Petunia z nasion cz.5
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Petunia z nasion cz.5
Chuchałam, dmuchałam na siewki, potem pikowałam, nie za ciepło, nie za mokro, itd, a one się wysiały na żwirowej ścieżce pod schodami i kwitły do przymrozków w najlepsze. Ot i tyle było z moich zachodów. Piękne kwiaty, ślicznie pachną. Będę siała na początku kwietnia, mam nasiona petunii o podwójnych kwiatach.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie PetunioHolicy
W tym roku planuję wysiew własnych zbiorów ( dla eksperymentu) oraz wysiew zakupionych nasionek w celach sprzedażowych.
Niestety jestem zielona, gdyż dopiero co zaczynam swoją przygodę z większymi nakładami roślin.
Przejrzałam wszystkie części tematu i jestem pod ogromnym wrażeniem waszej determinacji.
Niestety pojawiło się kilka pytań, na które już nie chciałabym męczyć Zibiego i zapytać się Was.
Otóż, wyczytałam o zastosowaniu Nano-Gro i chciałam się zapytać, kiedy dokłądnie, w jakiej fazie wzrostu rośliny powinno się go zastosować ( czy to po 2 pikowaniu siewek?)
Do momentu kiedy siewki posiadają tylko liścienie nie nawozimy ich, później florovit , a kiedy pojawiają się 2-3 pary liści właściwych przepikowujemy i po ok. 5 dniach nawozimy nawozem o NPK : 16-8-22 ( koleżanka nawoziła Plantonem S)
Jeżeli jestem w błędzie proszę wyprowadźcie mnie z niego.
Pozdrawiam Was i nie mogę doczekać się zdjęć waszych rozsad
W tym roku planuję wysiew własnych zbiorów ( dla eksperymentu) oraz wysiew zakupionych nasionek w celach sprzedażowych.
Niestety jestem zielona, gdyż dopiero co zaczynam swoją przygodę z większymi nakładami roślin.
Przejrzałam wszystkie części tematu i jestem pod ogromnym wrażeniem waszej determinacji.
Niestety pojawiło się kilka pytań, na które już nie chciałabym męczyć Zibiego i zapytać się Was.
Otóż, wyczytałam o zastosowaniu Nano-Gro i chciałam się zapytać, kiedy dokłądnie, w jakiej fazie wzrostu rośliny powinno się go zastosować ( czy to po 2 pikowaniu siewek?)
Do momentu kiedy siewki posiadają tylko liścienie nie nawozimy ich, później florovit , a kiedy pojawiają się 2-3 pary liści właściwych przepikowujemy i po ok. 5 dniach nawozimy nawozem o NPK : 16-8-22 ( koleżanka nawoziła Plantonem S)
Jeżeli jestem w błędzie proszę wyprowadźcie mnie z niego.
Pozdrawiam Was i nie mogę doczekać się zdjęć waszych rozsad
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę że tak Cię rączęta swędziały że nie czekałaś do lutego, ale swoją drogą przyjemnie popatrzeć na takie zgrabne maluszki. Zapewne masz widną,ciepłą szklarenkę Violu do ich dalszej uprawy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witam. Kurczę kusicie tymi petuniami ale ja ostatnio mówiłam sobie "nigdy więcej petunii" i co ja mam teraz zrobić ?? Może powinnam wysiać ale te zwykłe a nie kaskadowe?? Te kaskadowe siałam dwa sezony i sadzonki były okropne , nawet zwisać nie chciały . W rezultacie w lipcu wymieniałam je na pelargonie. Zraziłam się tym sposobem ale może powinnam spróbować jeszcze z tymi zwykłymi .
- drakka
- 500p
Ja właśnie obserwuje pierwsze kiełkowanie petunii kaskadowej. ;)
Zobaczymy co z tego wyjdzie jak już urośnie.
Zobaczymy co z tego wyjdzie jak już urośnie.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie też już są pierwsze kiełki, pierwsze posiałam białe petunie "koronkowy welon". Jest tak słonecznie, że dalej stoją na parapecie, ale w pierwszy pochmurny dzień zabiorę całe towarzystwo pod lampy.
Odmiany pełne i pozostałe pojedyncze wysieję dopiero w pierwszym tygodniu lutego, zostaną już na parapetach.
Odmiany pełne i pozostałe pojedyncze wysieję dopiero w pierwszym tygodniu lutego, zostaną już na parapetach.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
Miałam te białe "kaskadowe" z tej firmy i nie były kaskadowe, rosły pionowo w górę. Ostrzegała mnie koleżanka z forum, że rok wcześniej te same też nie były kaskadowe. Ale na pocieszenie dołączam zdjęcie jak wyglądały. W sumie byłam zadowolona, tylko tak do końca lipca, potem były wysokie, mniej gęste i sterczące we wszystkie strony.
Papi
- drakka
- 500p
Kurczę, właśnie też je wysiałam, odmianę żółtą i łososiową.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Ja w tym roku dam sobie na wstrzymanie z wysiewem petunii i zrobię to tak jak rok temu czyli początkiem marca.Może i trochę późno,ale mi taki termin odpowiada.
1 kwiecień - busz. ;:306Tuż przed pikowaniem.
Kwitły bardzo długo i obficie.
1 kwiecień - busz. ;:306Tuż przed pikowaniem.
Kwitły bardzo długo i obficie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
Znalazłam jeszcze zdjęcie z 4 lipca, pod koniec lipca były 2 razy wyższe. O ile stojąc na balkonie wyglądały w miarę, to z dołu już niezbyt.
Papi
Aby coś zwisało od tej strony możesz przed petuniami dosadzić lobelię zwisającą i skrzynki będą zakryte. Ja w tym roku tak zrobię - w ubiegłym roku miałam petunię zwisającą i też rosła w górę (nawet na pół metra-i nie pomagało ciągłe jej skracanie-nowe pędy i tak szły ku górze) i pomyślałam, że teraz dosadzę lobelię (która w ubiegłym roku rosła u mnie w gruncie i się pokładała a pędy miała ok. 30cm - wystarczy by zakryć skrzynkę).