Poziomki - uprawa cz. 3
Re: Poziomki - uprawa cz. 3
Witam.
Na przejętej przeze mnie działce w tamtym roku, zauważyłam niewiele krzaczków poziomek, owocowały, ale nie jakos super, ale było ich też mało no i trochę kiepskie miejsce chyba.
Myślicie że one się jeszcze rozkrzewią jak im to miejsce lepiej przygotuje? czy lepiej zająć się sianiem nowych?
Na przejętej przeze mnie działce w tamtym roku, zauważyłam niewiele krzaczków poziomek, owocowały, ale nie jakos super, ale było ich też mało no i trochę kiepskie miejsce chyba.
Myślicie że one się jeszcze rozkrzewią jak im to miejsce lepiej przygotuje? czy lepiej zająć się sianiem nowych?
Jak może być jeszcze lepiej???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poziomki nie są szczególnie długowieczne, więc jeśli nie owocowały dobrze w zeszłym roku, to raczej teraz też już szału nie będzie.
Większość odmian w handlu to teraz bezrozłogowe, więc nie można raczej liczyć że ci się plantacja rozrośnie.
Lepiej od razu posiać nowe nasiona, jeszcze w tym roku młode rośliny będą owocować.
Większość odmian w handlu to teraz bezrozłogowe, więc nie można raczej liczyć że ci się plantacja rozrośnie.
Lepiej od razu posiać nowe nasiona, jeszcze w tym roku młode rośliny będą owocować.
Zielonym do góry!!!
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja po kilku latach uprawy poziomek wypracowałem nieco inny sposób. Sieję latem i zimują młode rozsady. Pięknie kwitną i owocują od następnej wiosny.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Ja mam ciężką gliniastą ziemię - wolę żeby zimowały już dobrze ukorzenione i zadbane.
Zielonym do góry!!!
A siejesz prosto do gruntu, czy robisz najpierw rozsadę?seedkris pisze:Ja po kilku latach uprawy poziomek wypracowałem nieco inny sposób. Sieję latem i zimują młode rozsady. Pięknie kwitną i owocują od następnej wiosny.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Sieję, to za dużo powiedziane. Po prostu dojrzałe owoce rozcieram na powierzchni ziemi w docelowym miejscu. Szybko wschodzą i zaraz przerzedzam siewki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
To super ! też tak spróbuję.
Chciałam wam pokazać co przygotowałam dzisiaj pod moje poziomeczki.
Stwierdziłam że tym co już tam są i widzę że się lęgną dalej, daje w tym roku szansę jeszcze.
Kupiłam dodatkowo nasionka poziomki Regina. Zastanawiam się czy da się w ogóle potem odróżnić oba gatunki jeśli na jednym poletku oba posadzę?
Wymyśliłam coś takiego jak widać na zdjęciu:
Na tym półkolu (jaju) był duży krzak, a właściwie kwiat z długimi ostrymi liśćmi, z którego wystają takie długie badyle (wcześniej to to kwitnie). Pod nim i trochę obok wystawały nieśmiało poziomki i miały marnie z tym miejscem.
Stwierdziłam że powiększę całość i wkomponuję tam jeszcze inne rośliny.
Na pewno posadzę ogórecznik, w maju jakieś 2 krzaczki pomidora koktajlowego, no i może jakieś nie zbyt ekspansywne kwiatki na obrzeżach, i tu proszę o rady co można jeszcze tam posadzić aby ładnie ze sobą współgrało, może jakieś zioła albo coś co ładnie kwitnie?
Lubię takie pomieszanie
Chciałam tylko dodać że w tej wannie na której na razie są deski też chcę coś posadzić
Chciałam wam pokazać co przygotowałam dzisiaj pod moje poziomeczki.
Stwierdziłam że tym co już tam są i widzę że się lęgną dalej, daje w tym roku szansę jeszcze.
Kupiłam dodatkowo nasionka poziomki Regina. Zastanawiam się czy da się w ogóle potem odróżnić oba gatunki jeśli na jednym poletku oba posadzę?
Wymyśliłam coś takiego jak widać na zdjęciu:
Na tym półkolu (jaju) był duży krzak, a właściwie kwiat z długimi ostrymi liśćmi, z którego wystają takie długie badyle (wcześniej to to kwitnie). Pod nim i trochę obok wystawały nieśmiało poziomki i miały marnie z tym miejscem.
Stwierdziłam że powiększę całość i wkomponuję tam jeszcze inne rośliny.
Na pewno posadzę ogórecznik, w maju jakieś 2 krzaczki pomidora koktajlowego, no i może jakieś nie zbyt ekspansywne kwiatki na obrzeżach, i tu proszę o rady co można jeszcze tam posadzić aby ładnie ze sobą współgrało, może jakieś zioła albo coś co ładnie kwitnie?
Lubię takie pomieszanie
Chciałam tylko dodać że w tej wannie na której na razie są deski też chcę coś posadzić
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mówisz, że siane w zeszłym roku już słabo zaowocują? Szkoda, właśnie im sprzątnęłam zagonik i przycięłam każdy brzydki listek po zimie, myślałam, że będą ładnie owocować jeszcze jeden sezon. Już ruszyły z wegetacją. Mam posiane trochę nowych, może wymienię, jak będzie tak jak piszesz.Bixxx pisze:Poziomki nie są szczególnie długowieczne, więc jeśli nie owocowały dobrze w zeszłym roku, to raczej teraz też już szału nie będzie.
A rozgniatanie owoców w ziemi też praktykuję, ale nigdy nie pamiętam gdzie to było, a ich sieweczki są takie małe, że pewnie je sprzątnęłam
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Ja słyszałam, że najobficiej owocują poziomki w 2 roku po posadzeniu, a potem owocowanie jest coraz słabsze. U mnie się to sprawdziło
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Uff, znaczy jeszcze jeden rok poziomek przed nami Dzięki Dominiko!
Przy okazji dzisiejszych poziomkowych porządków zauważyłam, że jedna chyba jest innej odmiany, bo puszcza rozłogi i dwa się już ukorzeniły przed zimą.
Przy okazji dzisiejszych poziomkowych porządków zauważyłam, że jedna chyba jest innej odmiany, bo puszcza rozłogi i dwa się już ukorzeniły przed zimą.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Przed chwilą posiałem poziomkę Baron von... Ja mam jeszcze 6 letni zagon poziomek ale owoce są już bardzo drobne. Jak ziemia obeschnie to przekopię zagon i coś tam posadzę, może jeszcze znajdę wcześniej jakąś siewkę.
Dzisiejszy wysiew w growboxie temp. 25st.C nasiona leżą na ziemi, pojemnik przykryty folią. Obstawiam, że będą kiełkować do tygodnia.
Dzisiejszy wysiew w growboxie temp. 25st.C nasiona leżą na ziemi, pojemnik przykryty folią. Obstawiam, że będą kiełkować do tygodnia.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lis 2016, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pochwalę się moim przedszkolem... sieweczki z połowy lutego mają już po jednym właściwym listku. Jestem mega dumna bo ty moje pierwsze poczynania jako działkowca
-
Aguss85 pisze:Mówisz, że siane w zeszłym roku już słabo zaowocują? Szkoda,Bixxx pisze:Poziomki nie są szczególnie długowieczne, więc jeśli nie owocowały dobrze w zeszłym roku, to raczej teraz też już szału nie będzie.
Nie, nic takiego NIE mówię!
Napisane było wyraźnie, że działka została przejęta w zeszłym roku, a poziomki już tam były - czyli miały wtedy przynajmniej rok. I gdyby miały tylko rok, to powinny owocować świetnie, bo 1, 2 i 3 rok uprawy to najwięcej owoców. Skoro nie owocowały dobrze, to najpewniej albo były stare, albo kiepska odmiana, albo zagłodzone. Tak czy inaczej - już nie warto się nad nimi rozczulać, bo poziomki posiane teraz dadzą większy plon, a te które już tam zastano - mają już z górki.
Zielonym do góry!!!