Kolekcje Floriana cz.1
- maniolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Florianie wspaniałe zdjęcia, super kolekcje posiadasz Mnie najbardziej podobały się liliowce W tym roku tez zamierzam zakupić kilka odmian, bo nie mam żadnej Będę zaglądał i podziwiał
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Florianie, tak szczerze, czy sam wykonujesz w ogrodzie wszystkie prace,czy masz pomocników ?
Tej zimy zastanawiam się,jak sobie usprawnić wiosenne prace.Przydałby mi się silny pan z glebogryzarką, do tego niezbyt drogi, i...oczywiście - wydajny.
Tej zimy zastanawiam się,jak sobie usprawnić wiosenne prace.Przydałby mi się silny pan z glebogryzarką, do tego niezbyt drogi, i...oczywiście - wydajny.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Janko, wszędzie gdzie byłem na Świecie znajdowałem ładne ogródki lub ogrody, nie mówiąc o dzikiej przyrodzie, bo ta jeszcze piękniejsza! Czasem można się czymś zainspirować
Przy niskich palmach na kwietniku rosły znane nam pelargonie:
Witaj Maniolku! Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i znalazłeś coś dla siebie. Pewnie będę miał nadwyżki liliowców ale to dopiero pod koniec lata. A teraz lada dzień będę wysiewał liliowce, które uprawiam też z nasion.
Kolejne zwykłe pelargonie ale rosnące w gruncie w ciepłym kraju:
Lodziu, uprawiamy ogród wspólnie, całą rodziną Tak jest łatwiej, a że wszyscy lubią pracować w ogrodzie - nie ma z tym problemu. Nie mamy takich maszyn jak glebogryzarka, bo to za mały teren więc dajemy radę ręcznie kopać itp.
Przy niskich palmach na kwietniku rosły znane nam pelargonie:
Witaj Maniolku! Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i znalazłeś coś dla siebie. Pewnie będę miał nadwyżki liliowców ale to dopiero pod koniec lata. A teraz lada dzień będę wysiewał liliowce, które uprawiam też z nasion.
Kolejne zwykłe pelargonie ale rosnące w gruncie w ciepłym kraju:
Lodziu, uprawiamy ogród wspólnie, całą rodziną Tak jest łatwiej, a że wszyscy lubią pracować w ogrodzie - nie ma z tym problemu. Nie mamy takich maszyn jak glebogryzarka, bo to za mały teren więc dajemy radę ręcznie kopać itp.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ciekawe jaki mają smak takie banany prosto z drzewa z pewnością tak jak owoce .Muszą być bardzo smaczne.No widzisz Florianie jednak jakieś fotki udało ci się wyczarować z aparatu U mnie znów dosypuje białego puchu
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Miło było rozgrzać się fotkami z twoich wojaży.
Wertykalne ogrody są w modzie nie tylko tam, u nas też coraz częściej się je pokazuje.
To bardzo fajne rozwiązanie dla tych co mają balkon, tak można wykorzystać ścianę.
Zamierzam taką ściankę zrobić na płocie z truskawkami, o ile znajdę odpowiednie materiały.
Twoje dalie pewno już też zaczynają budzić się do życia.
Wertykalne ogrody są w modzie nie tylko tam, u nas też coraz częściej się je pokazuje.
To bardzo fajne rozwiązanie dla tych co mają balkon, tak można wykorzystać ścianę.
Zamierzam taką ściankę zrobić na płocie z truskawkami, o ile znajdę odpowiednie materiały.
Twoje dalie pewno już też zaczynają budzić się do życia.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Bardzo ciekawe zdjęcia i fajnie, że udało się je odzyskać . Roślinność całkiem inna niż u nas i jest na co patrzeć . A my czekamy na wiosnę . Pozdrawiam .
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florian
Uprawiacie ogród wspólnie z Rodziną Tak myślałam.
To gratuluję takich krewnych bo ja tyram sama.
Super, że udało się trochę pamiątek w postaci zdjęć odzyskać.
Ta palma w kamykach to na moje oko Cycas revolta, relikt trzeciorzędu, stary okaz bardzo musiał być.
Kiedyś Z. przywiózł z Chin kilka sztuk, jeden się uchował, ma ze 20 - 25 lat i taki byczy nie jest.
Ale bym sobie pojechała do Afryki, a tu straszne mrozy w lutym zapowiadają
Nie mów , że pół tony karp nie masz W tym roku ze dwie moje ważyły powyżej 5 kg, widły się gięły przy wykopywaniu. Wszystkie się zresztą wypasły niemiłosiernie przez obfitość wody.
Czy w domu już coś siejecie
Uprawiacie ogród wspólnie z Rodziną Tak myślałam.
To gratuluję takich krewnych bo ja tyram sama.
Super, że udało się trochę pamiątek w postaci zdjęć odzyskać.
Ta palma w kamykach to na moje oko Cycas revolta, relikt trzeciorzędu, stary okaz bardzo musiał być.
Kiedyś Z. przywiózł z Chin kilka sztuk, jeden się uchował, ma ze 20 - 25 lat i taki byczy nie jest.
Ale bym sobie pojechała do Afryki, a tu straszne mrozy w lutym zapowiadają
Nie mów , że pół tony karp nie masz W tym roku ze dwie moje ważyły powyżej 5 kg, widły się gięły przy wykopywaniu. Wszystkie się zresztą wypasły niemiłosiernie przez obfitość wody.
Czy w domu już coś siejecie
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Kilkaset karp dalii? To znaczy, że pokazałeś nam tylko ułamek swojej kolekcji? Zaopiekować się taką ilością na pewno nie jest łatwo, ale ponieważ to pasja, to robisz to z radością. Bardzo wcześnie wysadzasz je do doniczek. Dzięki temu możesz się dłużej cieszyć ich pięknymi kwiatami
Fajnie, że udaje Ci się odzyskać zdjęcia z podróży. Nasza pamięć ulotna, a tak masz pamiątkę
Fajnie, że udaje Ci się odzyskać zdjęcia z podróży. Nasza pamięć ulotna, a tak masz pamiątkę
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jadziu, banany jedzone w miejscu, gdzie rosną, są zrywane dojrzałe więc na pewno smaczniejsze. Choć jestem kiepski w takich porównaniach i mało się nad tym zastanawiam sensorycznie
Tak, troszkę zdjęć udało się odzyskać ale to już ostatnia seria. Żółw smacznie kimał w środku miasta:
Grażynko, ja też myślę, że wertykalne ogrody to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza tam gdzie jest mało miejsca! Ta sama zasada obowiązuje przecież w budownictwie - tam gdzie mało miejsca buduje się wzwyż a nie w szerz U nas widziałem tylko ogrody wertykalne z elementów betonowych, a za granicą to rozwiązanie wydaje się być lżejsze, tańsze i łatwiejsze w montażu.
Dalie na szczęście nie budzą się (nie puszczają kiełków) ale ja już się nimi zajmuję
W ogrodach tropikalnych nie zabrakło róż. Choć dopiero na zdjęciu widzę, że wybrałem jakąś przekwitającą:
Ewelinko, ja też się cieszę
Roślinność może nie tak całkiem inna, bo jednak róże czy pelargonie a nawet lantany znamy i uprawiamy u nas ale egzotyki i roślin, które nie zniosłyby naszej zimy było całe mnóstwo:
Agnieszko tak, to mógł być cykas. Powiem szczerze, że nie przyglądałem się uważnie. Znam cykasy u nas uprawiane w doniczkach i są niewielkie w porównaniu z tamtymi więc może to mnie zmyliło.
Takich karp dalii kilkukilogramowych nie mam dużo, bo często je dzielę i odmładzam. Z doświadczenia wiem, że kwiaty drobnieją, gdy karpa jest duża bądź stara.
Na wysiew czekają nasiona liliowców i dalie zacznę sadzić do rozmnożenia wegetatywnego
Sosny bardzo swojsko wyglądały ale już w tle - mniej swojskie palmy:
Iwonka, pokazałem wszystkie dalie, które zakwitły. Niektóre nie zdążyły zakwitnąć ale wiele też mam po kilka karp jednej odmiany. Stąd ta różnica
Wysadzam nie po to, by wcześniej kwitły. Tak jak już mówiłem - rozmnażam dalie wegetatywnie i trzeba uzyskać pędy do ukorzenienia jak najwcześniej, by zdążyły wytworzyć bulwki.
I to już koniec egzotycznej opowieści
Tak, troszkę zdjęć udało się odzyskać ale to już ostatnia seria. Żółw smacznie kimał w środku miasta:
Grażynko, ja też myślę, że wertykalne ogrody to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza tam gdzie jest mało miejsca! Ta sama zasada obowiązuje przecież w budownictwie - tam gdzie mało miejsca buduje się wzwyż a nie w szerz U nas widziałem tylko ogrody wertykalne z elementów betonowych, a za granicą to rozwiązanie wydaje się być lżejsze, tańsze i łatwiejsze w montażu.
Dalie na szczęście nie budzą się (nie puszczają kiełków) ale ja już się nimi zajmuję
W ogrodach tropikalnych nie zabrakło róż. Choć dopiero na zdjęciu widzę, że wybrałem jakąś przekwitającą:
Ewelinko, ja też się cieszę
Roślinność może nie tak całkiem inna, bo jednak róże czy pelargonie a nawet lantany znamy i uprawiamy u nas ale egzotyki i roślin, które nie zniosłyby naszej zimy było całe mnóstwo:
Agnieszko tak, to mógł być cykas. Powiem szczerze, że nie przyglądałem się uważnie. Znam cykasy u nas uprawiane w doniczkach i są niewielkie w porównaniu z tamtymi więc może to mnie zmyliło.
Takich karp dalii kilkukilogramowych nie mam dużo, bo często je dzielę i odmładzam. Z doświadczenia wiem, że kwiaty drobnieją, gdy karpa jest duża bądź stara.
Na wysiew czekają nasiona liliowców i dalie zacznę sadzić do rozmnożenia wegetatywnego
Sosny bardzo swojsko wyglądały ale już w tle - mniej swojskie palmy:
Iwonka, pokazałem wszystkie dalie, które zakwitły. Niektóre nie zdążyły zakwitnąć ale wiele też mam po kilka karp jednej odmiany. Stąd ta różnica
Wysadzam nie po to, by wcześniej kwitły. Tak jak już mówiłem - rozmnażam dalie wegetatywnie i trzeba uzyskać pędy do ukorzenienia jak najwcześniej, by zdążyły wytworzyć bulwki.
I to już koniec egzotycznej opowieści
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Takiemu żółwiowi to dobrze ,nie zważa na nic i smacznie sobie śpi .Jadłam pomarańcze z drzewa są bez porównania z tymi sklepowymi szczególnie marokańskie pyszności
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A może coś więcej napiszesz o tych wertykalnych ogrodach ?
Widziałeś z czego były zrobione ?
Na razie szukam weny.
Na pewno nie chcę betonu, za drogie i za ciężkie.
Widziałeś z czego były zrobione ?
Na razie szukam weny.
Na pewno nie chcę betonu, za drogie i za ciężkie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj . Fajna fotka żółwia . Widać, że mu dobrze . No jasne, że były rośliny, które znamy ale obstawiam, że większość była takich u nas niezimujących . Koniec egzotycznych opowieści no i teraz czas poczekać na wiosną a tu zima powróciła . Czy masz biało ?
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Miło popatrzeć się na wylegającego żółwia bo u nas nadal mroźnie i śnieżnie . Dla moich wnuków to dobrze bo zaczynają ferie i dzieciaki wreszcie będą miały frajdę ze śniegu . Ja tam czekam na wiosnę i gimnastykę ogrodową bo strasznie przez zimę zgnuśniałam ..