Dla mnie najsłodsze są koktajlowedziadek pisze:A które są słodkie i dobre w smaku?Poproszę o poradę
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
My przetwory robimy z odmiany "Lima" (to te podłużne). Są dość twarde i bardzo mięsiste. Zapasteryzowane w całości są prostu pyyyyszne! Zajadamy się nimi całą zimę, bo pomidory w sklepach o tej porze roku są po prostu FUJ!bietka pisze:Szkoda tylko,że pomidory malinowe dużo tracą w przetworach.Przecier z pomidorów malinowych jest kwaśny i o mniej intensywnym kolorze ,niz z innych odmian:(
Jestem takiego samego zdania. Zawsze produkowałem własną rozsadę pomidorów. Sadzę około 60 krzaczków tylko w gruncie. Mam stałe odmiany malinowych ale co roku eksperymentuję z nowymi odmianami. Szczególnie z samokończącymi. W tym roku zostaną wypróbowane: Jontek i Malinowy Henryka F1 oraz kojktajlowe: Pokusa i Koralik. Koktajlowe będą po raz pierwszy.Mariola54 pisze:...Robię sadzonki sama bo jak pisze Calla70
te kupione to nie to samo
Wybór gatunku zależy od tego, czy pomidory przeznaczysz tylko do bezpośredniego spożycia, czy również do pasteryzacji (tu Marysia poleca "Limę" i Karat") no i jaki smak preferujesz.Kacper pisze:Podajcie kiedy wysiewac pomidory gruntowe. Czy do pojemników i następnie przesadzac do doniczek czy od razu do małych doniczek siać nasiona. jakie kupić nasiona pomidorów do gruntu by były odporne na choroby?. Jest duży wybor w sklepie i nie wiem na co się zdecydować.