Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MaKi
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 01:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Przemku, ogórek Monisia w opakowaniach po 250 jest w sklepie internetowym avimex.
Pozdrawiamy Mirka i Krzysiek

Ogród pod sosnami-zapraszam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teoretycznie jest w sklepie Awimex ale nie ma ceny więc prawdopodobnie też już go nie mają. Gdzieś też widziałem ofertę, nawet z ceną ale nie mogę jej odszukać. Dzięki za dobre chęci. ;:7
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny sklep mnie dzisiaj przepraszał za wprowadzenie w błąd ale w końcu będę miał nasiona ogórków odmiany Monisia F1. Choć w moim ulubionym sklepie w Lubartowie pani postraszyła mnie, że nie ściągną pora odmiany Pancho to dzisiaj nasionka już na mnie czekały. Mało tego, opakowanie jest tańsze o 2 zł niż w firmowym sklepie internetowym. Na razie, choć łapki swędzą jeszcze wstrzymuję się z wysiewami. Ale prawdopodobnie przy wysiewie bobu nie wytrzymam i ...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak na razie jestem dzielny i powstrzymuję się z wysiewami. Wyjątek zrobiłem tylko dla rzeżuchy. Na działce jeszcze sporo śniegu. W tunelu woda w pojemnikach zamarznięta ale roszponka domagała się podlania i w końcu się doczekała. -25*C dla brukselki to stanowczo za niska temperatura ale nie narzekam bo do końca grudnia cały czas trwały zbiory. Jeszcze 2 tygodnie i ruszam z pierwszymi wysiewami. Akurat by przygotować podłoże, pierścienie, kuwety i lampy. Najważniejsze, że mam już prawie wszystkie nasiona i podłoże do wysiewów. Od poniedziałku rozpoczynam wysyłkę nasion.
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Przemku, wpadłam do Ciebie z rewizytą zaraz po Twoich odwiedzinach u mnie, ale dopiero dziś skończyłam czytać ostatni post z ostatniego wątku. Przeczytałam wszystko na temat Twojego ogródka - od deski do deski. Jestem pod przeogromnym wrażeniem Twojej wiedzy, doświadczenia i wyczucia. Na pewno będę do Ciebie zaglądać, aby nie tylko uczyć się właściwej uprawy, ale i cierpliwości przy wysiewie nasion. Może w przyszłym roku uda mi się tak roztropnie zaplanować wszystkie prace :) (A teraz to już w ogóle zazdroszczę Twojej córze Taty-ogrodnika. Mój co najwyżej może tylko schrupać to, co sama wyhoduję :D

Moc pozdrowień z deszczowego Krakowa! ;:168
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po 2 dniach moczenia w ciepłej wodzie do doniczki trafiły cebulki na szczypior. Niestety nie udało mi się zdobyć typowej "szczypiorówki" więc posiłkowałem się dużą dymką. Wykiełkowała kolejna porcja rzeżuchy.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Ja się przekonałam do metody uprawy rzodkiewki z rozsady, Przemku widząc Twoje efekty w uprawie ;:138 Na pewno w tym roku podejmę takie wyzwanie, tak samo zrobię ze szpinakiem ;:108 u mnie też już zielenina rośnie, szczypiorek pędzę również z dymki szczypiorówki, oraz z cebulki kartoflanki, z kartoflani jest bardziej delikatny w smaku :)
Jakie odmiany szpinaku planujesz na ten sezon ?

Obrazek

Pozdrawiam Ciepło :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i od przyszłego tygodnia zaczynam swoją przygodę z wysiewami. Na pierwszy ogień maszerują: bób (pierwsza partia)-20 doniczek Figaro i 20 doniczek Witkiem Manita, szpinak-1 paleta Mississippi F1 i 1 paleta Asta F1, rzodkiewka-1 paleta Rondar F1, por wczesny-1 paleta Pancho i cebula (pierwsza partia)-1 paleta Exhibition. Z rynku znikają kolejne produkty nasion profesjonalnych w "małych opakowaniach". Po kłopotach z zakupem nasion ogórka Monisia F1 pakowanych po 250 nasion z rynku znikają opakowania nasion marchwi pakowanych po 25 tys. nasion. Nie wiem czy zdobędę się na zakup opakowania 100 tys. nasion bo to jednak spory wydatek.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj ostatnie "dumplingi" po nafaszerowaniu trafiły do konsumpcji. Niestety skórka była już zbyt twarda.
Zaczyna wybijać szczypior u cebuli dymki (nr 4). Połowa doniczki (od strony okna)-cebule moczone w ciepłej wodzie przez 2 dni druga połowa- cebule nie moczone.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Namoczone, a właściwie to całkowicie zalane wodą 2 partie po 40 nasion bobu. Nasiona Witkiem Manita są mniejsze od nasion Figaro. Do kiełkowania poszło też 1 opakowanie szpinaku (podobno ok. 200 nasion). Na razie nasion nie liczyłem ale jak już trafią do pierścieni to będę wiedział ile ich było. Za chwilę zacznę podkiełkowywać nasiona pora odmiany Pancho.
AgusWT
100p
100p
Od: 20 kwie 2016, o 11:17

Post »

Witaj, przepadłam tu u ciebie. Gratuluje takiej działki. Wspaniałe uprawy widać że dużo pracy cię to kosztuję. ;:215 ;:215 Będę śledzić twoje postępy i czerpać motywację.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świeże nasiona Witkiem Manita (te bardziej czerwone) po 2 dniach moczenia w wodzie, praktycznie wszystkie nadają się do wysadzenia. Figaro kiełkuje nieco gorzej. Po dniu moczenia chyba lekko zaczęły fermentować więc odlałem nieco wody. Na razie mam 18 doniczek WM i 9 doniczek F. Na jednym nasionku szpinaku pojawiła się pleśń, nasiona jeszcze nie wypuszczają kiełków ale napęczniały. Wolę nie czekać aż zaczną kiełkować bo w związku z pojawieniem się pleśni muszę je podlać previcurem więc wolę to zrobić jak już nasiona będą w glebie. 30 pierścieni po 4 nasionka czeka już na podlanie środkiem grzybobójczym.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wykładanie nasion pora na waciki kosmetyczne daje dobre wyniki. Nasiona wyłożone 13.02.2017 r wieczorem, wczoraj nieśmiało zaczęły kiełkować. Dziś rano kiełkujących nasion było już sporo i nie było dłużej na co czekać. W tym roku dla roślinek wybrałem nieco większe niż w poprzednich latach doniczki bo 14 x 14 cm. Powinno wyjść im to na dobre. Ponieważ perlit został na działce nasionka przykryłem warstwą wermikulitu (1-3 mm).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”