługo czas wybudzać, to im ten prysznic może nie zaszkodzi.
Henryku, ja przeważnie sezon zaczynam już w styczniu
Pierwsze przeglądy stanu zdrowia - niestety trochę padło, ale mało, tylko dlaczego zawsze te, których nam najbardziej żal i nic nie wskazywało na ich stan przedśmiertny A potem przesadzanie i dzięki temu do wiosny nie trzeba tak wzdychać i tęsknić za nimi.
Nigdy dotąd nie myłam korzeni, ale Marek Pilaszek mnie bardzo do tego przy tych notkach namawiał. Początkowo chciałam się temu sprzeniewierzyć, ale okazało się, że przy pierwszym przesadzaniu byłam zbyt leniwa i nie oczyściłam dobrze korzeni z torfu i niestety mycie okazało się jedynym sposobem na pozbycie się resztek tego g...a . Notki mi zastrajkowały w zeszłym sezonie, więc chcę sprawdzić czy to pomoże.
Ale u Mammillarii nie myłam, bo one jeszcze będą dłużej spały, notki niedługo czas wybudzać, to im ten prysznic może nie zaszkodzi.
Henryku, ja przeważnie sezon zaczynam już w styczniu
Pierwsze przeglądy stanu zdrowia - niestety trochę padło, ale mało, tylko dlaczego zawsze te, których nam najbardziej żal i nic nie wskazywało na ich stan przedśmiertny A potem przesadzanie i dzięki temu do wiosny nie trzeba tak wzdychać i tęsknić za nimi.
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
DAK, ojej, dzieje się u Ciebie!! Aż miło popatrzeć.
Świetne sposoby tu znajduję!
Świetne sposoby tu znajduję!
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Są kwiatuszki Piękne, Stycznik Lutek dwojga imion dopiero się rozkręca. Notki po odnowie biologicznej zaraz pewnie ruszą, po takich zabiegach to już nie powinny strajkować, nie wypada
Kocurek przesympatyczny, dogląda czy wszystko idzie ok Wiosna coraz bliżej
Kocurek przesympatyczny, dogląda czy wszystko idzie ok Wiosna coraz bliżej
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Schlumbergera pięknie się rozrasta Widać, że zabiegi które jej zafundowałaś dały efekty i teraz możesz podziwiać jej wspaniałe kwiaty
A co do sezonu to, rzeczywiście trzeba powoli brać się do roboty No i te gustowne pianeczki też mnie zaciekawiły
A co do sezonu to, rzeczywiście trzeba powoli brać się do roboty No i te gustowne pianeczki też mnie zaciekawiły
- DAK
Prac przedwiosennych ciąg dalszy.
Notki przesadzone, przygotowane do wyjścia na zewnątrz, dlatego są w ceramicznych doniczkach. Za tydzień będzie wybudzanie, więc zostają już w domu na parapecie.
Dziś kolejne przesadzanie, ale na sucho tylko z czesaniem. Pod widelec poszły korytka, bo w nich przesadzanie najtrudniejsze. Największe sztuki z korytek wyeksmitowane, skoro dorosły to poszły na swoje.
Korytko Michasiowe i plackowe po zabiegach:
Baldianki w dużym korytku też już tkwią w nowym podłożu i może będą lepiej nakarmione, to się odwdzięczą kwiatami. Niektóre miały b. słabe korzenie i to dokładnie odzwierciedlało ich kondycję i chęć do kwitnienia w poprzednim sezonie.
Gymnole poszły z powrotem na zimowisko, bo mają jeszcze ponad miesiąc na spanie.
Notki przesadzone, przygotowane do wyjścia na zewnątrz, dlatego są w ceramicznych doniczkach. Za tydzień będzie wybudzanie, więc zostają już w domu na parapecie.
Dziś kolejne przesadzanie, ale na sucho tylko z czesaniem. Pod widelec poszły korytka, bo w nich przesadzanie najtrudniejsze. Największe sztuki z korytek wyeksmitowane, skoro dorosły to poszły na swoje.
Korytko Michasiowe i plackowe po zabiegach:
Baldianki w dużym korytku też już tkwią w nowym podłożu i może będą lepiej nakarmione, to się odwdzięczą kwiatami. Niektóre miały b. słabe korzenie i to dokładnie odzwierciedlało ich kondycję i chęć do kwitnienia w poprzednim sezonie.
Gymnole poszły z powrotem na zimowisko, bo mają jeszcze ponad miesiąc na spanie.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Jak dla mnie gymnokalicja najładniejsze.