Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
Wykiełkują ale wschody będą zdecydowanie gorsze. Po co kombinować? Nie widzę żadnych logicznych przeszkód aby na noc nie wrzucić nasionek do kubka z wodą.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lub podkiełkować na waciku i "lekko" podkiełkowane wysadzić w przygotowane podłoże.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Re: Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
Ja robiłem tak (myślę, że z bardzo dobrym skutkiem):
1) moczę w wodzie (minimum to do opadnięcia nasionek na dno)
2) podkiełkowuję na waciku do momentu aż osłonka zacznie pękać, a korzonek będzie miał 1-2mm
3) kładę na przyszykowane podłoże przysypując dolną połowę nasionka
4) zraszam od czasu do czasu, do momentu w którym siewka stoi mniej więcej w pionie
5) podlewam podłoże, aby utrzymywało w miarę stałą wilgotność do czasu pełnego rozwoju pierwszej pary liści (nie mylić z liścieniami)
6) w tym momencie pozwalam aby podłoże przesychało do ponownego podlania
i to tyle.
1) moczę w wodzie (minimum to do opadnięcia nasionek na dno)
2) podkiełkowuję na waciku do momentu aż osłonka zacznie pękać, a korzonek będzie miał 1-2mm
3) kładę na przyszykowane podłoże przysypując dolną połowę nasionka
4) zraszam od czasu do czasu, do momentu w którym siewka stoi mniej więcej w pionie
5) podlewam podłoże, aby utrzymywało w miarę stałą wilgotność do czasu pełnego rozwoju pierwszej pary liści (nie mylić z liścieniami)
6) w tym momencie pozwalam aby podłoże przesychało do ponownego podlania
i to tyle.
- Marcinnno
- 100p
- Od: 27 lis 2016, o 13:29
Momus88 nie kombinuje tylko po prostu zasadziłem nasiona nie wiedząc, że trzeba je namoczyć ....
Już 10 dzień są w ziemi w takich małych daołkach nie przysypane i nic się nie dzieje.
Codziennie 2x zraszam je żeby miały wilgotno i nic....
Chyba coś zawaliłem
Już 10 dzień są w ziemi w takich małych daołkach nie przysypane i nic się nie dzieje.
Codziennie 2x zraszam je żeby miały wilgotno i nic....
Chyba coś zawaliłem
Za każdym zakrętem czai się przygoda ...
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pilnuj, żeby miały wilgotno i ciepło. Czymś przykryć by się zdało na początku, albo nawet w słoiku postawić przy grzejniku, tylko pamiętać, żeby przewietrzyć od czasu do czasu.
Sprawdź, czy nasiona nie podgniły, albo nie podpleśniały.
Sprawdź, czy nasiona nie podgniły, albo nie podpleśniały.
- Marcinnno
- 100p
Ok pilnuję
A jak nasiona spleśnieją to będzie już finito ?
A jak nasiona spleśnieją to będzie już finito ?
- Akwelan_2009
- na 99,999% można rozglądać się za nowymi nasionami.Marcinnno pisze:A jak nasiona spleśnieją to będzie już finito ?
Osobiście, żeby w jakimś procencie zabezpieczyć się przed pleśnieniem nasion, zaprawiałem nasiona środkiem przeciwgrzybowym lub zaprawą nasienną, dodatkowo nasiona wysadzałem do wyprażonego podłoża. Na prażenie podłoża mogłem sobie pozwolić, ponieważ wysiewałem niewielkie ilości nasion, ale nawet przy wysiewie większej ich ilości polecam prażenie, unikniemy wielu problemów. Prażenie podłoża, nie jest kłopotliwe - "kawałek rękawa" do pieczenia mięs, którego końce zawiązujemy niezbyt ściśle tz. tak żeby podczas prażenia podłoża para wodna, mogła swobodnie wydobywać się w rękawa, podczas podgrzewania podłoża.
Mieczysław
Mieczysław
- Marcinnno
- 100p
A po jakim czasie nasiona na pewno już nie wykiełkują ?
- Akwelan_2009
Na tak postawione pytanie, ja nie jestem w stanie odpowiedzieć. Ostatnie nasiona, które ja wysiewałem, kiełkowały najpóźniej 4 - 6 dniu od wysadzenia w podłoże, ale to były sporadyczne, jednostkowe wyjątki.
Jeżeli nasiona będą miały stabilnie wilgotne podłoże, ciepłe podłoże, będą kiełkować bardzo szybko i w miarę równo, oczywiście, jeżeli nasiona będą pochodzić od "pewnego" sprzedawcy i z dobrą siłą kiełkowania.
Jeżeli nasiona będą miały stabilnie wilgotne podłoże, ciepłe podłoże, będą kiełkować bardzo szybko i w miarę równo, oczywiście, jeżeli nasiona będą pochodzić od "pewnego" sprzedawcy i z dobrą siłą kiełkowania.
Mieczysław
Mieczysław
U mnie dotychczas bywało podobnie. Do tygodnia wschodziło co miało wzejść.
U Ciebie oczywiście jest szansa, że nie nabrały dość wilgotności aby wystartować. Ciężko coś doradzić, ale ja bym zrobił tak: jeżeli wyglądają zdrowo to wrzuć je do wody. Jeżeli nie idą na dno to znaczy, że nie są dość "mokre" aby wykiełkować. Jeżeli toną to mogą być już brązowe w środku (infekcja grzybowa) albo jeszcze nie wystartowały - wtedy przetrzymaj je z dwie godziny w tej wodzie i potem daj na podłoże, symbolicznie nakryj milimetrową warstwą ziemi, którą następnie spryskaj. Całość nakryj folią spożywczą aby ograniczyć parowanie, a doniczkę daj na ciepły (ale nie gorący) kaloryfer.
U Ciebie oczywiście jest szansa, że nie nabrały dość wilgotności aby wystartować. Ciężko coś doradzić, ale ja bym zrobił tak: jeżeli wyglądają zdrowo to wrzuć je do wody. Jeżeli nie idą na dno to znaczy, że nie są dość "mokre" aby wykiełkować. Jeżeli toną to mogą być już brązowe w środku (infekcja grzybowa) albo jeszcze nie wystartowały - wtedy przetrzymaj je z dwie godziny w tej wodzie i potem daj na podłoże, symbolicznie nakryj milimetrową warstwą ziemi, którą następnie spryskaj. Całość nakryj folią spożywczą aby ograniczyć parowanie, a doniczkę daj na ciepły (ale nie gorący) kaloryfer.
- Marcinnno
- 100p
Ok wielkie dzięki tak robię właśnie
---12 lut 2017, o 12:40---
No to zaczynamy od nowa.
Po namoczeniu 3 godzinnym raz jeszcze wysiane do pojemnika
---12 lut 2017, o 12:40---
No to zaczynamy od nowa.
Po namoczeniu 3 godzinnym raz jeszcze wysiane do pojemnika
Dzień Dobry
Od pewnego czasu czytam z zainteresowaniem forum w dziale dotyczącym adenium. Zakupiłem nasiona i wysiałem je. Ze względu na długość dnia planuję mój wysiew doświetlać. Wysiałem 50 nasion (taki pakiet kupiłem). Mam pytanie do doświadczonych hodowców czy te zmoderowano - nie podajemy linków do platform handlowych. Mod. żarówki będą odpowiednie do tego celu?. Mam zamiar kupić 2 sztuki.
Moc: 5W
Gwint: E27
Żywotność: 10000 godzin
Diody: 3528 SMD Epistar (60 sztuk)
41szt czerwony + 19 szt niebieski
Od pewnego czasu czytam z zainteresowaniem forum w dziale dotyczącym adenium. Zakupiłem nasiona i wysiałem je. Ze względu na długość dnia planuję mój wysiew doświetlać. Wysiałem 50 nasion (taki pakiet kupiłem). Mam pytanie do doświadczonych hodowców czy te zmoderowano - nie podajemy linków do platform handlowych. Mod. żarówki będą odpowiednie do tego celu?. Mam zamiar kupić 2 sztuki.
Moc: 5W
Gwint: E27
Żywotność: 10000 godzin
Diody: 3528 SMD Epistar (60 sztuk)
41szt czerwony + 19 szt niebieski
- Marcinnno
- 100p
Sam też jestem ciekawy czy takie żarówki się sprawdzą.
Ja ze swojej strony dodam, że świetlówka (taka do akwarium) super się sprawdzi i jest niedroga
Ja ze swojej strony dodam, że świetlówka (taka do akwarium) super się sprawdzi i jest niedroga