ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Faworyt jakiej głębokości skrzynek używasz albo inaczej jakiej grubości podłoże?
Pozdrawiam. Jacek
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Bodajże mają 6cm. wysokości.Od kilku już lat sieję cebulę i nie tylko w podłożu TS1 z Kl...mana.Wcześniej było to równie dobre z Pasłęka,ale to dla mnie jest wygodniejsze bo jest w dużych 200 litrowych workach.
Przykładowa skrzynka.
Przykładowa skrzynka.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Jak gęsto siejecie cebulę do skrzynek z przeznaczeniem na rozsadę np 1/2 op (2g) czy mniej. Skrzynka średnia 30x40cm.
Pozdrawiam. Jacek
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Przemku , gdzie kupiłeś nasiona otoczkowane Aisa Craig
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Nasiona otoczkowane Alicia Craig są w Dino, oferta Legutko.
Edit: wcześniej napisałem że PLantico. Sprawdziłem, jednak i jest to firma Legutko. Przepraszam za pomyłkę.
Edit: wcześniej napisałem że PLantico. Sprawdziłem, jednak i jest to firma Legutko. Przepraszam za pomyłkę.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona otoczkowane rozprowadza firma W. Legutko. Ja konkretnie kupowałem w Lublinie w Leroy Merlin ale sądząc po opakowaniu ( II grupa cenowa) być może nasiona te są dostępne także w innych sieciach.
- stefcia
- 500p
Dzięki Przemku - mam cebulę Globo , ale jak piszą to ona się nie spisuje -
Nasionka otoczkowane są Aisa Graig - ciekawa jestem jakie będą plony
Nasionka otoczkowane są Aisa Graig - ciekawa jestem jakie będą plony
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Już posiałam, w sumie chciałam trochę później, ale jak już otworzyłam worek podłoża to zużyłam je do końca.
Pierwszy raz będę miała cebule cukrowe, nasionka mam z zeszłego roku (chciałam z nich robić dymkę póki mnie ktoś nie naprostował), wysiałam po pół opakowania, wolę poprzerywać niż jakby miały nie wzejść. W zeszłym sezonie na roczną Wolską czekałam prawie miesiąc.
W tym roku używam kuwetki, miałam rok temu multipaletę z wąskimi okienkami i to zwężającymi się na dole i błyskawicznie przesychały, a jak zaczęłam je wynosić na dwór to mi pękały pod ciężarem ziemi. Nie użyję ich więcej i rezygnuję z multipalet póki nie dostanę gdzieś takich porządnych.
Pierwszy raz będę miała cebule cukrowe, nasionka mam z zeszłego roku (chciałam z nich robić dymkę póki mnie ktoś nie naprostował), wysiałam po pół opakowania, wolę poprzerywać niż jakby miały nie wzejść. W zeszłym sezonie na roczną Wolską czekałam prawie miesiąc.
W tym roku używam kuwetki, miałam rok temu multipaletę z wąskimi okienkami i to zwężającymi się na dole i błyskawicznie przesychały, a jak zaczęłam je wynosić na dwór to mi pękały pod ciężarem ziemi. Nie użyję ich więcej i rezygnuję z multipalet póki nie dostanę gdzieś takich porządnych.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja też wczoraj wysiałam do pojemnika po mięsie mielonym trochę nasion cebuli Exshibition. Tak z 50-60 nasion. W sobotę chce podjechać do ogrodniczego rozejrzeć się za kuwetką średniej wielkości
i posiać pozostałe nasiona cebuli
Asia
i posiać pozostałe nasiona cebuli
Asia
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyszłą ostatnia paczka z zamówionymi nasionkami, więc na dniach wysiewam Ailse Craig i szalotkę
- stefcia
- 500p
Do mnie cebula Aisa Craig i Toska podłużna
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Pelasia pisze: Ja też wczoraj wysiałam do pojemnika po mięsie mielonym trochę nasion cebuli Exshibition.
Asia
Po co wysiewać tak wcześnie?, kiedy ja co roku wysiewam w połowie KWIETNIA do palet w nieogrzewanym tunelu i mam normalne plony. Jest jakiś sens wysiewać teraz w lutym i czekać jeszcze trzy miesiące z wysadzeniem do gruntu? Rozumiem papryki chili, selery itp. o długim okresie wegetacji ale cebula?ZielonaZabka pisze:Przyszłą ostatnia paczka z zamówionymi nasionkami, więc na dniach wysiewam Ailse Craig i szalotkę
W takim razie polecam także wysiać rzodkiewkę na rozsadę
Żeby nie było Exhibition uprawiam już chyba z pięć lat. Próbowałem z Alisa Craig ale z nasion niezaprawionych rezultat był taki, że cebule urosły o połowę mniejsze od Exhibition w dodatku szczypior intensywnie atakowany był przez śmietkę.
Exhibition jest taka dobra w smaku, że jem ją w sezonie z chlebem i masełkiem , idealna do sosu "słodka cebulka".
Zdjęcie poniżej przedstawia od lewej cebulę Alisa Craig niezaprawiana Legutko, a z prawej Exhibition zaprawioną Plantico.
Obie wysiewane w połowie kwietnia.
Żeby nie było nikogo do niczego nie namawiam z terminem wysiewania, wyraziłem jedynie swoją opinię.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marconi_exe
Zastanawiałam się właśnie nad wysianiem cebuli.
Mam czerwoną Rosa Lunga Di Firenze. Ale jak piszesz, że za wcześnie,
to poczekam jeszcze miesiąc. I jeszcze poszukam Exhibition Plantico.
Sprawdzona odmiana na pewno się uda.
to poczekam jeszcze miesiąc. I jeszcze poszukam Exhibition Plantico.
Sprawdzona odmiana na pewno się uda.