Plamy na liściach
- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Plamy na liściach
Ja wiem że plamy można zmyć ale jeżeli tam była woda to mogła uszkodzić stożek wzrostu i dlatego korzenie są ok. a dolne liście zamierają. Zobacz czy jest widoczny stożek wzrostu.
Pozdrawiam Longina.
Jak mam to sprawdzić, nie znam się kompletnie na tym, czy chodzi o to wgłębienie między najmłodszymi liśćmi? Jeżeli to jest stożek wzrostu to jest on zielony
- franus
- 50p
Gdyby to był mój storczyk to zostawiłabym go i obserwowała. Może jeszcze ktoś się wypowie bardziej doświadczony.
Pozdrawiam Longina.
- Dagen
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 gru 2016, o 11:37
Jak wygląda stożek wzrostu?
- franus
- 50p
Stożek wzrostu jest to miejsce w którym wyrastają młode listki.
Pozdrawiam Longina.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sty 2017, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyk - białe kropki na liściach
Wg mnie to efekt podlewania zbyt twardą wodą - stąd wytrącające się sole wapnia. Storczyki powinny być podlewane miękką. Najlepsza byłaby deszczówka, ale znając realia spróbuj przygotowywać wodę albo ją zmiękczaj np. paroma kroplami soku z cytryny. Możesz poczytać też ten wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %99kczanie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %99kczanie
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Storczyk - białe kropki na liściach
Legion89 absolutnie pod żaden prysznic, żeby nie zalać środka storczyka , czyli stożka wzrostu. Najlepiej podlewać przegotowaną odstaną kilka dni wodą w letniej pokojowej temperaturze. Wlać do osłonki storczyka i go zanurzyć w niej na kilkanaście minut aż korzenie będą zielone. Lub po prostu wlać wodę do storczyka do połowy osłonki i potem jak się roślinka napije wylać wodę z osłonki. Ja tak robię i wszystko jest ok.
Plamki/dziurki na liściach i czerniejące korzenie
Bardzo proszę o pomoc. Z moim Phalaenopsis ostatnio coś złego się dzieje i nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Na liściach storczyka zaczęły pojawiać się jasne plamy, z których w większości zrobiły się dziurki od spodniej strony liści. Wygląda jakby coś zjadało listki ale żadnych szkodników nie widać. Dodatkowo wydaje mi się, że kwiatka zaatakowała czarna zgnilizna, a żeby tego było mało niektóre korzenie zaczęły pleśnieć.. Dodam, że 2 tygodnie temu storczyk był przesadzony i od tego czasu nie podlewałam go jeszcze. Przed przesadzeniem, żaden korzeń nie był spleśniały. Mam go jakieś 7 lat i przez ten czas nigdy nic złego się nie działo aż tu nagle bum Bardzo proszę o pomoc co to jest, co robić i czym te choroby mogą być spowodowane?
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
Kinia34
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
Jeżeli odcięłaś i zabezpieczyłaś skaleczenie, to powinno być ok.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Chodzi o tą zieloną plamę? Nic się nie dzieje, po prostu liść stopniowo powinien zmieniać kolor na zielony. Nie jest to na pewno żaden objaw choroby.
PS. Proszę następnym razem przed założeniem nowego wątku korzystać z wyszukiwarki.
PS. Proszę następnym razem przed założeniem nowego wątku korzystać z wyszukiwarki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta