Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa cz.2
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa cz.2
Poprzednia część wątku jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=60713
Ktoś już wysiewa selery? Ja nie mam gdzie kupić pewnych sadzonek i w tym roku sieję sama moje pierwsze selery. Pierwsza tura już skiełkowała, to odmiana Maxim.
Ktoś już wysiewa selery? Ja nie mam gdzie kupić pewnych sadzonek i w tym roku sieję sama moje pierwsze selery. Pierwsza tura już skiełkowała, to odmiana Maxim.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
Została mi szczypta selera giganta z tamtego roku i je wysiałem w poniedziałek przed wyjazdem. Zastanawiałem się czy wysiewać już normalny. Miałem nawet sprawdzić kiedy wysiewałem w tamtym sezonie ale zapomniałem. Muszę sprawdzić.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Proponuję wstrzymać się z wysiewem nasion przynajmniej do połowy lutego (najlepiej wysiewać na początku marca). Należy pamiętać, że rozsada jest wrażliwa na niskie temperatury (poniżej +10*C) utrzymujące się przez dłużej niż 10 dni. No chyba, że do maja przetrzymacie rośliny w warunkach domowych ale wtedy rozsada będzie przerośnięta albo chcecie zamiast korzeni zbierać liście lub w pierwszym roku uprawy otrzymać kwitnące rośliny.
- Aguss85
O nie, znowu falstart A ja gdzieś przeczytałam, że jak najszybciej je trzeba siać, że już od stycznia okupują parapety. No trudno, jeszcze mam dużo nasion, posieję jeszcze raz.
Agnieszka
Agnieszka
- BobejGS
- Kontakt:
Ja w zasadzie byłem ciekaw czy nasiona skiełkują, jeśli tak, to się z nimi pobawie, jeśli nie, to i tak planuje poszukać nowych nasion gigantów.
Tak jak wspomniałem wyżej, z docelowymi to jeszcze.. musze kupić.
Tak jak wspomniałem wyżej, z docelowymi to jeszcze.. musze kupić.
Moje selery już rosną a trochę późniejsze puszczają kiełki
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Mf59 ... qiJbj4o4_e
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Mf59 ... qiJbj4o4_e
Regulamin
W jednej z książek znalazłam taką informację
."Seler lubi glebę zasoloną . Jeśli nie rośnie jak należy ,przyczyną jest prawdopodobnie niedobór soli w glebie. W ogrodach uprawianych metodą biodynamiczną na ogół nie stosuje się preparatów nawozowych wiążących sól. Jeśli seler w ogóle nie chce rosnąć,można mu pomóc podlewając go od czasu do czasu słoną wodą (łyżka soli na 10 l wody)."
Rady dziadka ogrodnika
Susanne Bruns
Czy ma to jakiś sens?
."Seler lubi glebę zasoloną . Jeśli nie rośnie jak należy ,przyczyną jest prawdopodobnie niedobór soli w glebie. W ogrodach uprawianych metodą biodynamiczną na ogół nie stosuje się preparatów nawozowych wiążących sól. Jeśli seler w ogóle nie chce rosnąć,można mu pomóc podlewając go od czasu do czasu słoną wodą (łyżka soli na 10 l wody)."
Rady dziadka ogrodnika
Susanne Bruns
Czy ma to jakiś sens?
- BobejGS
- Kontakt:
Może nie tyle co podlewać selery wodą z solą ale nawozami chlorkowymi, bo seler je lubi.
Mam pytanie do Was bardziej doświadczonych w temacie, wysiane nasiona selera mają być wystawione na działanie światła czy mają być w ciemności? Pytam bo widzę, że zdania są podzielone, wczoraj wyczytałem w jakimś numerze działkowca, że do kiełkowania nasiona potrzebują zupełnej ciemności. Proponują na czas kiełkowania przykrywać je ciemnym nie przezroczystym przykryciem, co Wy na to? Ja na dniach chcę wysiać swoje nasionka swojego selera no i dociekam kto ma tutaj rację.
Pozdrawiam Józef
- BobejGS
- Kontakt:
Potrzebują światła do kiełkowania. Ja nie przysypuje ziemią, tylko przyklepuje delikatnie.
Moim selerom gigantom wyrastacdrugi właściwy liść. Zastanawiam się kiedy wysiać docelową rozsade.
Moim selerom gigantom wyrastacdrugi właściwy liść. Zastanawiam się kiedy wysiać docelową rozsade.
Błażeju ja wyczytałem coś takiego, no i zgłupiałem, porada pochodzi z działkowca, i bądź tu mądry. W zeszłym roku robiłem tak jak Ty, nic nie przykrywałem a tylko jeszcze doświetlałem.
I nie narzekałem na wschody, wyszły mi bez problemu jak na fotce, to mój eksperymentalny wysiew na podgrzewanym i podświetlanym paraprcie, selerki w niebieskim pudełku.BobejGS pisze:tylko przyklepuje delikatnie.
Pozdrawiam Józef
- Aguss85
Agnieszka
Agnieszka
Ja też mam zamiar w tym roku tak samo zrobić, czyli z doświetlaniem i podgrzewaniem jak w zeszłym roku. Bez przyciemniania, tylko temperaturę przy kiełkowaniu utrzymuję w okolicach 25*C, po skiełkowaniu obniżam do ok. 20*C. Efekt taki, że wysadziłem ok 100 selerów, a sporo też porozdawałem.
Pozdrawiam Józef