Ogród Anny 2017
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Anny 2017
Dziękuję , Aniu za odpowiedź .
Jak masz posadzony Cyclamen coum ? Na skalniaku , czy na poziomie gruntu ? W jakim towarzystwie ?
Jak masz posadzony Cyclamen coum ? Na skalniaku , czy na poziomie gruntu ? W jakim towarzystwie ?
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cyklamenów Coum ma dużo różnych odmian, szybko się rozrastają. Dwie niezawodnie mocno kwitną już od stycznia.
Są posadzone z pseudo skalniku razem z pierwiosnkami, rabata podwyższona o minimalnym spadku, tak by woda nie stała zimą.
Nigdy mi żadne nie wygnił
Są posadzone z pseudo skalniku razem z pierwiosnkami, rabata podwyższona o minimalnym spadku, tak by woda nie stała zimą.
Nigdy mi żadne nie wygnił
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Nie wiem co źle robię , ale u mnie były najdłużej 2 lata . A bardzo je lubię. Mimo , że bulwę sadzę w ziemię , to w następnym roku wystaje ponad .
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
No i następna wiosna wystartowała.
Zaczyna się nam gorący okres zakupowo pracowniczy.
Już pewno też zaczęłaś pierwsze porządki.
Niezłe zakupy.
Niezłe zakupy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Na szczęście nie mam czasu w tym roku, by jeździć po sklepach ogrodniczych, bo pewnie nie mogłabym się oprzeć takim pieknym prymulkom. Zauważyłam u siebie w ogródku, że żółta prymulka zaczyna się... żółcić.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Aniu masz bardzo bogaty ogród Kolaże piękne.Nie wiedziałam,że są białe hypeastra,pierwszy raz słyszę o zwartnicach ,oj czuję,że dużo się tu nauczę Zazdrośnie oglądam twoje cyklameny,kolejny raz posadziłam je jesienią i zaglądam w nadziei,że zobaczę w nich życie.Nie widzę,niestety Pocieszam się,że to może późniejsze jakieś...
Mega zarośnięty ogród? To mój.Ale ten rok ma być inny
Czekam na więcej zdjęć z perspektywy
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Annar13
- 1000p
U mnie zginęła tylko jedna odmiana, ale ją dosadziłam i przezimowała.ktoś pisze:Nie wiem co źle robię , ale u mnie były najdłużej 2 lata . A bardzo je lubię. Mimo , że bulwę sadzę w ziemię , to w następnym roku wystaje ponad .
Co roku na wiosnę obsypuję je bardzo drobniutką korą i wermikulitem.
Zaczęłam i skończyłam na jakiś czas, bo niestety wszystko przewróciło się do góry nogami...kogra pisze:No i następna wiosna wystartowała.
Niezłe zakupy.
Moja teściowa z którą mieszkaliśmy zmarła nagle... Także wszystkie plany uległy zmianie. Nie mam teraz zbytnio czasu, a na ogród będę wychodzić po prostu w wolnych chwilach, kiedy wszystko pozałatwiamy....
U mnie niektóre prymulki tez pokazują już kolorowe pąki.ewka36jj pisze:Na szczęście nie mam czasu w tym roku, by jeździć po sklepach ogrodniczych, bo pewnie nie mogłabym się oprzeć takim pieknym prymulkom. Zauważyłam u siebie w ogródku, że żółta prymulka zaczyna się... żółcić.
Zwartnica to polska nazwa hippeastrum.Miriam pisze:Aniu masz bardzo bogaty ogród Kolaże piękne.Nie wiedziałam,że są białe hypeastra,pierwszy raz słyszę o zwartnicach ,oj czuję,że dużo się tu nauczę Zazdrośnie oglądam twoje cyklameny,kolejny raz posadziłam je jesienią i zaglądam w nadziei,że zobaczę w nich życie.Nie widzę,niestety Pocieszam się,że to może późniejsze jakieś...
Cyklameny lubią specyficzne warunki, trochę takie leśne. Nie wszędzie chcą niestety rosnąć. Wiele z nich musiałam przesadzać, aż trafiłam w miejsce, które pokochały.
Kilka zdjęć zrobionych w ciągu tygodnia.
- kogra
- Przyjaciel Forum
To współczuję.
Przechodziłam to kilkakrotnie, to wiem jakie to absorbujące i przytłaczające.
Ale czas szybko biegnie i na pewno zdążysz ze wszystkim.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu wiosna na całego już u Ciebie super, kolorowo się zaczyna robić najlepsze życzenia z okazji Dnia Kobiet
- Annar13
- 1000p
Przytłaczające i niespodziewane!kogra pisze:To współczuję.
Ale jak się okazało - tętniak, czyli bomba zegarowa w głowie, a u zdrowego człowieka raczej nie do wykrycia. Bo kto sobie robi tomograf jeśli nic mu nie jest ... W tym roku miała skończyć 60-tkę.
Ale po pogrzebie staramy się wrócić do normalnego życia.
Dziś M przywiózł mi z Biedrony 3 różyczki żeby mnie zmusić do pójścia na ogród.
Poszłam i odżyłam!
Zaczęłam kopać darninę.
Dziękuję, choć w tym roku nie obchodziłam tego dniamaniolek pisze:Aniu wiosna na całego już u Ciebie super, kolorowo się zaczyna robić najlepsze życzenia z okazji Dnia Kobiet
Posadziłam piwonie od Bilskich i wyniosłam na zewnątrz przekwitłe w domu hiacynty.
Ogródkowo
Ranniki
Miłki
Powoli pojawiają się przylaszczki
W tym roku przebiśniegi pełne są marne. Mam je w kilku miejscach i wszędzie powychodziły pojedynczo.
Budka lęgowa czeka na swoje miejsce. Jutro ją powiesimy
- kogra
- Przyjaciel Forum
Nie ma to jak praca na świeżym powietrzu.
Też tęsknię za nią a na razie nie mam szansy na to bo ciągle zimno i zrobiło się błoto po deszczach.
Miało być ciepło a tu kicha, dość mam tego zimna.
Fajne różyczki, tylko jeśli możesz to obierz te pędy z wosku, mogą się pędy w ostrym słonku pod nim zaparzyć.
Ja kiedyś zostawiłam i cała kora odeszła i było po różach.
Też tęsknię za nią a na razie nie mam szansy na to bo ciągle zimno i zrobiło się błoto po deszczach.
Miało być ciepło a tu kicha, dość mam tego zimna.
Fajne różyczki, tylko jeśli możesz to obierz te pędy z wosku, mogą się pędy w ostrym słonku pod nim zaparzyć.
Ja kiedyś zostawiłam i cała kora odeszła i było po różach.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Annar13
- 1000p
Dziękuję za radę, postaram się przed sadzeniem delikatnie oskubać wosk.
Na razie muszę się wstrzymać z pracami ziemnymi do soboty Jeśli aura będzie sprzyjała, zacznę pierwsze nasadzenia różane.
Zastanawiam się już nad częściowym odkryciem kopczyków, przynajmniej w osłoniętych miejscach.
Jak na razie zanotowałam 2 czarne różyce... Być może puszczą.
I kilka dzisiejszych kolaży
Pierwsze ciemierniki
Przylaszczki
Cyklameny, miłki i pierwiosnek
Krokusy
Ranniki
Schwefelganz i dookoła siewki
Grünling
Na razie muszę się wstrzymać z pracami ziemnymi do soboty Jeśli aura będzie sprzyjała, zacznę pierwsze nasadzenia różane.
Zastanawiam się już nad częściowym odkryciem kopczyków, przynajmniej w osłoniętych miejscach.
Jak na razie zanotowałam 2 czarne różyce... Być może puszczą.
I kilka dzisiejszych kolaży
Pierwsze ciemierniki
Przylaszczki
Cyklameny, miłki i pierwiosnek
Krokusy
Ranniki
Schwefelganz i dookoła siewki
Grünling
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Jaki śliczny rannik Schwefelganz - pierwszy raz widzę w kolorze ecru. Czy taki jest rzeczywiście?
Zachwycam się też pięknym purpurowym kolorem ciemiernika, krokusikami z plamka, przylaszczkami (u mnie nie chcą rosnąć pomimo wielu prób z różnych źródeł).
Piękna wiosna u Ciebie!
Zachwycam się też pięknym purpurowym kolorem ciemiernika, krokusikami z plamka, przylaszczkami (u mnie nie chcą rosnąć pomimo wielu prób z różnych źródeł).
Piękna wiosna u Ciebie!