Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Florianie wspaniałe zdjęcia, super kolekcje posiadasz :) Mnie najbardziej podobały się liliowce ;:138 W tym roku tez zamierzam zakupić kilka odmian, bo nie mam żadnej :| Będę zaglądał i podziwiał :) :heja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Florianie, tak szczerze, czy sam wykonujesz w ogrodzie wszystkie prace,czy masz pomocników ?
Tej zimy zastanawiam się,jak sobie usprawnić wiosenne prace.Przydałby mi się silny pan z glebogryzarką, do tego niezbyt drogi, i...oczywiście - wydajny. :;230
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Janko, wszędzie gdzie byłem na Świecie znajdowałem ładne ogródki lub ogrody, nie mówiąc o dzikiej przyrodzie, bo ta jeszcze piękniejsza! Czasem można się czymś zainspirować :idea:
Przy niskich palmach na kwietniku rosły znane nam pelargonie:
Obrazek

Witaj Maniolku! Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i znalazłeś coś dla siebie. Pewnie będę miał nadwyżki liliowców ale to dopiero pod koniec lata. A teraz lada dzień będę wysiewał liliowce, które uprawiam też z nasion.
Kolejne zwykłe pelargonie ale rosnące w gruncie w ciepłym kraju:
Obrazek

Lodziu, uprawiamy ogród wspólnie, całą rodziną 8-) Tak jest łatwiej, a że wszyscy lubią pracować w ogrodzie - nie ma z tym problemu. Nie mamy takich maszyn jak glebogryzarka, bo to za mały teren więc dajemy radę ręcznie kopać itp.
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ciekawe jaki mają smak takie banany prosto z drzewa z pewnością tak jak owoce .Muszą być bardzo smaczne.No widzisz Florianie jednak jakieś fotki udało ci się wyczarować z aparatu ;:180 U mnie znów dosypuje białego puchu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Miło było rozgrzać się fotkami z twoich wojaży.
Wertykalne ogrody są w modzie nie tylko tam, u nas też coraz częściej się je pokazuje.
To bardzo fajne rozwiązanie dla tych co mają balkon, tak można wykorzystać ścianę.
Zamierzam taką ściankę zrobić na płocie z truskawkami, o ile znajdę odpowiednie materiały. :wink:
Twoje dalie pewno już też zaczynają budzić się do życia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Bardzo ciekawe zdjęcia i fajnie, że udało się je odzyskać ;:108 . Roślinność całkiem inna niż u nas i jest na co patrzeć ;:224 . A my czekamy na wiosnę ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Florian
Uprawiacie ogród wspólnie z Rodziną :D Tak myślałam.
To gratuluję takich krewnych bo ja tyram sama. :roll:
Super, że udało się trochę pamiątek w postaci zdjęć odzyskać.
Ta palma w kamykach to na moje oko Cycas revolta, relikt trzeciorzędu, stary okaz bardzo musiał być.
Kiedyś Z. przywiózł z Chin kilka sztuk, jeden się uchował, ma ze 20 - 25 lat i taki byczy nie jest.
Ale bym sobie pojechała do Afryki, a tu straszne mrozy w lutym zapowiadają :roll:
Nie mów , że pół tony karp nie masz ;:224 :;230 W tym roku ze dwie moje ważyły powyżej 5 kg, widły się gięły przy wykopywaniu. Wszystkie się zresztą wypasły niemiłosiernie przez obfitość wody.
Czy w domu już coś siejecie :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Kilkaset karp dalii? To znaczy, że pokazałeś nam tylko ułamek swojej kolekcji? Zaopiekować się taką ilością na pewno nie jest łatwo, ale ponieważ to pasja, to robisz to z radością. Bardzo wcześnie wysadzasz je do doniczek. Dzięki temu możesz się dłużej cieszyć ich pięknymi kwiatami :heja
Fajnie, że udaje Ci się odzyskać zdjęcia z podróży. Nasza pamięć ulotna, a tak masz pamiątkę ;:138
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jadziu, banany jedzone w miejscu, gdzie rosną, są zrywane dojrzałe więc na pewno smaczniejsze. Choć jestem kiepski w takich porównaniach i mało się nad tym zastanawiam sensorycznie :oops:
Tak, troszkę zdjęć udało się odzyskać ale to już ostatnia seria. Żółw smacznie kimał w środku miasta:
Obrazek

Grażynko, ja też myślę, że wertykalne ogrody to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza tam gdzie jest mało miejsca! Ta sama zasada obowiązuje przecież w budownictwie - tam gdzie mało miejsca buduje się wzwyż a nie w szerz :idea: U nas widziałem tylko ogrody wertykalne z elementów betonowych, a za granicą to rozwiązanie wydaje się być lżejsze, tańsze i łatwiejsze w montażu.
Dalie na szczęście nie budzą się (nie puszczają kiełków) ale ja już się nimi zajmuję ;:65
W ogrodach tropikalnych nie zabrakło róż. Choć dopiero na zdjęciu widzę, że wybrałem jakąś przekwitającą:
Obrazek

Ewelinko, ja też się cieszę :heja
Roślinność może nie tak całkiem inna, bo jednak róże czy pelargonie a nawet lantany znamy i uprawiamy u nas ale egzotyki i roślin, które nie zniosłyby naszej zimy było całe mnóstwo:
Obrazek

Agnieszko tak, to mógł być cykas. Powiem szczerze, że nie przyglądałem się uważnie. Znam cykasy u nas uprawiane w doniczkach i są niewielkie w porównaniu z tamtymi więc może to mnie zmyliło.
Takich karp dalii kilkukilogramowych nie mam dużo, bo często je dzielę i odmładzam. Z doświadczenia wiem, że kwiaty drobnieją, gdy karpa jest duża bądź stara.
Na wysiew czekają nasiona liliowców i dalie zacznę sadzić do rozmnożenia wegetatywnego :idea:
Sosny bardzo swojsko wyglądały ale już w tle - mniej swojskie palmy:
Obrazek

Iwonka, pokazałem wszystkie dalie, które zakwitły. Niektóre nie zdążyły zakwitnąć ale wiele też mam po kilka karp jednej odmiany. Stąd ta różnica :idea:
Wysadzam nie po to, by wcześniej kwitły. Tak jak już mówiłem - rozmnażam dalie wegetatywnie i trzeba uzyskać pędy do ukorzenienia jak najwcześniej, by zdążyły wytworzyć bulwki.
I to już koniec egzotycznej opowieści :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Takiemu żółwiowi to dobrze ,nie zważa na nic i smacznie sobie śpi :wink: .Jadłam pomarańcze z drzewa są bez porównania z tymi sklepowymi szczególnie marokańskie pyszności
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A może coś więcej napiszesz o tych wertykalnych ogrodach ?
Widziałeś z czego były zrobione ?
Na razie szukam weny. :D
Na pewno nie chcę betonu, za drogie i za ciężkie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fajna fotka żółwia ;:108 . Widać, że mu dobrze ;:224 . No jasne, że były rośliny, które znamy ale obstawiam, że większość była takich u nas niezimujących ;:224 . Koniec egzotycznych opowieści no i teraz czas poczekać na wiosną a tu zima powróciła ;:oj . Czy masz biało ?
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Miło popatrzeć się na wylegającego żółwia bo u nas nadal mroźnie i śnieżnie . Dla moich wnuków to dobrze bo zaczynają ferie i dzieciaki wreszcie będą miały frajdę ze śniegu . Ja tam czekam na wiosnę i gimnastykę ogrodową bo strasznie przez zimę zgnuśniałam ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”