Miód jaki,produkcja i inne tematy
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miód
Każdy miód jest dobry jeśli naturalny od zaufanego pszczelarza bez domieszki cukru czy jakiejś mieszaniny.. Kiedyś będąc w markecie widziałam pszczelarza którego widzę na targowisku jak sprzedaje miód z napisem " z własnej pasieki"- miał cały kosz miodu który w tym czasie był w promocji.
Kupuję dużo miodu ponieważ pijemy kawę z miodem- polecam
Kupuję dużo miodu ponieważ pijemy kawę z miodem- polecam
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Re: Miód
Ten "mój" miód nie był dotykany stał sobie na półce w spiżarni .Nolinka pisze:Miód może też sfermentować od śliny, np. jedząc łyżką ze słoika.
A odnośnie śliny w słoiku to podobno niegroźna jeśli miód dobry , prawdziwy.
Po obczytaniu się na różnych forach rodzinnie postanowiono zrobić z tego miodu nalewkę.
Pewnie był rzeczywiście jeszcze za "mokry".Chociaż gdzieś znalazłam też informację , że tak się dzieje, tzn. miód fermentuje, gdy jest zrobiony z syropu cukrowego którym dokarmia się pszczoły.dziadek22 pisze:Za dużo wody było w miodzie i sfermentował.
Dzieje się tak gdy jest dużo opadów, rozwodniony nektar i pszczoły nie nadążają z odparowaniem miodu skrzydełkami.
A może chytry pszczelarz chciał być pierwszy z towarem na rynku i za wcześnie go wybrał z ula.
Od kilkudziesięciu lat biorę miód u tego samego pszczelarza i to samo zdarzyło mi się raz czy dwa. Tłumaczył się nadmiernymi opadami.
Miód nadaje się do szybkiego spożycia. Nie podgrzewaj.
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Produkcja miodu
Jakie rośliny polecacie z przeznaczeniem na wyrób miodu? Mam na myśli miód wielokwiatowy. Chcę go produkować jak miód z mlecza,
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
- Osmunda
- 500p
Re: Produkcja miodu
Nie bardzo rozumiem pytanie .Wyjaśnij dokładniej co znaczy chcę go produkować jak miód z mlecza ?
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Re: Miód jaki,produkcja i inne tematy
Miód z mlecza powstaje podczas gotowania płatków mniszka(mlecza) z cukrem. Robiłam tak kiedyś, ale to nie miód chociaż w smaku całkiem dobry.
Wydaje mi się że chcesz produkować miód wielkokwiatowy bez pszczół, ale to nie to samo co wyprodukowany przez pszczoły.
Wydaje mi się że chcesz produkować miód wielkokwiatowy bez pszczół, ale to nie to samo co wyprodukowany przez pszczoły.
- Osmunda
- 500p
Re: Miód jaki,produkcja i inne tematy
Grafi!
Pewnie masz rację , że chodzi o syrop albo tzw.miodzik z mniszka.Bardzo leczniczy i pyszny.
Pewnie masz rację , że chodzi o syrop albo tzw.miodzik z mniszka.Bardzo leczniczy i pyszny.