Papryka do gruntu. Część 6
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 6
Aguss85 Zamiast takich malowanych zrębków drewna użyj agrowłókniny. Dużo więcej korzyści. Pikowane 3x pomidory mają super fajny system korzeniowy. Tak z ciekawości, co to za papryczki. Wyglądają jak lemon drop tylko rosną up side down
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2012, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli mogę również podzielić się swoim doswiadczeniem to robię tak samo jak Aguss85.
Kiełkowanie na mokrym papierze -> potem do ziemi -> jak podrosną zmiana pojemnika.
Co do miejsca to słońce, słońce, wysoka temperatura i jeszcze raz słońce i wysoka temperatura to papryki lubią najbardziej i im więcej tych dwóch rzeczy tym lepsze owoce ;)
Co do pomysłu na walke z moim szkodnikami to dziki wszystkim za rady.
Oczywiście pochwalę się za jakiś czas efektami.
Na tą chwilę plan działania jest taki:
1. Najpierw porozgniatanie mechaniczne mszycy.
2. Emulpar 940 EC
3. Jak to nie pomoże czas na herbatkę Tymiankową ;)
Dzięki za radę.
Kiełkowanie na mokrym papierze -> potem do ziemi -> jak podrosną zmiana pojemnika.
Co do miejsca to słońce, słońce, wysoka temperatura i jeszcze raz słońce i wysoka temperatura to papryki lubią najbardziej i im więcej tych dwóch rzeczy tym lepsze owoce ;)
Co do pomysłu na walke z moim szkodnikami to dziki wszystkim za rady.
Oczywiście pochwalę się za jakiś czas efektami.
Na tą chwilę plan działania jest taki:
1. Najpierw porozgniatanie mechaniczne mszycy.
2. Emulpar 940 EC
3. Jak to nie pomoże czas na herbatkę Tymiankową ;)
Dzięki za radę.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nie wiem, to był taki miks nasion ostrych papryk, te żółte ze zdjęcia potem poczerwieniały (zdjęcie jest z 10 czerwca). W tym roku będę siała z ostrych tylko Lemon Dropy i Bishop Crowny. Lista słodkich odmian jeszcze nie jest zamknięta.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
A czy ktoś z Was sadził nasionka w korkach pęczniejących? Ja w zeszłym roku sadziłem tak pomidory, sadziłem po dwa nasionka, żeby w razie gdyby któreś nie wystartowało, ale wystartowały wszystkie i miałem co rozdawać.
Tutaj robiłem taki mały eksperyment na podgrzewanym i doświetlanym parapetem, na samym przodzie papryczki Cayenne. Wyszły mi wszystkie, w tym roku mam zamiar powtórzyć wysiew na wszystkich koreczkach, ale z papryką słodką i jestem ciekaw jak mi to pójdzie.
Tutaj robiłem taki mały eksperyment na podgrzewanym i doświetlanym parapetem, na samym przodzie papryczki Cayenne. Wyszły mi wszystkie, w tym roku mam zamiar powtórzyć wysiew na wszystkich koreczkach, ale z papryką słodką i jestem ciekaw jak mi to pójdzie.
Pozdrawiam Józef
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2012, o 23:39
Ja próbowałem na korkach, ale nie jestem z nich zadowolony w 100%.
Fajnie wszystko na początku rośnie, ale potem jak przesadziłem na grządkę papryczki to ten korek wcale sie nie rozpuścił w ziemi tylko pozostał do samego końca żywota krzaku tym samym (oczywiście w moim odczuciu) tak jakby przeszkadzając w swobodnym rozroście papryczek.
Fajnie wszystko na początku rośnie, ale potem jak przesadziłem na grządkę papryczki to ten korek wcale sie nie rozpuścił w ziemi tylko pozostał do samego końca żywota krzaku tym samym (oczywiście w moim odczuciu) tak jakby przeszkadzając w swobodnym rozroście papryczek.
Ja przy moich byłem b. zadowolony, do przesadzania do większych doniczek ostrożnie przecinałem nożyczkami i ściągałem tą siateczkę i wszystko było OK. Po przesadzeniu nie widziałem jakichkolwiek problemów, bo koreczek po prostu rozpadał się w doniczce, mieszając się z podłożem.
Pozdrawiam Józef
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
Próbowałem wysiewać do korkowych krążków, jednak wolę klasycznie. Dobra ziemia.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Ja właśnie wysiałam mieszankę papryk firmy Legutko :Skład mieszanki papryki % udział Ettuda 20% Oda 20% Ożarowska 20% Marta Polka 20% Feher 20% czy ktoś może mi powiedzieć czy to wymagające papryki? czy przy wsadzaniu do gruntu potrzebują jakichś dodatkowych zabiegów i czy są smaczne? pierwszy raz mam papryki , część chcę dać do foli część do gruntu.
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ożarowska Marta Polka sprawdziły się u mnie bez żadnych problemów
Ja paprykę z przeznaczeniem do gruntu sieję za miesiąc
Ja paprykę z przeznaczeniem do gruntu sieję za miesiąc
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Miałam Etiudę ( bo chyba o to chodzi?).
Super papryka - bdb smak, grube ścianki, piękny pomarańczowy kolor ale u mnie nie była zbyt plenna. Ot, kilka owoców na krzaku, co prawda za bardzo jej nie dogadzałam.
Super papryka - bdb smak, grube ścianki, piękny pomarańczowy kolor ale u mnie nie była zbyt plenna. Ot, kilka owoców na krzaku, co prawda za bardzo jej nie dogadzałam.
Pozdrawiam, Marta.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ja miałam Odę z tych wymienionych, co prawda rosła w pojemniku, ale jako odmiana była bardzo plenna i smaczna, tylko o cienkich ściankach.
Prawdziwa elegantka:
Na koniec, w pełni dojrzała wybarwia się na kolor ceglastoczerwony.
Prawdziwa elegantka:
Na koniec, w pełni dojrzała wybarwia się na kolor ceglastoczerwony.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Ooo dziękuję no to zobaczymy co u mnie z tego wszystkiego da na razie czekam aby w ogóle wykiełkowały