Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
To zapewnie jest podobnie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2016, o 11:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jak z Habanero White, ale w zeszłym roku siałem Habanero Red oraz Yellow, obydwie były zdecydowanie niższe i miały bardziej rozłożyste liście od pozostałych odmian.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Chinese już tak mają, że są krępe i niższe już w fazie rozsady. Wolniej też rosną. Annumy i baccatum rosną szybciej do tego mocniej się wyciągają.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dzięki za info. Nigdy nie zagłębiałem się w rodziny/gatunki papryk.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Moje pierwsze Papryczki przygotowane do kiełkowania!
mam pytanie, czy dziurkować folię którą przykryłam nasionka, czy zostawić bez dziurek?
mam pytanie, czy dziurkować folię którą przykryłam nasionka, czy zostawić bez dziurek?
Milena
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Cenna uwaga, następnym razem wykorzystam pudełko nie mogę się doczekać, aż zaczną kiełkować!
przesadzacie papryczki do zwykłej ziemi ogrodowej? czy coś dodać do ziemi? (styropian, skorupki jaj?) Kompostu jeszcze nie mam
przesadzacie papryczki do zwykłej ziemi ogrodowej? czy coś dodać do ziemi? (styropian, skorupki jaj?) Kompostu jeszcze nie mam
Milena
-
- 50p
- Od: 25 sty 2017, o 23:21
Czy jest tutaj ktoś kto ma doświadczenie z papryką PEPPERONI? Nie mam tutaj na myśli anglosaskiego określenia na wszystkie papryki ostre (chilli). Chodzi mi o słodko-ostrą odmianę (pomiędzy papryką słodką i papryką chilli). Chodzi o prawdziwe PEPPERONI !
zmoderowano.Regulamin forum- jokaer
zmoderowano.Regulamin forum- jokaer
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Może podasz link, zdjęcie, cokolwiek co nas naprowadzi na to o co Tobie chodzi. Póki co umieszczam taki link. http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=62&t=1798 . Według mnie, wedle tego co znalazłem, terminy podane w słowniczku z linka powinny przybliżyć Ci to, o co chodzi w całym tym zamieszaniu z nazewnictwem związanym z papryką peperoni.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 50p
Ja sugerowałem się tym http://archiwum.allegro.pl/oferta/papry ... 53060.html (rozumiejąc, że użycie słowa na opakowaniu jest ogólne dla papryk ostrych w danym rejonie; chociaż włochy raczej nie należą do krajów anglosaskich haha ) i tym https://pl.wikipedia.org/wiki/Pepperoni_(papryka ) :d -gdzie sugeruje się, że pepperoni to konkretna słodko-lekko-ostra odmiana nie zaliczająca się do chilli
Docencie Andrzeju dziękuję za dobry link Teraz przynajmniej rozumiem, że taka papryka nie istnieje (albo i nie rozumiem?). To się bałagan narobił
Docencie Andrzeju dziękuję za dobry link Teraz przynajmniej rozumiem, że taka papryka nie istnieje (albo i nie rozumiem?). To się bałagan narobił
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Dlaczego wobec tego wikipedia podaje :
Pepperoni ? kultywar papryki rocznej. Pochodzi z Włoch (Toskanii), niektóre źródła podają Peru. Charakteryzuje ją lekko pikantny i gorzkawy smak, choć zaliczana jest raczej do słodkich odmian tego warzywa. Popularna w Polsce, czasami mylona z papryką cayenne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wiki w języku angielskim tłumaczy to w ten sposób: peperoncino (l.mn. peperoncini ) jest zwyczajową nazwą papryczek chili z gatunków annuum Capsicum i Capsicum frutescens . Słodka papryka jest nazywana w języku włoskim peperone (l. mn. peperoni ) .
-
- 50p
Behaviour w ogóle nie była ostra? Jaka była w smaku, jaki wysoki krzaczek? Jaka była plenność? Skąd była nasiona i czy poszła pod osłonę czy w grunt?
Zdaje się, że zagadka 'pepperoni' ;-) została rozwiązana
Zdaje się, że zagadka 'pepperoni' ;-) została rozwiązana
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Wysiałam w połowie stycznia nasionka z zakupionego w markecie red habanero. Wzeszły ładnie, w tej chwili mam kilkanaście papryczek, mają już listki właściwe. Tak się tylko zastanawiam, czy warto się z nimi bawić, czy takie roślinki powtarzają cechy, czy zaowocują?
Pozdrawiam Lucyna