Co robić ze skórkami cytrusów??
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drogi aleksanderk!
Ja- jako miłośniczka kotów- muszę przyznać, że wyraziłam się nieprecyzyjnie. To nie jest tak, że moje kocury muszą biedne zjadać resztki po nas. Wygląda to raczej tak, że mają full kociego jedzona (suche i puszkowe) a z obiadu to tak dla urozmaicenia- i to np. kawałki mięsa (uwielbiają surowe) i ewentualnie jakieś warzywka jak uda się przemycić ;) Robimy tak po prostu dla zmiany ich jadłospisu. Szczerze mówiąc to największym pochłaniaczem resztek z obiadu jest... mój mąż Ale prawda jest taka, że on zamiast kolacyjnej kanapki woli odgrzać sobie schabika albo ziemniaczki z cebulką...
Wiem, że ideałem byłoby przygotowywać moim kocurom coś swojskiego- ale co one miałyby niby jeść- kaszę?? ;) Apetyty mają nieposkromione... choć zero nadwagi- wszystko wybiegają w ogrodzie
To tyle kwestią wyjaśnienia- pozdrawiam!
Ja- jako miłośniczka kotów- muszę przyznać, że wyraziłam się nieprecyzyjnie. To nie jest tak, że moje kocury muszą biedne zjadać resztki po nas. Wygląda to raczej tak, że mają full kociego jedzona (suche i puszkowe) a z obiadu to tak dla urozmaicenia- i to np. kawałki mięsa (uwielbiają surowe) i ewentualnie jakieś warzywka jak uda się przemycić ;) Robimy tak po prostu dla zmiany ich jadłospisu. Szczerze mówiąc to największym pochłaniaczem resztek z obiadu jest... mój mąż Ale prawda jest taka, że on zamiast kolacyjnej kanapki woli odgrzać sobie schabika albo ziemniaczki z cebulką...
Wiem, że ideałem byłoby przygotowywać moim kocurom coś swojskiego- ale co one miałyby niby jeść- kaszę?? ;) Apetyty mają nieposkromione... choć zero nadwagi- wszystko wybiegają w ogrodzie
To tyle kwestią wyjaśnienia- pozdrawiam!
Amatorka ogrodu
Ja też kiedyś drążyłam ten temat, tylko w trochę węższym zakresie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Wszystkie cytrusy komposuję, greipfrutowe, bananowe daję pod róże, jeszcze efektów nie widzę, ale też nic złego się nie dzieje. Kości też wyrzucam na kompost, po tym jak przeczytałam, że z kości robi się nawóz fosforowy. Chyba moim roślinom nie przeszkadza, że mają takie urozmaicenie przy korzeniach, bo nie strajkują z tego powodu Ja nawet na kompost zabieram makulaturę z niszczarek z pracy, bo używamy tonerów na bazie bananowca, więc dokładam dużo celulozy, ale nawet jak zostają mi kartony drę na kawałki i na kompost. Jak się ma piach zamiast ziemi, trzeba sobie jakoś radzić, sypanie sztucznych nawozów jest w moim przypadku krótkotrwałe i nieekologiczne a każde wzbogacenie kompostu moim zdaniem jest z pożytkiem dla roślin.
Pozdrawiam
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Wszystkie cytrusy komposuję, greipfrutowe, bananowe daję pod róże, jeszcze efektów nie widzę, ale też nic złego się nie dzieje. Kości też wyrzucam na kompost, po tym jak przeczytałam, że z kości robi się nawóz fosforowy. Chyba moim roślinom nie przeszkadza, że mają takie urozmaicenie przy korzeniach, bo nie strajkują z tego powodu Ja nawet na kompost zabieram makulaturę z niszczarek z pracy, bo używamy tonerów na bazie bananowca, więc dokładam dużo celulozy, ale nawet jak zostają mi kartony drę na kawałki i na kompost. Jak się ma piach zamiast ziemi, trzeba sobie jakoś radzić, sypanie sztucznych nawozów jest w moim przypadku krótkotrwałe i nieekologiczne a każde wzbogacenie kompostu moim zdaniem jest z pożytkiem dla roślin.
Pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Wrzuca się je do specjalnych worków na odpady przeznaczone do recyclingu. Razem z butelkami PET, puszkami i innymi odpadami. Zabierane są raz na dwa tygodnie.Krzysztof usun. pisze:co zrobić z kartonem po mleku UHT?....wszak składa się on z folii PET,z folii ALU i z papieru.....rozdzieracie go na poszczególne frakcje???.
Tego nie robię, bo jakoś nie mam ochoty na szczurze wizyty.kluska pisze:Kości też wyrzucam na kompost, po tym jak przeczytałam, że z kości robi się nawóz fosforowy.
Oprócz bananowca to tam jest jeszcze sporo innych substancji. A papier - i owszem, można, ale tylko ten niebielony...kluska pisze:Ja nawet na kompost zabieram makulaturę z niszczarek z pracy, bo używamy tonerów na bazie bananowca, więc dokładam dużo celulozy
pozdrawiam
Aneta
Aneta
-
- Od: 13 gru 2009, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co robić ze skórkami cytrusów??
Zdania są podzielone, ale chyba niektóre troszkę na wyrost. Cytrusy są opryskiwane środkami grzybobójczymi, prawda, ale czy nasze owoce nie ? Długo się kompostują, ale my z samych cytrusów kompostu nie robimy to ułamek materii w naszym kompoście ! No cóż my zwłaszcza zimą mamy sporo odpadów cytrusowych i ja je dodaję do kompostu i nie stwierdzam aby się nie przekompostowały razem z innymi resztkami. Jeśli popelniam straszliwy błąd prosze mnie przekonać.
Ja suszę i daję na choinkę
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Skórki cytrusów należy wysuszyć i wsadzić do szafy z ubraniami. Co do kości, to mniemam, że wrzucanie ich do kompostu mija się z celem. No chyba że się je zmiażdży. Czas rozkładu kości to w zależności od środowiska od kilkuset do kilku tysięcy lat.
Kości od ponad 40 lat wrzucam do kompostu.
Kości z drobiu można zmiażdżyć pół kilowym młotkiem ślusarskim ułożone na kamieniu po roku, a nawet wcześnie przy okazji przesiewania kompostu.
Wołowe, wieprzowe, baranie, królicze kości w ciągu kilku lat nadają się do takiego miażdżenia przy okazji przesiewania kompostu z pociętych gałązek. Jak są za twarde to trafiają pod młotek w następnym cyklu przesiewania kompostu z pociętych gałązek.
Z tego obiegu dawno już zniknęły kości wołowe, a wołowinę przestałem jeść około 2002 roku.
W glebie na działce dzięki tym kościom jest bardzo duża ilość fosforu i wapnia. Od kilkudziesięciu lat nie dawałem fosforu ani wapnia.
Kości z drobiu można zmiażdżyć pół kilowym młotkiem ślusarskim ułożone na kamieniu po roku, a nawet wcześnie przy okazji przesiewania kompostu.
Wołowe, wieprzowe, baranie, królicze kości w ciągu kilku lat nadają się do takiego miażdżenia przy okazji przesiewania kompostu z pociętych gałązek. Jak są za twarde to trafiają pod młotek w następnym cyklu przesiewania kompostu z pociętych gałązek.
Z tego obiegu dawno już zniknęły kości wołowe, a wołowinę przestałem jeść około 2002 roku.
W glebie na działce dzięki tym kościom jest bardzo duża ilość fosforu i wapnia. Od kilkudziesięciu lat nie dawałem fosforu ani wapnia.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Ja również daje do kompostowniki a potem pod drzewka.
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wycinamy foremkami kształty, suszymy i wieszamy na choinkę
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Skórkę po cytrynie fajnie wrzucić do zmywarki, naturalnie pięknie zapach neutralizuje i nutką cytrynki nosek rozpieszcza
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
O to mi właśnie szło! Wrzucanie CAŁYCH kości i liczenie na szybki rozkład, to nieporozumienie. Trzeba je zmiażdżyć na paćkę; szpik i kolagen szybko zgnije a wapno się rozsypie.