CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Sukulentowy
200p
200p
Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Mam szczepione gymnocalycium bezchlorofilowe na hylocereusie .
Zraz jest pełen zdrowia ale podkładka hoduję ,na ładnie Zielonej skórce pojawiają się
Stwardniały brązowe plamki ,niecały milimetr średnicy te okrągłe ale jest też kilka bardzo wąskich (?mm) i długich naokoło 3 mm plamy ,poprawnie zimują więc czemu to się dzieje ?
Pasiu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sty 2014, o 02:09

Pomarańczowy problem !

Post »

Witam,

Proszę o pomoc w związku z pojawianiem się pomorańczowych plam na moich kaktusach. Usuwanie ręczne nie pomogło i nadal się rozprzestrzeniają.

Dziękuję za pomoc.

Obrazek
Pozdrawiam,

Marcin
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomarańczowy problem !

Post »

podlewasz rośliny w zimę ? od chorób jest odpowiedni wątek.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Od podlewania zimą od niewłaściwego podłoża. Te plamy mogą wskazywać na chorobę grzybową.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mira007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2017, o 17:00

Senecio Aquarine (mount Everest) - pomocy

Post »

Witam,

Ponad miesiąc temu kupiłam tą roślinkę (szukając w internecie znalazłam taką nazwę) i od tamtego czasu stała tuż przy oknie, gdzie jest dość chłodno bo okno nie jest szczelne. Wszystko było ok aż nagle zaczęły jej usychać liście i opadać, łamać się łodygi. JAk tylko zauważyłam te suche listki to ją mocniej podlałam (tak to podlewałam sporadycznie) ale to jakby tylko pogorszyło sprawę. Zaczęło się od jednej złamanej łodygi, tera zostały 2 w miarę jeszcze ok ale już widzę, że zaczynaja opadać.

Od 2 tygodni stosuję domowej roboty nawilżacz (pojemniki z wodą na kaloryferze) bo Areka mi zaczęła schnąć. czy to mogło zaszkodzić Senecio?

CZy da się tą roślinę jeszcze jakoś uratować? Obciąć łodygi i dbać jakoś, żeby odrosła? Czy to już niestety jej koniec. Co jej zaszkodziło? Za dużo wody, za mało? Bardzo mi się podoba i jeżeli ta nie odżyje to chciałabym kupić nową ale nie wiem czy to warunki u mnie jej nie sprzyjają czy błędy z mojej strony.

Bardzo proszę o pomoc

http://imageshack.com/a/img923/7697/hKq2XS.jpg
http://imageshack.com/a/img924/9339/QM3rBc.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W jakiej rośnie ziemi? Przesadzałaś po zakupie? Jaką temperaturę masz na parapecie?

Trzeba sprawdzić stan korzeni, z łodyg już nic nie będzie. Trzeba odciąć tuż przy ziemi, być może na wiosnę wypuści nowe pędy. Wszystko zależy od stanu korzeni.

Te Senecio, jak większość jest bardzo łatwa w uprawie, potrzebuje tylko słonecznego stanowiska - zalecane południowe (u mnie rośnie na wschodnim) oraz przepuszczalnego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Całkiem możliwe, że roślinka przemarzła z powodu chłodu. W takiej sytuacji należy wstawić ja w jasne, ciepłe miejsce, zaprzestać podlewania i obserwować, co się dzieje. Jeśli jej stan się ustabilizuje można myśleć o wiosennym starcie wegetacji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Pasiu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

peter86 pisze:podlewasz rośliny w zimę ? od chorób jest odpowiedni wątek.
Witam,

Tak podlewam bo mam w zimie 30+ stopni, ty byś nie podlewał?

-- 31 sty 2017, o 03:10 --
norbert76 pisze:Od podlewania zimą od niewłaściwego podłoża. Te plamy mogą wskazywać na chorobę grzybową.
Witam,

Też mi się wydaje ze to choroba grzybiczna tylko jaka i co zastosować?

Pozdrawiam.
Pozdrawiam,

Marcin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę pierwszy główny problem - temperatura. Kaktusy zimuje się w temperaturze około 10 stopni i niżej. Nawet ciepłolubne melokaktusy powinny mieć około 18 stopni. W takiej temperaturze, to one długo nie pociągną Muszą mieć okres spoczynku od podlewania.
Jeśli chodzi o chorobę grzybową, zależy w jakim jest stadium i jak głęboko weszła w tkanki. Dobrze byłoby tam, gdzie te plamy poodcinać do zdrowej tkanki i miejsca cięcia posypać cynamonem albo sproszkowanym węglem. Dobrze by też było zajrzeć do korzeni. Ale problem też może leżeć w niewłaściwym podłożu.
Na pewno musisz zacząć od zmiany warunków uprawy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pasiu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za wiadomość,

W nocy w zimie jest około 19+ wiec nie jest tak ciepło jak latem - w nocy 24-25+. Rośliny rosnące w tych klimatach także odczuwają spadki temperatury w zimie, są one niewielkie ale wystarczające do uśpienia roślin. W ziemie też pada deszcz, rzedko ale pada, raz na 2-3 tygodnie to przy wciąż gorących dniach powoduje ze muszę podlać moje kaktusy. Z tym zimowaniem to jest różnie, na Barbadosie są 3 kaktusy rosnące w naturalnych warunkach i uważam żę nie ma ustalonej temperatury zimowania, w Polsce pewnie jest gdyż warunki są bardzo odmienne od tych naturalnych. Ja mam idealne warunki - opuncje rosną jak pokrzywy !

Myślę ze moje podłoże może być zbyt organiczne i tam pojawiają się grzyby. Zmienie podłożę na bardziej mineralne i zastosuje środek grzybobójczy.
Ja używam bardziej organicznego podłoże gdyż wszystko mi się przesusza już na drugi dzień i latem muszę podlewać kaktusy 2 razy w tygodniu. Zimą raz.

Szukałem troche na necie i jest to ponoć ?rdzawy grzyb? - rust fungus i należy zastosować olej z drzewa neem, cynamon też był sugerowany.

Dzięki za pomoć,

Marcin
Pozdrawiam,

Marcin
Kaktuska
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2017, o 09:57

Kaktus

Post »

Coś się dzieje z moim kaktusem ,mam go już jakiś rok ,podlewam raz na tydzień ,stoi na biurku przy oknie, kaktus jest z marketu ,był przesadzany,nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale kiedyś ugryzł go kot . Kiedyś był zielony teraz zbladł nie wiem czym jest to spowodowane? :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czym? Podlewaniem - zimą się nie podlewa kaktusów - i to jeszcze co tydzień... , muszą przejść okres spoczynku, dwa stanowisko na biurku jest za ciemne jeśli go trzymasz w temperaturze pokojowej. Trzy niewłaściwe i zbyt mało przepuszczalne podłoże.
Poczytaj sekcję, znajdziesz w niej wszystkie potrzebne tematy na temat podłoża, podlewania i zimowania.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Pasiu pisze:
peter86 pisze:podlewasz rośliny w zimę ? od chorób jest odpowiedni wątek.
Tak podlewam bo mam w zimie 30+ stopni, ty byś nie podlewał?
.
Nie trzymałbym w takiej temperaturze. Moje zimuje w nieogrzewanym budynku gospodarczym. Ziemia sucha jak pieprz i czasem się przymrozki trafiają. Średnia temp to pewnie około +5 stopni.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jak patrzę skąd pisze do nas kolega Pasiu to widzę Barbados. Zakładam, że nie jest to jakaś wioska w centralnej Polsce tylko ciepły kraj w rejonie Karaibów. Zatem te 30*C zimą to niestety konieczność, bo całej kolekcji w zamrażarce to pewnie trzymać się nie da.
Przyznam się, że my tutaj, w Polsce, czyli w relatywnie zimnym kraju niewiele wiemy o uprawie kaktusów w tropikach więc za wiele to nie pomożemy, chyba że chcemy nieco poteoretyzować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Barbantia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2017, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry,

Jestem kaktusowym świeżakiem:(

Ogolnie wszelkie domowe rośliny mnie nienawidzą. Mialam nadzieje, ze chociaż kaktus bedzie łaskawy;) niestety mimo pielegnacji zgodnie z zaleceniami coś go wzielo. Czy mozecie pomoc i powiedziec - co to moze byc i czy da sie go uratowac?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”