Truskawki - cz.4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawki - cz.4

Post »

Larwa chrabąszcza majowego którą pokazałem na zdjęciu czasami gdy ma mało sadzonek truskawek do opędzlowania potrafi być na tyle zdesperowana ;:306 że czepi się korzeni pomidorów nawet. ;:202 Tak miałem parę lat temu gdy truskawki rosły w bezpośrednim sąsiedztwie.W pierwszej chwili nie bardzo chciało mi się w to wierzyć,ale jednak.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

No i pięknie nie dość że mam pilnować ze szpadlem truskawek to jeszcze i pomidorów, które są narażone na całą gamę zaraz
:)
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Jednak ogrodnik nie ma łatwo :) jak nie walka z zarazą i robactwem to walka z pogodą :) tylko czy z nią się da walczyć :D ale mimo wszystko kocham swoją działeczkę :D
Zapraszam na moją działeczkę chętnych :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5743159
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
artur-kapela
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lut 2017, o 08:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

jakie truskawki całoroczne

Post »

Chciałbym posadzić na działce jakieś całoroczne truskawki. Nie chodzi mi o to żeby miały "poziomkowy" smak, ani o to żeby były pnące.
Chodzi mi o zwykłe nieskomplikowane w obsłudze :-). W necie znalazłem różne odmiany : Monterey, Albion, Portola, San Andreas, Selva, Vima Rina, Ostara ... Macie jakieś doświadczenia z powtarzajacymi odmianami ?
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

jabu pisze:No i pięknie nie dość że mam pilnować ze szpadlem truskawek to jeszcze i pomidorów, które są narażone na całą gamę zaraz
Obawiam się ze nie da się tego upilnować :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Odkąd posiałem nasiona truskawek minęły 4 tygodnie i nic nie wyrosło. Czy to normalne? Możliwe, że jest za zimno(temp. 15-20st. C). Czekać czy to już raczej już nic z tego nie będzie. Oczywiście cała paleta przykryta folia i wietrzona codziennie.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według wszelkich prawideł nasiona w temperaturze 18-22 stopni powinny wzejść po ok.2-3 tygodniach.Myślę że nasion nie przysypałeś podłożem zbyt głęboko lub nie miały momentu przesuszenia albo zbyt wilgotno?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Mam takie pytanie do truskawek.
Zeszłej wiosny posadziłam podarowane sadzonki ok 50 szt. Kwiaty miały ale nie owocowały no może trzy ;:oj
Nie obcinałam liści, tylko czasem jak były jakieś zmienione i usuwałam odrosty. Teraz po zimie wyglądają tak sobie ale jak odgarnę liście to są takie młode zielone listki.
Zastanawiam się czy mogłabym je przenieść w inne miejsce, czy to w ogóle wchodzi w grę, czy znowu od początku musiałabym czekać za rok na plonowanie.
Druga rzecz: jakbym chciała powiększyć sobie "plantację" a miejsca w warzywniku mi szkoda to czy mogłabym np. posadzić między malinami albo porzeczkami, tak bym je sobie dookoła działki rozmieściła co wy na to?
aha, czy w międzyrzędzia sadzi ktoś co innego niż czosnek np. szczypiorek? albo dymkę?
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Znaczy przelać to raczej nie przelalem a tym bardziej nie przesuszone. Może rzeczywiście za głęboko. Postępowałem jak w ubiegłym roku z poziomkami. Tym razem coś nie wyszło. Czekam dalej. Napiszę jak coś się pojawi.
Mam tę moc - Sylwek
nataliawlkp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 19:31

Post »

Vanilia, specem nie jestem, mogę co najwyżej w odpowiedzi na drugie pytanie pokazać moją plantację. W pierwszym roku liczyła ok 40 krzaczków, po roku się rozrosła do ok 90. Pierwsze zbiory były tyle co do poskubania kto się nachylił, ale drugi i trzeci rok zbieraliśmy kobiałkami. Na jesieni była całość odmładzana, ciekawe jak będzie z owocowaniem teraz... Czerwiec okaże.
Truskawki NN, od sąsiadki i cioci, rosną pd agrestem i porzeczkami, w szyszkach pod którymi jest agrowłóknina. Dodatkowo każdy krzaczek jest w obręczy z rury pcv, coby szyszki nie zrobiły krzywdy, gdy się na wilgoć zamykają. Truskawki nam nie chorują, z racji szyszek lepiej ziemia trzyma wilgoć plus truskawki są czyste. Chwatów nie ma, ale roboty przy rozłogach jest, bo się w szyszki wplątują...
Obrazek
vanilia
200p
200p

Post »

Pięknie wygląda ten Twój owocowy rządek! ;:333
A czy ktoś mógłby mi doradzić czy jak przeniosę tam ubiegłoroczne truskawki to będą mi plonowały w tym roku, czy raczej pobrać nowe sadzonki i je posadzić. Kiedy mogę przenosić lub sadzić nowe sadzonki na tym nowym miejscu?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanilia
Jak jeszcze kiedyś w przyszłości będziesz sadzić truskawki to lepszym terminem do tego jest jesień.Sadzonki do zimy dobrze zdążą się ukorzenić i wiosną rośliny będą mocniejsze.Skoro z sadzenia wiosennego praktycznie nie miałaś owoców to przyczyny mogą być dwie.Sadzonki były niezbyt duże(wątłe) o małym systemie korzeniowym,albo kwiaty złapał przymrozek.Wegetacja truskawek jeszcze nie ruszyła więc jeśli chcesz je przesadzić w inne miejsce to gdy będzie parę dni z rzędu ciepłych przenieś je,ale z solidną bryłą ziemi na nowe stanowisko.Łatwiej,bez szkody jeśli nie uszkodzisz korzeni ten zabieg zniosą.Jak chcesz sadzić truskawki pomiędzy malinami czy porzeczkami weź pod uwagę fakt czy w przyszłości nie zacienią Ci truskawek.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
vanilia
200p
200p

Post »

Miejsce jest bardzo słoneczne także ok. Wywnioskowałam że nawet jeśli przeniosę te jednoroczne powinny lepiej plonować niż te całkiem nowe sadzonki, więc tak zrobię. Dziękuję.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

W okolicach końca września wyciąłem wszystkie liście truskawek. Odbudowały one jednak to co miały jeszcze przed zimą. Ponieważ była spora pokrywa śnieżna wydaje się, że przezimowały bez strat a 99% liści wygląda zielono, zdrowo. Czy na wiosnę liście też trzeba przyciąć nisko doprowadzając do stanu bezlistnego?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Lunarii- Liście obcina się tylko, natychmiast po zakończeniu owocowania (zbiorach)truskawek i tylko na krzaczkach starszych. Czyli począwszy od drugiego roku . Liście ścina się 2-5 cm nad ziemią, nie uszkadzając młodych zawiązków. Do jesieni młode liście powinny odrosnąć i uformować zdrowy krzak. Nie kosi się odmian powtarzających owocowanie.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”