Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
martanh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2008, o 10:12

Zalałam jukę

Post »

Kupiłam dużą jukę, trzy pnie i każdy miał piękne liście...niestety wsadziłam doniczkę w osłonkę i aby się nie przewróciła szczelnie poutykała :( no tak że doniczka nie miała jak oddychać i odporować zbędnej wody...

rezultat taki że zanim do tego doszłam to liście zaczęły opadać stały się wiotkiei jasne... teraz będę ją przesadzać i stąd móa prośba o jakieś rady...jak ją odratować..
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia by ułatwiły sprawę jeśli nie zgniły korzenie będzie ok jeśli zaś zgniły zostaje odmładzanie. :D
martanh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jukę już przesadziłam w nową ziemię, po wyjęciu korzeni było dużo....miały kolor czerwony a w środku beżowy..nie wyglądały na zgniłe ?? aczkolwiek ziemia była wilgotna, obsypąłam ziemie ale za bardzo nie dłubałam w korzeniach i wsadziłam do nowej ziemi i oczywiście na razie nie podlewam...czy będzie dobrze ? Obrazek Obrazek Obrazek
martanh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Właśnie ten średni pień wygląda najmarniej..i jest w dotyku taki jakby kora odstała od pnia ale korzenie tez nie przegniłe więc go wsadziłam do ziemi ale liście to ma marne jeden pióropusz już zginął i teraz ten drugi ostatni też ginie i zostanie sam pień...czy mogę z nim coś zrobić ?
x-C-j
---

Post »

Zetnij pień poziomo o 3 cm od góry i zobacz jak wyglada w środku jak będzie czerniejący to ścinaj dalej co 2 cm w dół dopóki nie będzie żółtawy wtedy zalej go woskiem z świeczki i spokojnie poczekaj na wybicie nowych póropuszy. Reszta wygląda ok aczkolwiek nie wykluczam że trzeba będzie ciąć bzardziej drastycznie gdyż korzenie powinny byś kremowo żółte po wyjęciu z doniczki, jeśli będzie dalej marniała po jakimś czasie :D zostaje odmładzanie.
martanh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję..a ten wosk to ma byc ciepły ? i może jeszcze podpowiedź czym najlepiej ciąć ten pień- nożem. piłką ?
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Ja ciełam kuchennym tasakiem, bardzo ostrym. Uwaga na paluchy !!
x-C-j
---

Post »

martanh możesz nożem a możesz również brzeszczotem tylko delikatnie by nie poszarpać pinka, co do wosku oczywiście jak zetniesz już do miejsca całkowicie żywego to zapal świeczkę i porządnie zalej woskiem miejsce cięcia.(dokładnie szczególnie po bokach - rantach pnia, jeśli nawet wosk spłynie po pniu to jak wystygnie z pnia go oderwiesz a na górze musi być dokładnie zalany pień) :D
edithg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2008, o 08:42

Problem z juką

Post »

Witam, moja juka była bardzo piękna jak ją dostałam, ale prawdopodobnie od zbyt dużej ilości wody zaczęła gnić, a od pnia zaczęła odchodzić kora. Zdecydowałam się na stanowcze działanie i ucięłam jukę tam gdzie pień był jeszcze twardy i zdrowy. To było ponad 3 tygodnie temu. Martwię się jednak o nią, bo widzę że miała aż 3 korony i teraz po przesadzeniu one zaczęły opadać. Mam podejrzenia, że po prostu korzeń jeszcze nie wypuścił i ona nie może pobrać wody. Z drugiej jednak strony najmniejsza koronka jest miękka! I na domiar złego zauważyłam, że końcówki liści robią się czarne i suche i ze 2 już mi opadły :( . Co jest mojej roślinie? Tyle sprzecznych sygnałów. Błagam o pomoc. ;:114
roślinkowy fan :)
x-C-j
---

Post »

Po ucięciu wsadziłaś jukę do ziemi? :shock: Nie ukorzeni sie w ten sposób, pokaż zdjęcia rośliny to powiem Ci co z nią zrobić. :D
edithg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

po południu będę mogła zrobić zdjęcie. Teraz mogę jeszcze tylko napisać, że wsadziłam ją do ziemi z ukorzeniaczem i zrobiłam wszystko według instrukcji..
po południu wrzucę fotkę :D
edithg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dwa pierwsze zdjęcia pokazują cała jukę, jaka jest teraz oklapnięta przy tych 3 dużych koronach. stanowisko przy oknie, po południu ma tam dużo świtała. Teraz jest nawet troche oparta o parapet bo boje sie, ze mogłaby mi fiknąć :)

Obrazek Obrazek

na dole zaczynają opadać liście, ich końcówki takie brzydkie się zrobiły...
Obrazek
Obrazek

Co z nią będzie?
Przemo ratuj ![/img][/list]
x-C-j
---

Post »

To co zaznaczyłem strzałkami do wody, skreślone krzyżykiem do kosza a pinki po cięciu te trzy co są na jednym grubym z wierzchu pozalewaj woskiem, popatrz jak to wygląda na przykładzie difenbachii(strona druga) i draceny(strona piąta) odmładzanie juk,dracen i poczytaj ten temat ogólnie. To jedyny dla niej ratunek. Czubki przed włożeniem do wody - oberwij od dołu z nich po 3-4 liście a z pinków poobrywaj te suche pozostałości po liściach.:D
Obrazek
edithg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przemo, zrobiłam jak kazałeś, miałam łzy w oczach ale jak wyciągnęłam pień to zobaczyłam, że faktycznie nie dość że nie wypuścił żadnego korzenia to jeszcze zaczął gnić! Teraz wszystkie są w wodzie, mam nadzieję że puszczą ładnie korzonki i będzie ok.
Dam znać a jakiś czas.
Dzięki wielkie.
pozdrawiam
Roberto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2008, o 09:00

Kilkuletnia juka marnieje!!

Post »

Cześć! Mam prośbę o pomoc w sprawie mojej Juki. Roślina ma kilka lat i rosła u moich rodziców w domu, pokój nasłoneczniony, latem ciepły, zimą nieogrzewany
Przywiozłem ją 1,5 miesiąca temu do mnie do mieszkania. Po 3 tygodniach zaczęły jej usychać dolne liście, zacząłem je obrywać, teraz ma odkryty brązowawy pień. Nie wiem co się dzieje, starałem się podlewać ją tylko raz na tydzień. Moje mieszkanie nie jest nasłonecznione, roślina stała obok kaloryfera ale teraz postanowiłem ją przestawić dalej.
Nie wiem czy to zła pielęgnacja, czy warunki mieszkanowie nie pasują jej.
Prośba o pomoc! Z góry dzięki. Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”