Jaki impregnat wybrać ?
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaki impregnat wybrać?
Uwierzyłeś reklamie Jeżeli Napiszą Ci , że nie, to kupisz inny środek?
My użyliśmy Cecil.
My użyliśmy Cecil.
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Re: Jaki impregnat wybrać?
Ja używałem luxdecor pomalowałem cały domek, dwie warstwy i ładnie wygląda. Zobacz w moi wątku. Tam gdzie słońce świeci przez cały dzień lekko pojaśniał już ale to normalne. Impregnat ten ma wosk i woda się jakby skrapla na powierzchni drewna i spływa. Cena jest przystępna i wydajność duża ja jestem zadowolony.
Re: Jaki impregnat wybrać ?
Nadmienię tylko, że drewno, które impregnowałem nie będzie pod naporem ekstremalnych warunków. W takim wypadku chyba środek o tej zacnej nazwie nie będzie taki zły, skoro stosuje go wiele osób.
Przekonany o wyższości Sadolinu nad innymi środkami ochrony drewna, trzy lata temu na swój płot zakupiłem środek z najwyższej półki SADOLIN BASE (podkład) i TINOVA (do 12 lat ochrony). Wszystkie czynności wykonałem zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi na opakowaniu, a olchowe deski były suszone w kotłowni przez dwa lata. Po pół roku SADOLIN TINOVA zmatowiał, a po 3 latach zaczął spływać z płotu. Podjęta próba reklamacji tego wyrobu spełzła na niczym. Wysłałem do producenta zdjęcia mojego płotu w połączeniu z jego wyrobem i dowiedziałem się z rozmowy telefonicznej "INFOLINIA SADOLIN", że mój płot zjadły pszczoły. To jest kpina. Jeśli zamierzacie zakupić te produkty zastanówcie się głęboko, a jeśli podejmiecie decyzję na tak, to nie wyrzucajcie opakowań i paragonów gdyż są one podstawą reklamacji. [/b]
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lis 2016, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U siebie do impregnowania elementów z drewna na zewnątrz stosuje środki hadwao do impregnowania powierzchni drewnianych. Jest to środek, który mogę polecić każdemu, ponieważ jakość produktu jest na poziomie bardzo wysokim. Impregnacje stosuję od kilku lat i średnio co 2-3 lata odświeżam powłoki hydrofobowe i muszę powiedzieć, że w stanowczości to wystarcza. Elementy zaimpregnowane są zabezpieczone przed wilgocią, wodą, mrozem i różnymi porostami. Testowałem wiele firm produkujących takie środki i muszę powiedzieć, że w hadwao można zakupić impregnaty praktycznie do wszystkiego bardzo dobrej jakości w rozsądnych konkurencyjnych cenach.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2015, o 19:18
Teraz się pojawia mega dużo jakiegoś szajsu, który po roku nie działa i trzeba znów malować. U siebie mam pomalowane vidaronem wszystko, sprawdzony materiał i nie mam któryś rok już kłopotów.
Ale ważne - nawet Vidaronem nie zdziałamy wiele, jeśli źle się do całej pracy zabierzemy - np. nie oczyścimy drewna z brudu. Trzeba wykonać wysiłek i dawno nie konserwowane drewno przetrzeć papierem ściernym i to najlepiej średniej gradacji, potem ewentualnie jakimś gęstym papierem. Ponadto dobrze jest pracować w określonej temperaturze.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hartwachs-Öl czyli olej lniany z dodatkiem sykatyw. Czyli najnormalniejszy pokost w ładnym opakowaniu z napisami po niemiecku.
Z pewnością jest lepszy niż wiele pokostów zrobionych z innych olejów (oszukanych). Jednak nic nie zmienia faktu że do szlachetnych gatunków drewna nikt od kilkuset lat nie wymyślił nic lepszego.
Z pewnością jest lepszy niż wiele pokostów zrobionych z innych olejów (oszukanych). Jednak nic nie zmienia faktu że do szlachetnych gatunków drewna nikt od kilkuset lat nie wymyślił nic lepszego.
A ja bym postawił na lakier Hydrolak-1 firmy Sopur: https://meblopol24.pl/lakier-hydrolak-1-litr.html Dlaczego ? Bo jest to bardzo dobry i wydajny lakier który zabezpiecza drewno i materiały drewnopodobne przed działaniami warunków atmosferycznych, do tego dostępny jest w kilku kolorach więc tylko nasza wizja odrestaurowania naszych mebli w ogrodzie będzie nas ograniczać.
Może i masz racje, ale ja z opisywanym wyżej Vidaronem nie mam problemów. Słyszałem tę sprawę o pokoście lnianym i wygląda to bardzo ciekawie, niemniej siła przyzwyczajenia trzyma mnie przy tym co już sprawdziłem.asprokol pisze:Hartwachs-Öl czyli olej lniany z dodatkiem sykatyw. Czyli najnormalniejszy pokost w ładnym opakowaniu z napisami po niemiecku.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Witam
Chciałem zapytać czy można impregnować świeże drewno (deski sosnowe, grubości 2,5 cm )?
Kupiłem w tartaku 2 tygodnie temu i obecnie schną w kotłowni obok pieca. Chcę i ich użyć jeszcze w tym roku do zrobienia drzwi w piwnicy na zewnątrz.
Chciałem zapytać czy można impregnować świeże drewno (deski sosnowe, grubości 2,5 cm )?
Kupiłem w tartaku 2 tygodnie temu i obecnie schną w kotłowni obok pieca. Chcę i ich użyć jeszcze w tym roku do zrobienia drzwi w piwnicy na zewnątrz.
Pozdrawiam Krzysiek
Nie.
Nie można impregnować świeżego drewna.
Albo odczekaj rok, a jeszcze lepiej dwa, albo za podwójną cenę kup w składzie drewna sezonowane deski.
A jeszcze lepiej kup porządne antywłamaniowe zewnętrzne drzwi.
Na zewnętrznych drzwiach nie można oszczędzać!
Nie można impregnować świeżego drewna.
Albo odczekaj rok, a jeszcze lepiej dwa, albo za podwójną cenę kup w składzie drewna sezonowane deski.
A jeszcze lepiej kup porządne antywłamaniowe zewnętrzne drzwi.
Na zewnętrznych drzwiach nie można oszczędzać!
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
To są drzwi, furtka do piwnicy przy stodole. Po co tam drzwi antywłamaniowe ?
Moje ziemniaki aż tak cenne nie są
Niestety stare się rozleciały i muszę szybko zrobić nowe żeby warzywa mi nie przemarzły jak przyjdą duże mrozy.
A jest jakiś inny sposób albo środek żeby je pomalować?
Moje ziemniaki aż tak cenne nie są
Niestety stare się rozleciały i muszę szybko zrobić nowe żeby warzywa mi nie przemarzły jak przyjdą duże mrozy.
A jest jakiś inny sposób albo środek żeby je pomalować?
Pozdrawiam Krzysiek