Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
Re: Dereń jadalny - 12 metrów
Kolego Marolex napisz do mnie na priv, bo mam problem z wyłaniem prywatnej wiadomośći
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jasne, zaraz napiszę. Ale Marolex to firma produkująca opryskiwacze.
Czy grubość tego mojego derenia wychodzi na to, że jest także wyjątkowa?
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najgrubszy dereń jadalny, jaki widziałem w swoim życiu. W pełni kwalifikujący się do uznania za pomnik przyrody.
A właśnie było takie dziwne pytanie przy rejestracji konta:PERNRUD pisze:A jasne, zaraz napiszę. Ale Marolex to firma produkująca opryskiwacze.
Myślę, że powinieneś poinformować Arboretum w Bolestraszycach, Oni zbierają informacje o tego typu okazach derenia.
A jak oceniasz jego owoce i ich ilość?
Raz zebrałem ok 55kg
Ostatnio zmieniony 16 lut 2017, o 08:52 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o rozpoczynanie wypowiedzi wielką literą.
Powód: Proszę o rozpoczynanie wypowiedzi wielką literą.
Wczoraj go mierzyłem takim "prowizorycznym sposobem" ( myślę, że na wiosnę coś bardziej profesjonalnego wymyślę) ma około 10 metrów- On jeszcze rośnie więc jest dobrze. Jeżeli chodzi o jego obwód ma 130 cm mierząc przy ziemi.
Patrząc na te zdjęcia wydaje mi się, że to były 3 sadzonki posadzone razem, które z czasem się zrosły w jeden pień.
Wyjaśniałoby to wysokość drzewa i grubość pnia.
Wyjaśniałoby to wysokość drzewa i grubość pnia.
Nie mam pojęcia aż tak się na tym nie znam, ale to jakby co dyskwalifikuję te drzewo ?
Nie dyskwalifikuje. To jest tylko moje spostrzeżenie - powinna to zobaczyć jakaś doświadczona osoba na żywo.
Zwrócę na to uwagę , jak zacznie kwitnąć...i będę pstrykał zdjęcia. Druga ważna sprawa, chyba dość wyjątkowa - u niego szybko dojrzewają owoce ( przełom lipca/ sierpnia). Ponadto z wielkim prawdopodobieństwem przez mój ogródek płynie woda, która wydobywa się nieopodal ze źródełka Św. Kingi ;) ( ale to taka ciekawostka ;) może ją pije...;)