Kolekcje Floriana cz.1
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Witaj . Nic tak nie cieszy jak rośliny budzące się do życia . Szkoda tylko, że słońca jest tak mało , bynajmniej u mnie. Pozdrawiam i pięknej pogody na weekend życzę .
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Witam dopisuję się do wątku na przedwiośniu - ładnie się roślinki już budzą u Ciebie
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Szczerze przyznam, że przodownikiem szafirkiem jestem zdumiona. U mnie żadnego nie widać. Widocznie jakiś bardzo ciekawy świata jegomość Ci się trafił. Uwielbiam te kwiatki, jak zresztą wszystkie inne, ale szafirki, zwłaszcza posadzone w sporej grupie robią niezwykłe wrażenie. I ten zapach.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moich szafirków też nie widać ,teraz nawet znowu przysypał je śnieg . Natomiast na wiosnę kwitną wszędzie,nawet na trawniku .. tylko białe coś mi marnie rosną ..
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaczyna się dziać w ogrodach i to całkiem sporo jak na tą datę.
Pewno też już coś na ogrodzie robisz.
Ja nie usiedziałam na miejscu, musiałam coś zacząć, bo pracy mnóstwo a czas leci bardzo szybko.
Jakoś tak od trzech lat zrobiło się ciasno, no ale zawsze coś wypadnie i jest miejsce na coś innego.
Oby tylko sił starczyło i pogoda dopisała to będzie dobrze.
Pewno też już coś na ogrodzie robisz.
Ja nie usiedziałam na miejscu, musiałam coś zacząć, bo pracy mnóstwo a czas leci bardzo szybko.
Jakoś tak od trzech lat zrobiło się ciasno, no ale zawsze coś wypadnie i jest miejsce na coś innego.
Oby tylko sił starczyło i pogoda dopisała to będzie dobrze.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Rośliny dzielnie znoszą mrozy. Moje barwinki major variegata sadziłam teraz zimą, bo tak koleżanka mi przysłała. Nic mu nie jest i zabiera się do rośnięcia!
Szafirek wyszedł przed orkiestrę
Szafirek wyszedł przed orkiestrę
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jadziu, na przetaczniku kształtują się pączki ale do kwitnienia jeszcze trochę. Reszta na pv.
Większość szafirków też ma tylko listki. Ten gatunek jest najwcześniejszy.
Kosaćce 'Katherine Hodgkin' potrafią zaskoczyć, bo z niewielkich kiełków nagle potrafią wystrzelić kwiatki:
4_pory_roku witaj! Tak, ogród budzi się do życia; to jest coroczny spektakl i cud Natury!
Ewelinko, u mnie słońca trochę jest ale jak to o tej porze roku - pogoda zmienna i nieprzewidywalna. Ale przyroda ożywa i prze, by spełniać swoje odwieczne zadania
Rozetki skalnic nie ucierpiały podczas zimy:
Natalio, witaj! Myślę, że nie tylko u mnie ale wszędzie rośliny budzą się do życia. Ostatnie dni a nawet noce były na tyle ciepłe, że wegetacja ruszyła pełną parą!
O tej porze można podziwiać paskowane liście tulipanów:
Małgosiu, to szafirek azureum i jego wczesność nie jest zaskoczeniem. Na szczęście ranniki już go prześcigają więc wszystko we właściwym porządku. Późniejsze szafirki gubią się w tłumie wielu wiosennych roślin
Natomiast wczesność ciemierników fascynuje mnie co roku, bo to jednak nie są malutkie rośliny jak inne wczesnowiosenne:
Janko, białe szafirki mi też chyba wyginęły. Ta odmiana chyba tak ma. Nie ma to jak gatunkowe szafirki, które jak piszesz i trawnikiem nie pogardzą
Chyba i u Ciebie śniegu już nie ma? Ale jeszcze tydzień temu leżał, co widać na obrazku z opuncją:
Grażynko, coś już tam robię w ogrodzie ale głównie skupiam się teraz na daliach więc to praca w piwnicy i na parapetach. Moje daliowe przedszkole cieszy coraz bardziej :
Miłko, ten gatunek szafirków tak ma. Równie zaskakujący jest jeden z szafirków armeńskich kwitnący dopiero w maju
I kolejny daliowy "przedszkolak":
Większość szafirków też ma tylko listki. Ten gatunek jest najwcześniejszy.
Kosaćce 'Katherine Hodgkin' potrafią zaskoczyć, bo z niewielkich kiełków nagle potrafią wystrzelić kwiatki:
4_pory_roku witaj! Tak, ogród budzi się do życia; to jest coroczny spektakl i cud Natury!
Ewelinko, u mnie słońca trochę jest ale jak to o tej porze roku - pogoda zmienna i nieprzewidywalna. Ale przyroda ożywa i prze, by spełniać swoje odwieczne zadania
Rozetki skalnic nie ucierpiały podczas zimy:
Natalio, witaj! Myślę, że nie tylko u mnie ale wszędzie rośliny budzą się do życia. Ostatnie dni a nawet noce były na tyle ciepłe, że wegetacja ruszyła pełną parą!
O tej porze można podziwiać paskowane liście tulipanów:
Małgosiu, to szafirek azureum i jego wczesność nie jest zaskoczeniem. Na szczęście ranniki już go prześcigają więc wszystko we właściwym porządku. Późniejsze szafirki gubią się w tłumie wielu wiosennych roślin
Natomiast wczesność ciemierników fascynuje mnie co roku, bo to jednak nie są malutkie rośliny jak inne wczesnowiosenne:
Janko, białe szafirki mi też chyba wyginęły. Ta odmiana chyba tak ma. Nie ma to jak gatunkowe szafirki, które jak piszesz i trawnikiem nie pogardzą
Chyba i u Ciebie śniegu już nie ma? Ale jeszcze tydzień temu leżał, co widać na obrazku z opuncją:
Grażynko, coś już tam robię w ogrodzie ale głównie skupiam się teraz na daliach więc to praca w piwnicy i na parapetach. Moje daliowe przedszkole cieszy coraz bardziej :
Miłko, ten gatunek szafirków tak ma. Równie zaskakujący jest jeden z szafirków armeńskich kwitnący dopiero w maju
I kolejny daliowy "przedszkolak":
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A co to są te białe chyba kamyczki.
Czy to nie czasem perlit ?
Dodajesz go na zimowanie do kłączy czy sadząc już mieszasz z nim ziemię ?
Czy to nie czasem perlit ?
Dodajesz go na zimowanie do kłączy czy sadząc już mieszasz z nim ziemię ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florian
Cudne zwiastuny wiosny
Szafirek mnie zaskoczył
Wydaje mi się, że te wczesne iryski rok temu już kwitły, przynajmniej pąki były.
Fajnie sobie popatrzeć na pędy dalii, w mojej piwnicy pewnie też wyłażą kiełki.
A te dalie nie urosną Ci za bardzo w domu do maja
Cudne zwiastuny wiosny
Szafirek mnie zaskoczył
Wydaje mi się, że te wczesne iryski rok temu już kwitły, przynajmniej pąki były.
Fajnie sobie popatrzeć na pędy dalii, w mojej piwnicy pewnie też wyłażą kiełki.
A te dalie nie urosną Ci za bardzo w domu do maja
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Muszę obejrzeć moje dalie jak przezimowały w donicach i nie tylko czy już się też pobudziły .Grażynko czytałam gdzieś ,że perlit działa przeciwgrzybicznie i jest materiałem sterylnym ,który poprawia warunki powietrzne w podłożu.przy tym magazynuje i oddaje wodę gdy roslina jej potrzebuje.No już więcej nie będę się wymądrzać
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Podpędziłeś dalie,czy będziesz je ukorzeniać ? Moje w donicach nie ruszyły jeszcze.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Florianie a co tam z daliami wyprawiasz? Już do doniczek wsadzasz? Ja do swoich jeszcze nie zaglądałam
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Też nie pędzę dali w doniczkach tylko od razu na rabaty Może w tym roku kilka posadzę aby mi ładnie kwitły przy furtce .. Moje ładnie wyglądają w piwnicy .. U mnie pochmurno ale ciepło chyba wyjdę do ogrodu poszukać wiosny ..