Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2016, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
A skąd Panie i Panowie u góry wiedzą, że to nie jest wina dostawców cebul z Holandii czy innych Chin? Bo przecież nie wszystkie cebule sprzedawane przez wyżej wymienione sklepy są wyhodowywane w Polsce, a jeśli idzie się w setki tysięcy sztuk to łatwo o pomyłkę.
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maksio, a co mnie obchodzi od kogo sprzedawcy biorą cebule. Oni sprzedają i odpowiadają. Zresztą, jak te sklepy prosperują to znaczy że ludzie kupują. Każdy ma swoją wolę i tyle.
Pozdrawiam Ela
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nie chcę dolewać oliwy do ognia, ale też się wypowiem, bo zamawiałam u obu tych sprzedawców jesienią. O ile zgodność odmianowa to rozumiem, że może być problemem z góry, o tyle brzydkie spróchniałe cebule w foliowym woreczku- zdecydowanie wina sprzedawcy. Ktoś to pakował i nie ma opcji, by nie widział, co pakuje do przezroczystej torebki. Na kilkaset cebul u jednego i drugiego sprzedawcy(Zmoderowano. Iwona) Ale reklamację mi uwzględniono, dostałam na wymianę WSZYSTKICH brzydkich cebul takie sztuki cud miód , więc ogólne wrażenie z obu zakupów nie było złe.
Jak będzie ze zgodnością odmian-okaże się niebawem. Zamawiałam przez portal aukcyjny i tam zawsze można reklamować i w razie nieodpowiedniej reakcji sprzedawcy wystawić "negatywa".
Jak ktoś przewertuje wątek to zauważy, że niezgodności zdarzają się w wielu miejscach, w marketach tak samo, jak w zakupach od producentów.
A zmieniając temat, odpiszę na pytanie sprzed tygodnia o obrazkowate w Auchan, w moim Auchan są takie (mam nadzieję, że widać nazwy?):
A dla siebie kupiłam taki piękny kosaciec. Wybrałam najmniej rozbudzony, ale i tak miał już małe pędy i od razu go posadziłam do wysokiej donicy.
Jak będzie ze zgodnością odmian-okaże się niebawem. Zamawiałam przez portal aukcyjny i tam zawsze można reklamować i w razie nieodpowiedniej reakcji sprzedawcy wystawić "negatywa".
Jak ktoś przewertuje wątek to zauważy, że niezgodności zdarzają się w wielu miejscach, w marketach tak samo, jak w zakupach od producentów.
A zmieniając temat, odpiszę na pytanie sprzed tygodnia o obrazkowate w Auchan, w moim Auchan są takie (mam nadzieję, że widać nazwy?):
A dla siebie kupiłam taki piękny kosaciec. Wybrałam najmniej rozbudzony, ale i tak miał już małe pędy i od razu go posadziłam do wysokiej donicy.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
Aguss85
to przedstawię swoją przygodę z panem K.
2010 rok
zamówione 24 pozycje liliowce 7 odmian - niezgodne 5 odmian , 5 odmian tulipanów - niezgodne 4 odmiany , 5 odmian lilii w tym himalajska - niezgodne 3 a himalajska chora właściwie to była zgniła od początku i jeszcze niezgodny cyrantus, czosnek różowy suchy, reklamacja ze zdjęciami nieuwzględniona bo złożona nie w terminie tzn w ciągu miesiąca. Ciekawe jak można złożyć reklamację na cebulki i kłącza kupione jesienią, że niezgodne odmianowo w ciągu jednego jesiennego miesiąca??????
2011 rok
zamówiłam 4 odmiany tulipanów (w tym taki co 1 sztuka kosztowała 15,75) - 3 odmiany niezgodne (w tym ta droga) , 3 odmiany irysów - 2 niezgodne, lachenalia (4 odmiany - 120 cebulek) - wykiełkowało razem tylko kilka bo reszta była sucha, wianecznik był od początku zgniły. Uznana tylko reklamacja na wianecznik bo go odesłałam na swój koszt. Dostałam "nowy" równie chory jak ten poprzedni i tu reklamacja ponowna nie uznana. Resztę reklamowałam jak "zakwitła" i nie została uznana bo się nikt nie odezwał.
Ten sklep wyłączyłam z moich zainteresowań.
to przedstawię swoją przygodę z panem K.
2010 rok
zamówione 24 pozycje liliowce 7 odmian - niezgodne 5 odmian , 5 odmian tulipanów - niezgodne 4 odmiany , 5 odmian lilii w tym himalajska - niezgodne 3 a himalajska chora właściwie to była zgniła od początku i jeszcze niezgodny cyrantus, czosnek różowy suchy, reklamacja ze zdjęciami nieuwzględniona bo złożona nie w terminie tzn w ciągu miesiąca. Ciekawe jak można złożyć reklamację na cebulki i kłącza kupione jesienią, że niezgodne odmianowo w ciągu jednego jesiennego miesiąca??????
2011 rok
zamówiłam 4 odmiany tulipanów (w tym taki co 1 sztuka kosztowała 15,75) - 3 odmiany niezgodne (w tym ta droga) , 3 odmiany irysów - 2 niezgodne, lachenalia (4 odmiany - 120 cebulek) - wykiełkowało razem tylko kilka bo reszta była sucha, wianecznik był od początku zgniły. Uznana tylko reklamacja na wianecznik bo go odesłałam na swój koszt. Dostałam "nowy" równie chory jak ten poprzedni i tu reklamacja ponowna nie uznana. Resztę reklamowałam jak "zakwitła" i nie została uznana bo się nikt nie odezwał.
Ten sklep wyłączyłam z moich zainteresowań.
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Nie szanują klienta to nie będą mieli zbytu.
Kiedyś nadejdzie ich koniec
Kiedyś nadejdzie ich koniec
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 lut 2017, o 12:48
Aguss85 a te obrazkowate to na pewno Auchan? W poznańskich sklepach Auchan i tych, które są w pobliskich miejscowościach nigdy ich nie widziałem. Zawsze były tylko w Obi w którym tym razem nie ma nic. Nie wiem czy ktoś z was wybiera się może na Targi Gardenia, tam jest zawsze duży wybór choć w zeszłym roku zdarzyły się 2 czy 3 pomyłki z obrazkowatymi.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguss85 u mnie nawet tego nie ma , wczoraj byłem i widziałem że była jakaś paleta owinięta z cebulkami XXL , może dzisiaj zajrzę .
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
A może ktoś kupował tutaj cebulki-kwiaty.pl lub tutaj lilygarden.pl bo zastanawiam się nad zakupami.
Mają ogromne cebulki nawet 24 + ,ale czy zgodne odmianowo ,może ktoś się podzieli informacjami.
Mają ogromne cebulki nawet 24 + ,ale czy zgodne odmianowo ,może ktoś się podzieli informacjami.
-
- 50p
- Od: 6 gru 2015, o 16:18
Właściwie to chyba dobrze, że moje A. tak cieniutko zaopatrzone, bo jakby było jak u Aguss85 to bym poszła z torbami...
a tak odwlekę ten moment, aż do wiosennych targów;)
bartosz les zrób proszę fotki
a tak odwlekę ten moment, aż do wiosennych targów;)
bartosz les zrób proszę fotki
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Justyna, oferta - na stronach internetowych - wygląda ciekawie. Jak jest w rzeczywistości? Może ktoś u nich już kupował...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Mój post dziwnie zniknął... UFO go porwało, czy o wolności słowa na tym forum nie ma mowy, bo wielki brat czuwa?
Tak,czuwamy,byście przestrzegali zasad panujących na forum. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=19379 /Administrator KaRo
Ok, czyli jak zamówisz ekipę remontową i Ci coś spaprają to śmiało mogą się tłumaczyć: "Pani! Ja to o tej porze już powinienem być na piwku a nie w robocie!"
Bez sensu to co napisałaś. Na swoim przykładzie mówią tylko o tulipanach, nie wiem czy podobnie oszukują z innymi cebulami. Idąc Twoim tokiem rozumowania, gdy zamawiam cebulki w październiku mogę otrzymać cebule niezgodne odmianowo, bo przecież "kupiłem w nieodpowiednim czasie". Tfu! Nawet gdybym kupił je w lutym, to wymagam, żeby były zdrowe! Jak takich nie mam, to się nie pcham z "gunwem" na rynek.
Tak,czuwamy,byście przestrzegali zasad panujących na forum. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=19379 /Administrator KaRo
Cóż za świetne tłumaczenie!InesS pisze: Wielokrotnie zamawiałam w tych sklepach
... Gdy zakupy robi się w odpowiednim czasie wszystko wygląda pięknie i w dobrej jakości ale nie rozumiem osób, które po kilku miesiącach w nieodpowiednim czasie chcą coś kupić a później narzekają, że wysuszone lub źle przechowywane. Bo takie cebulki często od dłuższego czasu powinne już rosnąć w ziemi . Często jesienne cebulki przechowywane i sprzedawane są wiosną...
Przykładowe cebulki od Królikam.. może teraz bywa różnie.
Ok, czyli jak zamówisz ekipę remontową i Ci coś spaprają to śmiało mogą się tłumaczyć: "Pani! Ja to o tej porze już powinienem być na piwku a nie w robocie!"
Bez sensu to co napisałaś. Na swoim przykładzie mówią tylko o tulipanach, nie wiem czy podobnie oszukują z innymi cebulami. Idąc Twoim tokiem rozumowania, gdy zamawiam cebulki w październiku mogę otrzymać cebule niezgodne odmianowo, bo przecież "kupiłem w nieodpowiednim czasie". Tfu! Nawet gdybym kupił je w lutym, to wymagam, żeby były zdrowe! Jak takich nie mam, to się nie pcham z "gunwem" na rynek.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Justyna, zamówienie poszło do tego drugiego sklepu ( "raz kozie śmierć " ) , to wszystko przez Ciebie , spodobały mi się niektóre lilie, jak dostanę to napiszę jakie. życzę dużo .
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Justyna, ja też wypróbuję sklepy, przyznam się że nie znałam ich.
Grześ, nie tylko Twój post zniknął
Grześ, nie tylko Twój post zniknął
Pozdrawiam Ela