Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
125W - Elektrox Grow
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te odmiany uprawiam pod chmurką w gruncie. W ubiegłym roku miałem ogromne plony. Moim zdaniem nie ma co za wcześnie wysiewać i męczyć roślin, brakiem światła i słońca. Przy oknie również jest chłodniej. Roślinki się wyciągają i męczą. Z doświadczenia wiem, że lepiej jest wsadzić mniejszą silną flancę do gruntu bo i tak nadrobi a nawet przegoni te zdechlaczki wysiewane wcześniej. Można już teraz wysiać w gowboxie gdzie są super warunki ale czy jest sens przesadzać już całkiem sporą roślinę do gruntu w połowie maja lub później. Od lutego do połowy maja to 3 i pół miesiąca. Papryczki lub pomidory już zaczynają kwitnąć i jest problem. Poza tym to już dość duże roślinki po 3 miesiącach i gdzie je wszystkie trzymać jeśli ma się ok 100-150 pomidorów i 50-70 papryk, gowbox nie pomieści Kolejna kwestia to zabawa w przesadzanie roślinek do coraz większych pojemników.Behaviour pisze: stecu kraina jezior czyli warmia/mazury? Jak wysiewasz pod koniec marca to zdążą wydać duży plon? Masz szklarnię czy pod chmurką?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Behaviour wysiej na próbę kilka pomidorów koniec marca , początek kwietnia , posadź obok tych lutowych i obserwuj w ciągu sezonu.Możesz dość do b. ciekawych wniosków.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja jak Błażej, jest fanem sztucznego oświetlenia. Na parapecie nigdy nie będą miały odpowiedniej ilości słońca.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dla mnie to wygoda. Kilka krzaków, które ostatecznie w pojemnikach będą, mogą sobie w boxie rosnąć, jak już doświetlam giganty.
Jak się na dworze rozjaśni, to w boxie zastąpią je pomidory. Papryki będą już na tyle duże, że sobie poradzą na parapetach.
Jak się na dworze rozjaśni, to w boxie zastąpią je pomidory. Papryki będą już na tyle duże, że sobie poradzą na parapetach.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja swoje papryczki trzymam na parapecie, wieczorami na kilka godzin włączam lampkę, trochę się wyciągają, szczególnie te wyższe, typu Aji Imbambura, pewnie mniej by się wyciągały, gdybym zrobiła jakąś osłonę z folii aluminiowej,ale nie mam pomysłu jak ją zainstalować.
Na dzień dzisiejszy tak wyglądają.
Pozdrawiam Irena
Na dzień dzisiejszy tak wyglądają.
Pozdrawiam Irena
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Wciśnij białą kartkę, opakowanie po np. kawie (sztywne), lub papier śniadaniowy przytwierdzony do kartonu, pomiędzy kubki, a ścianki pojemnika. Ja tak robięRzepka pisze:Ja swoje papryczki trzymam na parapecie, wieczorami na kilka godzin włączam lampkę, trochę się wyciągają, szczególnie te wyższe, typu Aji Imbambura, pewnie mniej by się wyciągały, gdybym zrobiła jakąś osłonę z folii aluminiowej,ale nie mam pomysłu jak ją zainstalować.
Pozdrawiam Irena
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
widzę, że wsadziłem kij w mrowisko a tego nie chciałem, oczywiście każdy zrobi jak uważa lub dokładnie tak jak robił to poprzednio i miał wyniki. Tak jak pisałem w poprzednim poście nie jestem posiadaczem growboxa bo ani nie mam takiej potrzeby ani miejsca na jego trzymanie, ale przy uprawie parapetowej sadzonki bardzo się wyciągały i dlatego zacząłem doświetlać. Koszt żarówki 15 pln plus 25W przez 6 godzin dziennie to kwotowo nie powala, tym bardziej, że im dzień się wydłużał to doświetlałem mniej, w maju sadzonki wylądowały na zabudowanym balkonie i na koniec czerwca w doniczkach na działce. W tym roku nie sadzę super hot'ów więc zaczynam troszkę później ale z doświetlaniem będę robił dokładnie tak samo. Planuje wysadzić ok 30 sadzonek
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzięki za rady, myślałam raczej o zastosowaniu jakiegoś srebrnego ekranu na szybie, zakładanego w momencie włączenia lampy.
Nie przyszło mi do głowy, że można obłożyć zbiorcze pojemniki.
Pozdrawiam
Nie przyszło mi do głowy, że można obłożyć zbiorcze pojemniki.
Pozdrawiam
Podobno biały lepszy od srebrnego.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tamtym roku pomidory , papryki siałem między 25-5 kwietnia ale w tym roku papryki posieję wcześniej bo późno zaczęły dojrzewać przez zimne lato .
Doświetlałem po zmroku do ok 23,30 żarówką energooszczędną 15 W i powiem szczerze że było widać lepszy wzrost roślin doświetlanych .
W tym roku będę doświetlał żarówką 20 W chyba że uda mi się kupić w rozsądnej cenie żarówką Led 15-20 W ( 1300 ? 2000 lm) ale jęśli nam zależy na bardziej skutecznym doświetleniem musimy kupić żarówkę o innej częstotliwości np. Akwarystyczną 8000 - 10000 K .
Doświetlanie żarówką 2700-3000k będzie mniej skuteczne a co do białego to jest mało potrzebny .
Doświetlałem po zmroku do ok 23,30 żarówką energooszczędną 15 W i powiem szczerze że było widać lepszy wzrost roślin doświetlanych .
W tym roku będę doświetlał żarówką 20 W chyba że uda mi się kupić w rozsądnej cenie żarówką Led 15-20 W ( 1300 ? 2000 lm) ale jęśli nam zależy na bardziej skutecznym doświetleniem musimy kupić żarówkę o innej częstotliwości np. Akwarystyczną 8000 - 10000 K .
Doświetlanie żarówką 2700-3000k będzie mniej skuteczne a co do białego to jest mało potrzebny .
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
Ja będę doświetlać żarówkami LED 20W corn typu 5730 w zakresie 4000-4500K
bo takie akurat mam w większej ilości.
Efekt zadowalający, moje pomidorki jak co roku będą stały w brodziku wykafelkowanym na biało.
bo takie akurat mam w większej ilości.
Efekt zadowalający, moje pomidorki jak co roku będą stały w brodziku wykafelkowanym na biało.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Powinnaś je zaopatrzyć w klosze odbijające światło w dół, bo głównie świecą na boki i naświetlają same siebie.