Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Oczywiście zaowocują, cechy powtórzą może nie w 100%. Te supermarketowe pochodzą z dużych plantacji gdzie często masz np. 1 ha jednej odmiany. Byłem na takich plantacjach w Czechach i na Węgrzech.
Hungarian Black pozostaje na ten sezon jako jedna z lepszych odmian średnio pikantnych, tzn. na krzaku bywają owoce też i super ostre.
Dziwi mnie że ta odmiana też jest sprzedawana pod nazwą Jalapeno Purple. Bo kupiłem z angielskiego sklepu wysyłkowego Hungarian Black i z polskiego sklepu Jalapeno Purple i wyrosło to samo.
Hungarian Black pozostaje na ten sezon jako jedna z lepszych odmian średnio pikantnych, tzn. na krzaku bywają owoce też i super ostre.
Dziwi mnie że ta odmiana też jest sprzedawana pod nazwą Jalapeno Purple. Bo kupiłem z angielskiego sklepu wysyłkowego Hungarian Black i z polskiego sklepu Jalapeno Purple i wyrosło to samo.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Mam pytanie, czy odmiana Aji Imbambura rzeczywiście dorasta do dwóch metrów ?
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marconi_exe pozostaje mi nadzieja, że się mylisz Chciałam, żeby z ostrymi papryczkami było kolorowo i kupiłam m. in. nasiona Hungarian Black i Jalapeno fioletowe (spolszczone nie purple) sądząc, że każda jest inna. Wszystkie wykiełkowały, a niedługo może okazać się, że mam sadzonki tej samej papryki Na zdjęciach sprzedającego papryki Jalapeno fioletowe, kolor owoców był zdecydowanie fioletowy nie czarny. Mam też Jalapeno fooled, czy to też może być ta sama odmiana ? Kolor papryczek prawie czarny.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
U mnie miała tylko ponad metr wysokości i metr szerokości:seba1999 pisze:Mam pytanie, czy odmiana Aji Imbambura rzeczywiście dorasta do dwóch metrów ?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 50p
- Od: 25 sty 2017, o 23:21
Dzięki za zdjęcia !
edit
Behaviour Dzięki za zdjęcie! Ładnie to rośnie Warto ją siać czy jednak bardziej zwykłą słodką czerwoną?
A czy jest ktoś kto wysiewał paprykę Friggitello?
edit
Behaviour Dzięki za zdjęcie! Ładnie to rośnie Warto ją siać czy jednak bardziej zwykłą słodką czerwoną?
A czy jest ktoś kto wysiewał paprykę Friggitello?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
czlowiek87 Może posiej sobie paprykę Rokita, masowo dostępna i półostra. W opisie producenta jest zalecana uprawa gruntowa.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Beata uprawiałaś ją pod folią ?
-
- 50p
- Od: 25 sty 2017, o 23:21
Behaviour dzięki za uwagę.
Marconi_exe Rokita to bardzo ciekawa propozycja na grunt. Może spróbuję wysiać kilka krzaczków. Mam też nadzieję, że znajdę paprykę Friggitello i uzupełnię ostatnią wolną grządkę we folii.
zmoderowano/jokaer
Marconi_exe Rokita to bardzo ciekawa propozycja na grunt. Może spróbuję wysiać kilka krzaczków. Mam też nadzieję, że znajdę paprykę Friggitello i uzupełnię ostatnią wolną grządkę we folii.
zmoderowano/jokaer
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Papryki bez problemu rosną w gruncie,także te ostre. Chyba szkoda miejsca pod folią
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polska to nie tylko woj.śląskie. Są tereny o niższych średnich temperaturach niż u Ciebie. Pomijam fakt, że różne gat. papryk maja różne wymagania termiczne.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Człowiek87 rozumiem, że szukasz papryki o niskiej ostrości, jakiejś półostrej odmiany. Ja mogę polecić Ci jakąś z rodzaju cherry, np. cherry bomb lub paprykę del piquillo, black hungarian, ciliega picante, ancho, pasilla bayo. Jak dla mnie są to odmiany delikatne, zjadliwe na kanapce, a w marynacie już zupełnie. Z ostrzejszych od wymienionych to np. Padron, Cyklon.
Rokita też jest półostra, ale nie uprawiałem, więc nie mogę polecić. Ze zdjęć i opisów wychodzi na to, że warto.
Rokita też jest półostra, ale nie uprawiałem, więc nie mogę polecić. Ze zdjęć i opisów wychodzi na to, że warto.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Witajcie, mam pytanie odnośnie terminu wysiewu papryki ostrej.Kiedy najpóźniej można ją wysiać, żeby zdążyła wydać dobry plon?
Na ten moment mam 8 roślinek z myślą o uprawie w donicach: Penis Pepper, Joe's Long, Scotch Bonnet i Elephantomany -wysiane 25 stycznia. Planowałam wysiać jeszcze coś koło 10 roślin do uprawy w gruncie: ostre odmiany, Ramiro, Urzej,pomidorowa i typu block. Czy 15 marzec to będzie za późno? Chciałabym wysiać to w tym samym terminie co pomidorki z przeznaczeniem do gruntu.
Na ten moment mam 8 roślinek z myślą o uprawie w donicach: Penis Pepper, Joe's Long, Scotch Bonnet i Elephantomany -wysiane 25 stycznia. Planowałam wysiać jeszcze coś koło 10 roślin do uprawy w gruncie: ostre odmiany, Ramiro, Urzej,pomidorowa i typu block. Czy 15 marzec to będzie za późno? Chciałabym wysiać to w tym samym terminie co pomidorki z przeznaczeniem do gruntu.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
Nie wiem czy wszystkie baccatumy, ale te które uprawiałem; m.in. Aji Imbambura, Aji Cito, Aji White Fantasy czy Lemon Drop - krzaczory miały blisko 2m wysokości. Jednak zrobiłem błąd, że ich wcześniej nie przycinałem bo owoce miałem b. późno.seba1999 pisze:Mam pytanie, czy odmiana Aji Imbambura rzeczywiście dorasta do dwóch metrów ?
Uprawa oczywiście pod osłonami.
Jestem zielony