Woda do podlewania roślin domowych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Woda do podlewania roślin domowych
A ja odstaną kranówką podlewam , tylko okna zachodnie i nie wszystkie kwiatki lubią
Bożena
-
- 50p
- Od: 15 lis 2015, o 18:35
Witam
Ja od bardzo dawna podlewam swoje roślinki wodą odstaną w plastikowej butelce. Na pytanie o skorupki z jajka moczone i podlewanie tą wodą odpowiem, że tą wodę bardzo lubią pelargonie i odwdzięczają się ładnym kwitnieniem. Ja tak podlewam pelargonie wzniosłe na balkonie i sadząc pod korzenie sypię skorupki pokruszone. Wodą po ugotowanych jajkach można też podlewać rośliny wapieniolubne np. hoye: cudatą, incrassata monsadow. Pelargonie itp.
Woda z akwarium też ma dużo związków potrzebnych roślinom. Przecież tam żyja ryby jedzą i wydalają.
Nie wolno za dużo takiej wody używać.....
Ja od bardzo dawna podlewam swoje roślinki wodą odstaną w plastikowej butelce. Na pytanie o skorupki z jajka moczone i podlewanie tą wodą odpowiem, że tą wodę bardzo lubią pelargonie i odwdzięczają się ładnym kwitnieniem. Ja tak podlewam pelargonie wzniosłe na balkonie i sadząc pod korzenie sypię skorupki pokruszone. Wodą po ugotowanych jajkach można też podlewać rośliny wapieniolubne np. hoye: cudatą, incrassata monsadow. Pelargonie itp.
Woda z akwarium też ma dużo związków potrzebnych roślinom. Przecież tam żyja ryby jedzą i wydalają.
Nie wolno za dużo takiej wody używać.....
Pozdrawiam Halina
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
mara1230 - zapytam o hoje.
Czy inne hoje, niż te, które wymieniłaś, też lubią taką wodę? Są wapieniolubne?
Mam geranium anginkę - czy ją śmiało mogę podlać raz na jakiś czas taką wodą z wymoczonymi skorupkami po jajkach?
Czy inne hoje, niż te, które wymieniłaś, też lubią taką wodę? Są wapieniolubne?
Mam geranium anginkę - czy ją śmiało mogę podlać raz na jakiś czas taką wodą z wymoczonymi skorupkami po jajkach?
-
- 50p
- Od: 15 lis 2015, o 18:35
Emi22
Nie wszystkie hoye są wapieniolubne zależy to od miejsca ich występowania ( skąd pochodzą gdzie rosły jak je ktoś odkrył)
Trzeba się mocniej zagłębić w temat.
Nie wszystkie hoye są wapieniolubne zależy to od miejsca ich występowania ( skąd pochodzą gdzie rosły jak je ktoś odkrył)
Trzeba się mocniej zagłębić w temat.
Pozdrawiam Halina
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2017, o 15:05
Podlewanie letnią wodą.....
Witam
Mam pytanie. Jestem posiadaczką dużego akwarium i niedawno zaopatrzyłam się w wąż, którym wodę z podmian (ok. 60 litrów) mogę wylewać bezpośrednio do ogrodu. Jednak temperatura tej wody wynosi około 27st C. Latem nie byłoby problemu, ale czy podlewanie roślin tak ciepłą wodą na wiosne, kiedy jest jescze dość chłodno nie zaszkodzi kwiatom?????
Mam pytanie. Jestem posiadaczką dużego akwarium i niedawno zaopatrzyłam się w wąż, którym wodę z podmian (ok. 60 litrów) mogę wylewać bezpośrednio do ogrodu. Jednak temperatura tej wody wynosi około 27st C. Latem nie byłoby problemu, ale czy podlewanie roślin tak ciepłą wodą na wiosne, kiedy jest jescze dość chłodno nie zaszkodzi kwiatom?????
Woda i muł akwariowy
Dobry wszystkim.
Jakie rośliny parapetowe można (o ile można) podlewać wodą akwariową z dodatkiem mułu ?
Posiadam grudniki (Schlumbergera) i waham się zastosować takiej wody z mułem.
Jakie rośliny parapetowe można (o ile można) podlewać wodą akwariową z dodatkiem mułu ?
Posiadam grudniki (Schlumbergera) i waham się zastosować takiej wody z mułem.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Woda i muł akwariowy
To przestań się wahać. Woda z akwarium jest idealna dla roślin.
Re: Woda i muł akwariowy
Dla wszystkich roślin Bo storczyk mi zmarniał przez podlewanie akwariówką.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie rozumiem po co kombinować. Jeśli nie ma się twardej wody podlewamy odstaną z wodociągu. Jeśli mamy twardą podlewamy deszczówką albo zmiększamy ją, np. małym dodatkiem soku z cytryny albo/i przygotowujemy.
Oprócz tego nawozimy odpowiednim nawozem i ew. wspomagamy biohomusem i tyle.
A kombinowanie np. wodą z akwarium w której mogą być jakieś pasożyty czy bakterie jednym roślinom nie zaszkodzi, a innym tak.
Nigdy nie kombinowałem z wodą i moje rośliny, w tym storczyki bardzo dobrze rosną.
Oprócz tego nawozimy odpowiednim nawozem i ew. wspomagamy biohomusem i tyle.
A kombinowanie np. wodą z akwarium w której mogą być jakieś pasożyty czy bakterie jednym roślinom nie zaszkodzi, a innym tak.
Nigdy nie kombinowałem z wodą i moje rośliny, w tym storczyki bardzo dobrze rosną.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 12 maja 2015, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyki moczę w deszczówce,fiołki podlewam lekko ciepłą wodą.Resztę odstaną kranówką.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
A mnie się wydaje, że wszystko zależy od "stanu" ...wody.
Ja przeszłam rok temu, na podlewanie w stu procentach - deszczówką. Mimo, że mam możliwość podlewania wodą wodociągową i ze swojej studni działkowej.
Efekty ... po roku doświadczenia - całkowicie mnie zaskoczyły.
Rośliny są bardziej hmm..."zielone". Nie mam osadu z wytrącania się soli mineralnych na doniczkach. A kwitnień - mnóstwo.
Na tydzień zużywam od 20, do około 50 litrów wody do podlewania.
Storczyki mają piękne, grube korzenie i nowe ładne przyrosty (katleje i masdevallie).
Hoje rosną, fiołki kwitną. Czego chcieć więcej.
Oczywiście mieszkam w dość czystym rejonie Polski i dlatego "łapię" deszczówkę.
To jest moje doświadczenie, u Was może się nie sprawdzić.
Ja przeszłam rok temu, na podlewanie w stu procentach - deszczówką. Mimo, że mam możliwość podlewania wodą wodociągową i ze swojej studni działkowej.
Efekty ... po roku doświadczenia - całkowicie mnie zaskoczyły.
Rośliny są bardziej hmm..."zielone". Nie mam osadu z wytrącania się soli mineralnych na doniczkach. A kwitnień - mnóstwo.
Na tydzień zużywam od 20, do około 50 litrów wody do podlewania.
Storczyki mają piękne, grube korzenie i nowe ładne przyrosty (katleje i masdevallie).
Hoje rosną, fiołki kwitną. Czego chcieć więcej.
Oczywiście mieszkam w dość czystym rejonie Polski i dlatego "łapię" deszczówkę.
To jest moje doświadczenie, u Was może się nie sprawdzić.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Deszczówka nie sprawdzi się na terenach miejskich oraz uprzemysłowionych - podlewanie taką wodą z tamtych rejonów, może być niezbyt korzystne dla roślin.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta