Lilie-uprawa cz.7
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Za niedługo czas sadzenia lilii. Czy moglibyśmy zamieścić tutaj krótką ściągę jakie rodzaje lilii muszą być sadzone w jakiej glebie - pH oraz jak takie stanowiska przygotować? Wiem, że te informacje pojawiają się fragmentarycznie w różnych częściach liliowego wątku lecz dobrze byłoby je zebrać. To co mnie udało się wyszukać:
- lilia św Józefa (zasadowa)
- lilia królewska (obojętna do lekko kwaśna)
- lilie orientalne (kwaśna)
- lilie azjatyckie (obojętna do lekko kwaśna)
- lilie orienpety (obojętna do lekko kwaśna)
- lilie trąbkowe (zasasowa)
- lilie tygrysie (lekko zasadowa)
- mieszańce LO
- mieszańce LA
- lilie bulwkowate/"smolinosy" (lekko zasadowa)
- złotogłów/martagony (obojętna do lekko zasadowa)
- inne?
- lilia św Józefa (zasadowa)
- lilia królewska (obojętna do lekko kwaśna)
- lilie orientalne (kwaśna)
- lilie azjatyckie (obojętna do lekko kwaśna)
- lilie orienpety (obojętna do lekko kwaśna)
- lilie trąbkowe (zasasowa)
- lilie tygrysie (lekko zasadowa)
- mieszańce LO
- mieszańce LA
- lilie bulwkowate/"smolinosy" (lekko zasadowa)
- złotogłów/martagony (obojętna do lekko zasadowa)
- inne?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agneska Lilie -uprawa cz.1 -od strony 10 Babi52 opisała wszystkie gatunki i w jakiej ziemi sadzić. Tam jest bardzo dużo porad
do uprawy lilii od Mirzana i Pulla, to są długoletni hodowcy lilii
Pozdrawiam Ela
- Agneska
Ela, dzięki, poczytałam tę część i rzeczywiście dużo tam dobrych rad nt uprawy lilii. Jak będę mieć co uprawiać
Moi drodzy, czy lilie (trąbki + Black Beauty) zalane wodą z topniejącego śniegu mają szanse na przetrwanie? Byłam dzisiaj na działce i zobaczyłam, że spora część śniegu stopiła się i utworzyła kałuże o głębokości ok 10 cm, gdzieniegdzie z resztką lodu na dnie. Takie kałuże zrobiły się nad częścią moich nowo posadzonych lilii
Mam jeszcze nadzieję, że ziemia jest zamarznięta i nie przyjmuje tej wody, no ale gdyby nawet tak było to cebule pewnie się pod tą warstwą wody i lodu uduszą.
Czy jest szansa, że przetrwają? Jak długo tak mogą wytrzymać? Zapowiada się ocieplenie, cały śnieg pewnie stopnieje. No i ma być deszcz. Jak ziemia jest zamarznięta to kałuże będą jeszcze głębsze...
Moi drodzy, czy lilie (trąbki + Black Beauty) zalane wodą z topniejącego śniegu mają szanse na przetrwanie? Byłam dzisiaj na działce i zobaczyłam, że spora część śniegu stopiła się i utworzyła kałuże o głębokości ok 10 cm, gdzieniegdzie z resztką lodu na dnie. Takie kałuże zrobiły się nad częścią moich nowo posadzonych lilii
Mam jeszcze nadzieję, że ziemia jest zamarznięta i nie przyjmuje tej wody, no ale gdyby nawet tak było to cebule pewnie się pod tą warstwą wody i lodu uduszą.
Czy jest szansa, że przetrwają? Jak długo tak mogą wytrzymać? Zapowiada się ocieplenie, cały śnieg pewnie stopnieje. No i ma być deszcz. Jak ziemia jest zamarznięta to kałuże będą jeszcze głębsze...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agneska, lilie są wytrwałe i tak szybko się nie poddają, ale powinnaś wiedzieć, że lilie lepiej sadzić na podwyższonej rabacie. Cebule nie lubią stojącej wody, która nie spływa. Teraz wszędzie stoi woda jak puszczają lody.. Zależy jaką masz glebę, jeśli po ociepleniu dalej będziesz miała wodę, to przesadź lilie, a jak szybko obeschnie to zostaw je. Dadzą radę. Zależy też jak głęboko sadziłaś. Jak płytko to mogły zmarznąć . Ziemia w dolnych pokładach nie jest zamarznięta.
Pozdrawiam Ela
- Agneska
Ela, dzięki. Muszę pomyśleć jak posadzić te dopiero zamówione. Podwyższona rabata to bardzo dobry pomysł.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Jak już Ela wywołała mnie do tablicy, to muszę coś ważnego napisać.Eliza52 pisze:Agneska Lilie -uprawa cz.1 -od strony 10 Babi52 opisała wszystkie gatunki i w jakiej ziemi sadzić. Tam jest bardzo dużo porad
Nadchodzi pora wiosennych nasadzeń lilii.
Trzeba pamiętać o bardzo ważnej zasadzie w uprawie tych kwiatów. Równie ważnej jak przygotowanie przepuszczalnego podłoża, a może jeszcze bardziej istotnej - zmianowaniu.
Nie sadzimy lilii po liliach. Płodozmian pod lilie powinien być tak zaplanowany, aby na to samo miejsce sadzić cebule nie wcześniej jak po pięciu latach. Nie sadzimy też lilii po innych cebulowych, szczególnie po tulipanach.
Okres spoczynku to czas kiedy cebule są najbardziej narażone na choroby grzybowe ze względu na małą aktywność procesów życiowych. Roztopy i deszcze w okresie zimy i na przedwiośniu powodują duże straty wśród cebul (dlatego jest wielu amatorów wiosennego sadzenia lilii).
Ja przykrywam zagon folią i wszystkie lilie zimują w znakomitej formie.
- Od: 2 sie 2016, o 17:35
Nie można sadzić lilii na miejscu po tulipanach? Tulipany "zjadają" składniki odżywcze z ziemi i dlatego lilie trzeba sadzić na innym miejscu? Ja na jesieni sadziłam lilie w odległości ok pół metra od rzędu tulipanów - czy bardzo źle zrobiłam?
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
No właśnie, chodzi o przenoszenie chorób grzybowych.
Formy przetrwalnikowe grzybów atakujących cebule lilii zalegają w glebie od trzech do siedmiu lat. Bezpieczny okres zmianowania to cztery do pięciu lat.
Czasami wydaje się nam, że lilie dziesiątkują gryzonie lub wymarzają. A tu cebule atakowane są przez grzyby z rodzaju Fusarium i zagniwają. Choroba przez nie wywołana to fuzarioza czyli zgnilizna podstawy cebul i jest najgroźniejszą chorobą lilii.
Ja hołduję jednej zasadzie: im mniej substancji organicznej wokół cebuli, tym mniejsze ryzyko zarażenia fuzariozą.
Jak bardzo tulipany są roznosicielami chorób niech świadczy fakt, że już sadzenie tulipanów rok po roku w tym samym miejscu skutkuje utratą znacznej części posadzonych cebul.
Kasiek2016 - nie ma paniki, ale pamiętaj, żeby sadzić jak najdalej. Im więcej posadzonych tulipanów, tym zagrożenie większe.
Formy przetrwalnikowe grzybów atakujących cebule lilii zalegają w glebie od trzech do siedmiu lat. Bezpieczny okres zmianowania to cztery do pięciu lat.
Czasami wydaje się nam, że lilie dziesiątkują gryzonie lub wymarzają. A tu cebule atakowane są przez grzyby z rodzaju Fusarium i zagniwają. Choroba przez nie wywołana to fuzarioza czyli zgnilizna podstawy cebul i jest najgroźniejszą chorobą lilii.
Ja hołduję jednej zasadzie: im mniej substancji organicznej wokół cebuli, tym mniejsze ryzyko zarażenia fuzariozą.
Jak bardzo tulipany są roznosicielami chorób niech świadczy fakt, że już sadzenie tulipanów rok po roku w tym samym miejscu skutkuje utratą znacznej części posadzonych cebul.
Kasiek2016 - nie ma paniki, ale pamiętaj, żeby sadzić jak najdalej. Im więcej posadzonych tulipanów, tym zagrożenie większe.
-
- 50p
- Od: 2 sie 2016, o 17:35
Jesienią cebule lilii były zdrowe, mam nadzieję, że stojąca niestety woda na powierzchni ziemi im nie zaszkodzi. Sąsiedztwo tulipanów również muszą dzielnie znieść, bo ja kocham i jedne i drugie kwiaty. Na przyszłość będę już mądrzejsza i jednak tulipany będę przesadzać dalej od lilii, żeby później nie żałować.
Dzięki za informację!
Dzięki za informację!
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Mam pytanie, kiedy wysadzać lilie zakupione w woreczkach z marketów?? Jak już wybijają pędy?
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Dziękuję za podpowiedź, bo już się zastanawiałam czy do doniczek je powsadzać a tak to poczekam jeszcze troszkę i do ziemi od razu.