Podkładki wegetatywne - samodzielnie ukorzenianie pędów pół i zdrewniałych
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podkładki wegetatywne - samodzielnie
Stratyfikacja?
Czytaj forum.
Np tu
Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Zbiór, siew, stratyfikacja, przechowanie nasion
Inne tematy
Czytaj forum.
Np tu
Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Zbiór, siew, stratyfikacja, przechowanie nasion
Inne tematy
Czy ktoś podpowie jak sadzić nasiona jabłoni ? bo próbuje i nic nie chce wykiełkować !
Ostatnio zmieniony 2 mar 2017, o 12:11 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o wszystkie zdania z wielkich liter.
Powód: Proszę o wszystkie zdania z wielkich liter.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Temat jest o podkładkach wegetatywnych a nie o generatywnych.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lut 2017, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy odmiany drzew owocowych rozmnażane generatywnie, np Ałycza, Grusza Kaukaska, Antonówka, itp... można rozmnożyć w sposób wegetatywny, np poprzez sadzonkowanie lub odkłady ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z sadzonek nie. Z odkładów pewnie by się udało, ale nie ma sensu tego robić, bo zbyt słaba efektywność.
Ale jakżesz to tak - posadziłeś wiosną i od razu uciąłeś do zera, nie czekając aż się drzewko ukorzeni? Pytam bo sam chce wyprodukować trochę podkładek z tym że mam gołokorzeniowe podkładki M9 i M26 kupione w szkółce po 2 zł/szt. Ktoś mi tu doradzał żeby w tym roku wsadzić do ziemi a uciąć dopiero w kolejnym roku na wiosnę.x-a-e pisze:Wiosną ub. roku kupiłem na M26 Topaza. Topaza uciąłem poniżej miejsca szczepienia (porobiłem z tego zrazy i zaszczepiłem na starej papierówce żeby nie zmarnować na zaś ). Z zasadzonej podkładki wybiły mi po paru tygodniach 2 pędy, które - jak miały 20-parę cm - obsypałem trocinami (wyczytałem u sadowników
Jeśli chodzi o jabłonie to ja bym nawet zaszczepił zrazami bo bardzo dobrze się przyjmują (o ile nie zapomni się pobrać zrazów na jesień/przedwiośniu), wtedy mamy kolejny rok do przodu. A jak się nie przyjmie to dopiero oczkowanie latem. I tak podkładkę trzeba przyciąć do ok 20-25 cm przy ziemi (tak mi mówiono w szkółce. 20 cm w ziemię i 20-25 uciąć. Zależy czy to M9 czy M26. Wyżej ciąć M26). Więc jeśli się zraz nie przyjmie to tnę i oczkuję.NOWY 83 pisze:Latem oczkowałem podkładki nie odcięte od matecznika jesienią wykopałem i mam drzewko w expresowym tempie.
Pytanie - skąd po przycięciu na czop pojawiły się nowe pędy jeśli nie było tam oczek? Czy roślina sama sobie potrafi wyprodukować gałązki w dowolnym miejscu jeśli zajdzie taka potrzeba?
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
A skąd na drzewach na starym pniu pojawiają się młode gałęzie? A o oczkach uśpionych kolega nigdy nie słyszał?
Słyszałem ale zawsze wydawało mi się że to są te oczka widoczne a tu jak widać na zdjęciu obcinane jest przy gruncie to chyba nie ma aż tylu uśpionym w pobliżu żeby wyrosło kilka gałęzi?? Czy to są oczka widoczne czy gdzieś schowane w korze drzewa?
- jarson64
- 500p
Tak obcinane przy gruncie, ale pierwsza ilustracja pokazuje że posadzone nieco głębiej, czyli zostaje krótki fragment przewodnika, po niżej poziomu gruntu, na którym na pewno są uśpione oczka ( nie zawsze widoczne gołym okiem) .
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Roślina mateczna obcinana przy gruncie, ale tak ok. 5 cm. czy może 15cm?
Dlaczego taką metodą , wegetatywną , nie rozmnaża się podkładek Antonówki
tylko metodą generatywną , przez wysiew pestek?
Dlaczego taką metodą , wegetatywną , nie rozmnaża się podkładek Antonówki
tylko metodą generatywną , przez wysiew pestek?
- jarson64
- 500p
Podkładka A2 to nic innego jak wyselekcjonowana podkładka antonówki, więc się rozmnaża
Wystarczy przyciąć w granicach 5-10 cm od gruntu.
Wystarczy przyciąć w granicach 5-10 cm od gruntu.
Nie wiem czy taka odpowiedź jest satysfakcjonująca. Mnie też nurtuje czemu niektóre podkładki lepiej z siewek a inne wegetatywnie. Czy tu chodzi o łatwość rozmnażania? Czy antonówka nie chce się rozmnażać wegetatywnie czy po prostu nasiona przenoszą wszystkie cechy podkładki? A co jeśli by M9 lub M26 rozmnożyć z nasion?jarson64 pisze:Podkładka A2 to nic innego jak wyselekcjonowana podkładka antonówki, więc się rozmnaża
Odnośnie przycinania podkładek do szczepień. A jeśli zostawię przy gruncie nie 5-10 cm a np. 20-30 cm? Czy coś to zmieni w cechach drzewka?