Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
5730 przy zasilaniu 3.0 V ma 2000K , a przy 3.4 V 20 000 K czyli można uzyskać kolor prawie czerwony i niebieski .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale namieszałeś. . Kolor to kolor i zależy od długości fali emitowanego promieniowania.Temperatura barwowa w Kelwinach zależy od ilości poszczególnych barw składających się na dany kolor światła. Im mniej skladowych czerwonych a więcej niebieskich, tym temp.wyrażona w Kelwinach jest wyższa.
http://www.zdroweoswietlenie.pl/index2. ... wa_swiatlaDo bardziej precyzyjnego opisania barwy światła stosuje się pojęcie tzw. "Temperatury barwowej". Poprzez temperaturę barwową (wyrażoną w Kelwinach [K] ) danej lampy (źródła światła) rozumie się wartość równą temperaturze ciała doskonale czarnego, emitującego światło o barwie najbardziej zbliżonej do światła porównywanej lampy.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Po ilu dniach średnio u was papryczki wychylały łepki z ziemi ?
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witaj Ja kiełkowałem na papierowych ręcznikach.
+Chinese - średnio 7-10 dni. Habanero mustard 5 dni, h. big sun 6-7 dni. Nawet Carolina reaper po 8 dniach wykiełkowała Aribibi gussano i hab. white (mini) jeszcze na wacikach od 14 dni. W tamtym roku też tak długo kiełkowały.
+baccatum 2 dni (aji imbambura) do 9 dni (Lemon drop).
+Rocoto orange 8 dni
+ annumów w tym sezonie jeszcze nie wysiewałem. Najszybciej jednak kiełkuje serrano około 4 dni. W ziemi podobnie. Cayene i półostre odmiany też szybko wschodzą. W ziemi do tygodnia.
Do tego dolicz do 4 dni, po wsadzeniu do ziemi. Zazwyczaj wychodzą nad ziemię już na 2 dzień.
Nasiona mam wszystkie świeże z tamtego roku. Starsze dłużej kiełkują.
+Chinese - średnio 7-10 dni. Habanero mustard 5 dni, h. big sun 6-7 dni. Nawet Carolina reaper po 8 dniach wykiełkowała Aribibi gussano i hab. white (mini) jeszcze na wacikach od 14 dni. W tamtym roku też tak długo kiełkowały.
+baccatum 2 dni (aji imbambura) do 9 dni (Lemon drop).
+Rocoto orange 8 dni
+ annumów w tym sezonie jeszcze nie wysiewałem. Najszybciej jednak kiełkuje serrano około 4 dni. W ziemi podobnie. Cayene i półostre odmiany też szybko wschodzą. W ziemi do tygodnia.
Do tego dolicz do 4 dni, po wsadzeniu do ziemi. Zazwyczaj wychodzą nad ziemię już na 2 dzień.
Nasiona mam wszystkie świeże z tamtego roku. Starsze dłużej kiełkują.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja w tym roku też zdecydowałam się doświetlać, ponieważ wysiałam część papryk miesiąc wcześniej niż zwykle (24.01). Na razie siedzą pod jedną żarówka LED 6500K, za 25 zł kupioną i wyglądają rewelacyjnie. Świeci im od 9 do 21, dodatkowo stoją pod oknem dachowym wychodzącym na pd-wsch i mają ekran z kartonu obłożonego folią aluminiową.
W zeszłym roku też pod oknem dachowym stały i się nie wyciągały bez doświetlania, ale, jak napisałam, były miesiąc później siane.
Niestety sałata w tych samych warunkach trochę się wyciąga, pewnie ma za ciepło (22 stopnie).
W zeszłym roku też pod oknem dachowym stały i się nie wyciągały bez doświetlania, ale, jak napisałam, były miesiąc później siane.
Niestety sałata w tych samych warunkach trochę się wyciąga, pewnie ma za ciepło (22 stopnie).
Iza
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 gru 2015, o 16:50
Moja papryka aribibi ma czarne obrzeża liści, większość liści z tymi plamami odpada po dotknięciu palcem mimo, że oprócz plam wyglądają zdrowo jak pozostałe, czy ktoś wie co to może być za choroba? Przez jakiś czas obrywałem chore liście jak tylko widziałem kawałeczek czarnego ale to pomogło tylko na chwile.
-
Może mi się wydaje, ale chyba masz podobne zmiany na liściach co tutaj http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=28&t=4722 . Przeczytaj w wolnej chwili.
Znalazłem też taką stronę https://www.seminis.pl/informacje/przew ... sorders-2/ . Patrz brak potasu. Miałoby to sens. Twoja roślina jest już mocno wyrośnięta, pewnie już kwitnie i zawiązuje owoce.
Dobrze, gdybyś napisał w jakich warunkach teraz rośnie, czy kwitnie, nawozisz ją czymś, w jakiej ziemi rośnie, jak u Ciebie z wilgotnością i dostępem do światła, jak najwięcej szczegółów. Na pewno ktoś z forumków pomoże.
Znalazłem też taką stronę https://www.seminis.pl/informacje/przew ... sorders-2/ . Patrz brak potasu. Miałoby to sens. Twoja roślina jest już mocno wyrośnięta, pewnie już kwitnie i zawiązuje owoce.
Dobrze, gdybyś napisał w jakich warunkach teraz rośnie, czy kwitnie, nawozisz ją czymś, w jakiej ziemi rośnie, jak u Ciebie z wilgotnością i dostępem do światła, jak najwięcej szczegółów. Na pewno ktoś z forumków pomoże.
-
Papryki rosną na południowym parapecie, ogólnie zauważyłem, że ten problem ma też kilka innych papryk które się z nią stykały ale tylko c.chinese bez względu na rozmiar krzaków od małych do dużych. Annuumy i baccatum nie maja tego a wszystkie są podlewane tym samym woda z nawozem 3,5ml na 1L NPK 3,5-4-7,5. Papryki nie są przelane ani przesuszone bo rosną w przeźroczystych pojemnikach więc dokładnie widzę które podlać. Papryka kwitnie ale aribibi jest bardzo kapryśne z zapylaniem gdy jest mało światła więc wszystkie kwiaty zrzuca i idzie w zieleń.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To pewnie przenawoziłeś i uszkodziłeś korzenie. W zimie papryka nie owocuje , nie produkuje tyle zielonej masy to i nie przerabia tych wszystkich nawozów, które jej podałeś. Woda odparowała i zostało zasolone podłoże. Jeżeli korzenie nie zostały ukatrupione całkowicie, to może pomóc przesadzenie w nową ziemię.
-
kaLo w tej chwili mam na krzakach owoce: 8 habanero, 3 7poty, około 12 lemon dropów, 8 jalapeno, 10 habanero white peruvian, z 10 gold fingerów i jeszcze kilka kundli. Niektóre chinese z owocami też mają to na liściach. Dodatkowo to habanero white peruvian przeznaczyłem na straty czekam tylko aż owoce dojrzeją i podlewam je od dawna samą kranówka i ono też ma to na liściach a stało wcześniej koło aribibi.
-
To faktycznie może być przenawożenie. Zmień ziemię paprykom i na razie ich nie dokarmiaj. Nowa ziemia będzie miała składniki pokarmowe na start. Zasolone podłoże już zostanie i nie pomoże podlewanie samą kranówką, chyba, że mocno je przelejesz kilkoma litrami wody. Ja bym jednak chyba ziemię zmienił.
-
Spróbuje z tym przesadzeniem dzięki za podpowiedzi.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moje Habanero giant white coś niskie jest. Wysiana w tymsamym czasie Thunder moutain longhorn, jest dużo wyższe.
Ono tak rośnie?
Ono tak rośnie?