Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
- ewacampanula
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2013, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poradźcie. Zniszczone maliny i truskawki
Tecla
Obawiam się, że te truskawki są już martwe . Po prostu uschły (może miały za sucho, może za mokro, może zmarzły). Dla pewności zajrzyj przy samej ziemi czy nic tam się nie zieleni. Jeżeli nie, to trzeba będzie kupić nowe truskawki.
Obawiam się, że te truskawki są już martwe . Po prostu uschły (może miały za sucho, może za mokro, może zmarzły). Dla pewności zajrzyj przy samej ziemi czy nic tam się nie zieleni. Jeżeli nie, to trzeba będzie kupić nowe truskawki.
Ewa
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Re: Truskawki zwisające
Stałam się szczęśliwa posiadaczką pierwszej truskawki wiszącej
ma śliczne kwiatki w kolorze ostrego różu jednak nie wiem co to za odmiana, wiem tylko tyle że owoce są bardziej podłużne, może ktoś wie jaka odmiana tak kwitnie? 

Truskawka która nie owocuje (pnąca)
Witam. Jakieś 4 lata temu nabyłem (tudzież dałem się oszukać) na truskawki pnące z allegro, chyba Humii. Truskawki okazały się dość plenne jednak do dziś dnia nie doczekałem się ani jednego owocu z nich. Czy możliwe że truskawki potrzebują zapylacza? Poniżej foto kwiatków zrobione dziś.

Re: Truskawka łamiąca schematy
Dość dawno nie było wpisów w tym wątku. Odnowiłem rośliny w swojej beczce na truskawki i poziomki (m.in. wsadziłem truskawki odmiany Albion) i stwierdzam, że mrówki trochę szkód wyrządziły poprzedniej uprawie. Aby zapobiec ponownemu zasiedleniu beczki przez mrówki zaeksperymentowałem w ekologiczny sposób wtykając suche gałązki lawendy do ziemi ( pozostałości jesienne podcinania tych roślin), bo gdzieś czytałem, że mrówki nie lubią lawendy. Na razie mrówki trzymają się od beczki z daleka. Czy ktoś ma może inne ekologiczne sposoby na mrówki?
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Truskawki małe owoce
Witam, zwracam się z pytaniem.. mam truskawki na balkonie odmiany nie pamiętam... Ładnie kwitną, zawiazuja się owoce, ale rosną bardzo małe.. Nawoże biohumusem
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki w donicach,skrzynkach itp. (zwisające,pnące)
Dostałam krzaczek truskawek z mocno różowymi kwiatkami. Z tego co widzę ziemia jest ogrodowa i obejmuje tylko połowę donicy. Pytanie jakie przygotować podłoże ?
Pod truskawkę dostaniesz spokojnie w sklepie worek z ziemią już z nawozem i odpowiednim odczynem pH.
Gdyby chodziło o większa ilość, to sam kierowałem się wskazówkami od zaprzyjaźnionego ogrodnika, co uprawia w tunalach. Na pewno warto w takim przypadku pogadać z praktykiem.
Gdyby chodziło o większa ilość, to sam kierowałem się wskazówkami od zaprzyjaźnionego ogrodnika, co uprawia w tunalach. Na pewno warto w takim przypadku pogadać z praktykiem.
Truskawka zaczęła kwitnąć
Nie wiem czy to odpowiedni dział, żeby o to pytać. Posadziłam- posiałam - nasiona się sieje sobie nasionka truskawek w skrzynce na zewnątrz. Długo nie rosły, w końcu jak wyrosły to już się powoli zimno zaczynało robić, więc przestałam podlewać i do nich zaglądać, bo sądziłam, że i tak nic z tego nie będzie. Dzisiaj zajrzałam do tej skrzynki, a kilka z tych truskawek wypuściło kwiaty. Część z nich ma czerwone liście. I tu moje pytanie: czy opłaca je się przesadzać do doniczki i zabrać do domu? Czy wyrosną mi z tego truskawki? I co z zapyleniem? W nocy jest u mnie ok. 5-0 stopni, no i liście im poczerwieniały - uda się to jeszcze odratować?
- Bazyla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Witam
Właśnie złożyłam zamówienie przedsezonowe między innymi na odmianę Toscana
Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tą odmianą?
Pozdrawiam
Właśnie złożyłam zamówienie przedsezonowe między innymi na odmianę Toscana
Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tą odmianą?
Pozdrawiam

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajna jako ozdobna - kwiaty ciemnoczerwone. Owoce niewielkie, dość wąskie i długie. Smakowo - taka sobie, jak na ozdobne - dość smaczna, jako deserowa - praktycznie każda inna jest smaczniejsza.
Z ozdobnych moim zdaniem najsmaczniejsza jest odmiana Roman o różowych kwiatach.
Z ozdobnych moim zdaniem najsmaczniejsza jest odmiana Roman o różowych kwiatach.
Pozdrawiam,
J
J
- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
leff dziękuję za info
- cenna opinia; wychodzi z tego, że trochę nabrałam się na reklamę, ale trudno.
A przy następnej okazji przetestuję zaproponowaną przez Ciebie odmianę Roman.

A przy następnej okazji przetestuję zaproponowaną przez Ciebie odmianę Roman.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2017, o 22:49
Re: Truskawka łamiąca schematy
Witam wszystkich, tu nowicjusz forumowy...
W tym roku zaraziłem parę osób wertykalizmem truskawkowym, nawet 20 lat starszych kumpli...
Starałem się dość wniknąć w treść całego wątku, ale pewnie i tak nie ogarnąłem wszystkiego, pewnie dożo się powtórzy, ale pigułka informacji dla kogoś początkującego może się przyda. Dodam, że moje truskawki usadowiłem w rurze kanalizacyjnej.
1. Rura 160 mm (2 m wys.), 110 wg mnie ciasnawa, kolor terakota. Niezaślepiona.
2. Otwory co 15 cm, z trzech stron, na każdej stronie z przesunięciem pionowym po 5 cm.
3. Otwory max. 3,5 cm, trzeba ładnie wetknąć sadzonki, ukośnie, maksymalnie do pionu.
4. Ziemia 3 dni "utwardzana", otwory na ten czas zaklejone srebrną taśmą klejącą (jak z lidla).
5. W środku rurka nawadniająca z szybkozłączką na zewnątrz. 1/2" powiercona 5 mm wiertłem. Im niżej tym rzadziej dziurki w rurce. Na dole zaślepiona.
6. Sadzonek nie wybije, ani ziemi, jeżeli rurkę nawadniającą owinie się podwójnie agrowłókniną. Wtedy jest nawadnianie, a nie rozsadzanie (ziemia namaka jak gąbka).
7. Od góry zostawione 30 cm pustego, bez ziemi. Chowa się tam butla PET 3 litry (po oleju rzepakowym) do nawadniania kropelkowego.
8. W szczególne upały, po podlaniu wężem, od góry wsadzam butlę PET z wodą. W zakrętce dziurka 1 mm i miniminimalnie zakrętka niedokręcona. Istna kroplówka.
9.Całość posadowiona w dużym wiadrze z kamieniami. U góry, 2 cm od krawędzi, malutkie 4 dziureczki na ewentualną żyłkę, na ewentualne odciągi, gdy ewentualne wietrzyska.
10. Sadzonki z trzech stron, bo półtora metra pod ścianą thui od granicy z sąsiadem. Senga Sengana, Dukat, Kent. Ekspozycja słoneczna od wschodu do zachodu...
11. Jak coś jeszcze mi się przypomni, zaraz dodam...
Pozdrawiam
W tym roku zaraziłem parę osób wertykalizmem truskawkowym, nawet 20 lat starszych kumpli...
Starałem się dość wniknąć w treść całego wątku, ale pewnie i tak nie ogarnąłem wszystkiego, pewnie dożo się powtórzy, ale pigułka informacji dla kogoś początkującego może się przyda. Dodam, że moje truskawki usadowiłem w rurze kanalizacyjnej.
1. Rura 160 mm (2 m wys.), 110 wg mnie ciasnawa, kolor terakota. Niezaślepiona.
2. Otwory co 15 cm, z trzech stron, na każdej stronie z przesunięciem pionowym po 5 cm.
3. Otwory max. 3,5 cm, trzeba ładnie wetknąć sadzonki, ukośnie, maksymalnie do pionu.
4. Ziemia 3 dni "utwardzana", otwory na ten czas zaklejone srebrną taśmą klejącą (jak z lidla).
5. W środku rurka nawadniająca z szybkozłączką na zewnątrz. 1/2" powiercona 5 mm wiertłem. Im niżej tym rzadziej dziurki w rurce. Na dole zaślepiona.
6. Sadzonek nie wybije, ani ziemi, jeżeli rurkę nawadniającą owinie się podwójnie agrowłókniną. Wtedy jest nawadnianie, a nie rozsadzanie (ziemia namaka jak gąbka).
7. Od góry zostawione 30 cm pustego, bez ziemi. Chowa się tam butla PET 3 litry (po oleju rzepakowym) do nawadniania kropelkowego.
8. W szczególne upały, po podlaniu wężem, od góry wsadzam butlę PET z wodą. W zakrętce dziurka 1 mm i miniminimalnie zakrętka niedokręcona. Istna kroplówka.
9.Całość posadowiona w dużym wiadrze z kamieniami. U góry, 2 cm od krawędzi, malutkie 4 dziureczki na ewentualną żyłkę, na ewentualne odciągi, gdy ewentualne wietrzyska.
10. Sadzonki z trzech stron, bo półtora metra pod ścianą thui od granicy z sąsiadem. Senga Sengana, Dukat, Kent. Ekspozycja słoneczna od wschodu do zachodu...
11. Jak coś jeszcze mi się przypomni, zaraz dodam...
Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 kwie 2017, o 21:12
truskawaka pnąca (?)
Witam. Niestety nie znalazłam wątku ma ten temat wiec zakładam nowy. Będąc dzis na targu kupiłam so ie sadzonkę truskawki wiszącej/pnącej. Ktos mi podpowie co to za cudo jak to uprawiać etc...chciałabym to wsadzić do podłużnej donicy balkonowej. Czy nawadnianie np w czasie wakacji za pomocą np butelki zakopanej w ziemi ma sens??
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Re: Truskawki w donicach, skrzynkach, itp. (zwisające, pnące)
Ja kupiłam dwie sadzonki truskawki wiszącej i posadziłam je w podłużnej doniczce 60 cm.
Wybrałam odmianę Toscana, ponieważ urzekł mnie kolor jej kwiatów.
Nie wiem jak z nawadnianiem przy pomocy butelki, nigdy tego nie stosowałam. Podczas ostatnich upałów (prawie 30 stopni), truskawki podlewałam dwa razy dziennie.

Wybrałam odmianę Toscana, ponieważ urzekł mnie kolor jej kwiatów.
Nie wiem jak z nawadnianiem przy pomocy butelki, nigdy tego nie stosowałam. Podczas ostatnich upałów (prawie 30 stopni), truskawki podlewałam dwa razy dziennie.

Re: Truskawki w donicach, skrzynkach, itp. (zwisające, pnące)
Truskawki powtarzające owocowanie po oberwaniu pierwszych kwiatków powinny zakwitnąć jeszcze raz od razu czy po np. kilkumiesięcznej przerwie