Aksamitki sieje bezpośrednio do gruntu :)Mam ślimaki ,chyba wszystkie ich gatunki i odmiany nawet niebieskie bez muszli :)Zwalczam je granulkami ,każdą sadzonkę nimi obsypuje ,wystarczy po kilka granulek .Bardzo ważny jest jesienny "zbiór" ślimaków :)Gdy przekopuje ziemię ,jednocześnie zbieram jajeczka ślimaków ,białe kuleczki
Czyli lepiej zapobiegawczo warto się zaopatrzyć w jakiś środek.
Wczoraj oglądałam nasiona aksamitki "Amulet" Polana i na opakowaniu jest napisane, że sieje się luty-marzec pod osłony. Czy ona jakoś wolniej rośnie, że tak wcześnie trzeba ją wysiewać?
Standardowo kwitną ok 12 tyg od wysiewu. Nie wiem jednak jak to jest z kremowymi hybrydami, być może one rzeczywiście mają dłuższy cykl rozwoju. W tym roku będę siać po raz pierwszy Kilimanjaro.
Hej wreszcie dziś wysiałam moje aksamitki.Teraz tylko czekam kiedy na parapecie zawita wiosna.Wysiałam 2 paczki bolero, (potrzebuję ok 100 szt ) trudno liczyć nasionka ale myślę że tyle było.
Ja dziś wysiewam do doniczki aksamitkę Albatros (o białych kwiatach), wg opakowania (PNOS) dzisiaj jest ostatni termin na siew, aby zakwitła w lato. Piszą, ze pózniejszy siew znacznie opóźnia kwitnienie.
No faktycznie, nie wiem co oni w tym PNOSie wykombinowali z tym wczesnym siewem. Pierwszy raz tak wysiewam aksamitkę Zwykle inne odmiany siałam do gruntu w maju i kwitły jak szalone
Może to jednak zależy od odmiany.
Po raz pierwszy miałam w ubiegłym roku Fantastic i chociaż była posiana tak jak inne, to zakwitła dopiero w sierpniu. Po prostu bardzo powoli rosła.
Sławka, mowa cały czas o jednej odmianie - Albatros, ale oferowanej przez różnych producentów. I każdy producent zaleca inne terminy siewu tejże samej odmiany
Aksamitka Albatros jest aksamitką wielkokwiatową a to oznacza, że rośliny potrzebują dużo więcej czasu od wykiełkowania do zakwitnięcia niż pozostałe odmiany. Ponieważ wszystkie aksamitki są wrażliwe na przymrozki najbezpieczniej jest wysadzać sadzonki dopiero w maju (można też wtedy wysiewać nasiona bezpośrednio do gruntu). Albatros wysiana w lutym i posadzona w maju przeważnie zaczyna kwitnąć w czerwcu. Im później wysiejemy tym później zakwitnie. Problemem jest w warunkach domowych brak miejsca na tak długie przetrzymywanie dość dużej wielkości sadzonek ale w szklarniach odmiany wielkokwiatowe wysiewa się nawet w styczniu a w maju sprzedaje się rozpoczynające kwitnienie sadzonki (nie są tanie!). Bolero wysiana w kwietniu, posadzona do gruntu w maju zakwitnie na początku czerwca. Jak ktoś chce przyspieszyć kwitnienie to wysiewa wcześniej ale wysiew w lutym to spore wyzwanie logistyczne. Połowa marca to świetny termin na wysiew większości odmian aksamitek. Ale to wszystko trzeba przejść samemu