Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2
Piękne widoki...teraz tylko patrzeć jak zaczną kwitnąć 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Się nie chciało nosić
czekamy na kwiaty !

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A co ma nosić, jak może przewieźć - i tak się natarga skrzynek, i tak, to po co sobie utrudniać życie, brawo Przemek
Lubię takie pomysły, a jeszcze bardziej lubię pełne foliaczki... Super

Lubię takie pomysły, a jeszcze bardziej lubię pełne foliaczki... Super

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Przemku
gdzie Ty i Twoje Notki....gdzie??????
Jeszcze śpicie???

Jeszcze śpicie???
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
nieee rozbudzeni już dawno a nawet powoli się do snu szykujemy
Nom cóż szkoła skończona więc trzeba było się brać za robotę pełną gębą a że jak już coś robie to z rozmachem to i czasu zbytnio nie ma na pasje ... Ale spokojnie wszystkie kaktusy są i mają się dobrze
Jakieś zdjęcia bd ale kiedy to nie wiem bo do końca października jeszcze bd miał sporo pracy

Nom cóż szkoła skończona więc trzeba było się brać za robotę pełną gębą a że jak już coś robie to z rozmachem to i czasu zbytnio nie ma na pasje ... Ale spokojnie wszystkie kaktusy są i mają się dobrze

Jakieś zdjęcia bd ale kiedy to nie wiem bo do końca października jeszcze bd miał sporo pracy

- przemo1413
- Kontakt:
Niedługo filmik z całego sezony
Ale no właśnie mam jedno ale ... a mianowicie chodzi o Adenium
Już 3 sezon z rzędu te rośłiny nie chcą mi rosnąć w tunelu ... W jakim stanie wstawiam je tam z wiosny w takim samym wracają do domu na jesieni
A niby mają tam bardzo dobre warunki i powinny rosnąć ? A może za dużo słońca i za ciepło ? Bo jak na złość gdy wracają do domu po 2-3 tygodniach zaczynają rosnąć jak głupie .. Setki tych roślin wysiałem i w początkowym stadium rozwoju i w tunelu i w domu rosły ładnie ale po osiągnięciu roku w tunelu mi po prostu rosnąć nie chcę ... Ktoś mądry jaka może być tego przyczyna ? Dodam jeszcze że składników pokarmowych im na pewno nie brakuje . Najstarsze adenium ma 5 lat a reszta chyba o rok młodsza .
Tak że pytanie do znawców tematu co robić / jak żyć ?
Dodaję 2 zdjęcia ale uprzedzam że nie najlepszej jakości .

Ale no właśnie mam jedno ale ... a mianowicie chodzi o Adenium

Już 3 sezon z rzędu te rośłiny nie chcą mi rosnąć w tunelu ... W jakim stanie wstawiam je tam z wiosny w takim samym wracają do domu na jesieni

Tak że pytanie do znawców tematu co robić / jak żyć ?

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Przemek witaj, dawno Ciebie nie widziałem na Forum.
Czytam i bardzo się dziwię to o czym piszesz. Moim marzeniem i nie tylko moim, moich Adenium również, jest posiadanie takiego tunelu (niestety, nie do spełnienia i osiągnięcia). Nie zastanawiałeś, nie szukałeś przyczyn takiego zachowania Twoich roślin "gdzie indziej" ? Może przy warunkach klimatycznych, jakie mają podczas pobytu w tunelu, brakuje im czegoś dodatkowego w podłożu, może taki skład podłoża, nie odpowiada roślinom do wzrostu ? Przeglądam Fora o Adenium brazylijskie, hinduskie, tajlandzkie - tam Adenium stoją na otwartej przestrzeni i "na co dzień" mają takie warunki, jakie Ty zapewniasz roślinom przez zaledwie kilka krótkich miesięcy w roku. W krajach o których piszę, Adenium "kąpią" się w gorących promieniach słońca.
- Zapytam, folię nad Adenium masz spryskaną z zewnątrz "mlekiem wapiennym" ?. Pytam, bo bardzo często jeżdżąc po moich okolicach widzę tunele foliowe z tak opryskana folią.
Moim zdaniem (mogę się bardzo mylić), Twoje Adenium powinny latem rosnąć jak na przysłowiowych "drożdżach".
Czytam i bardzo się dziwię to o czym piszesz. Moim marzeniem i nie tylko moim, moich Adenium również, jest posiadanie takiego tunelu (niestety, nie do spełnienia i osiągnięcia). Nie zastanawiałeś, nie szukałeś przyczyn takiego zachowania Twoich roślin "gdzie indziej" ? Może przy warunkach klimatycznych, jakie mają podczas pobytu w tunelu, brakuje im czegoś dodatkowego w podłożu, może taki skład podłoża, nie odpowiada roślinom do wzrostu ? Przeglądam Fora o Adenium brazylijskie, hinduskie, tajlandzkie - tam Adenium stoją na otwartej przestrzeni i "na co dzień" mają takie warunki, jakie Ty zapewniasz roślinom przez zaledwie kilka krótkich miesięcy w roku. W krajach o których piszę, Adenium "kąpią" się w gorących promieniach słońca.
- Zapytam, folię nad Adenium masz spryskaną z zewnątrz "mlekiem wapiennym" ?. Pytam, bo bardzo często jeżdżąc po moich okolicach widzę tunele foliowe z tak opryskana folią.
Moim zdaniem (mogę się bardzo mylić), Twoje Adenium powinny latem rosnąć jak na przysłowiowych "drożdżach".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Przemku, wydaje mi się, że problem tkwi w zbyt dużych różnicach temperatur między dniem, a nocą, albo w zbyt chłodnych nocach. Albo jedno i drugie. Kilka moich roślin trzymałam wprawdzie nie w tunelu, ale w czymś w rodzaju parzeniszcza, a część w domu. W domu rosły ładnie, a na zewnątrz prawie wcale, chociaż miały pełne słońce i były chronione przed deszczem. Adenium chyba potrzebuje stabilnych temperatur. Inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć, przynajmniej, jeżeli chodzi o mój przypadek.
A poza tym Twoje rośliny - to już fajne grubaski
.
A poza tym Twoje rośliny - to już fajne grubaski

- Akwelan_2009
- faktycznie, atmosfera w tunelu jest zdecydowanie inna niż na zewnątrz jednak, temperatury nocą w tunelu są zdecydowanie wyższe niż na zewnątrz (nagrzana ziemia w tunelu, wolniej oddaje ciepło, wolniej stygnie). Jeżeli by tak było jak piszesz, to nasz forumowy spec od Adenium "Jerzyk", miałby bardzo mizerne wyniki w uprawie Adenium, a Jego rośliny to nie tylko okazy zdrowia, ale i szybkości wzrostu. Można je sobie pooglądać w wątku o Adenium, a jest co oglądać i jeszcze ciekawostka, uprawia swoje Adenium w podłożubarbra13 pisze:Przemku, wydaje mi się, że problem tkwi w zbyt dużych różnicach temperatur między dniem, a nocą, albo w zbyt chłodnych nocach. Albo jedno i drugie.

Mieczysław
Mieczysław
To już sama nie wiem, bo przecież i Ewa ( eba) uprawia z powodzeniem rośliny kaudeksowe w tunelu. Być może chodzi o splot kilku niekorzystnych okoliczności.
- przemo1413
- Kontakt:
Ale co z tym podłożem może być nie tak ? Ja to rozumiem tak że gdyby z podłożem było coś nie tak to nie rosły by ani w tunelu ani w domu
Moim zdaniem to chyba ma sie różnicą temperatur ... w domu mam raczej stałą temperaturę w w tunelu różnice między nocą a dniem są bardzo duże bo tunel przez cały sezon jest otwarty dzień i noc
No ale sam już ie wiem ..

Moim zdaniem to chyba ma sie różnicą temperatur ... w domu mam raczej stałą temperaturę w w tunelu różnice między nocą a dniem są bardzo duże bo tunel przez cały sezon jest otwarty dzień i noc

No ale sam już ie wiem ..
- przemo1413
- Kontakt:
Dawno mnie tutaj nie było i przyznam szczerze że nie zaglądam na forum bo i trochę brak czasu na czytanie ale choroba kaktusowa nie ustąpiła
Z racji tego że mam swoją stronę na fejsie i że tam o wiele szybciej można dodawać zdjęcia niż tutaj ( robię zdjęcia telefonem i za 5 min zdjęcie już jest na stronie ) moje poczynania związane z kaktusami możecie śledzić na bieżąco tam ;)
https://www.facebook.com/Kolekcja-kaktu ... 515646357/
W związku z tym że dzisiaj rozpocząłem sezon są i jakieś fotki

Z racji tego że mam swoją stronę na fejsie i że tam o wiele szybciej można dodawać zdjęcia niż tutaj ( robię zdjęcia telefonem i za 5 min zdjęcie już jest na stronie ) moje poczynania związane z kaktusami możecie śledzić na bieżąco tam ;)
https://www.facebook.com/Kolekcja-kaktu ... 515646357/
W związku z tym że dzisiaj rozpocząłem sezon są i jakieś fotki

- Akwelan_2009
Przemek, jak Twoje Adenium przetrwały zimę, pokaż swoje rośliny.
Mieczysław
Mieczysław
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale miłe widoki. Czyli kareta z Ursusa zajechała pod szklany pałac.
No to teraz już po takim widoku moja wiara w rozpoczęcie sezonu znacznie wzrosła.
Ps. Link do strony na fb źle się wpisał i trzeba skopiować całość by się tam dostać.
No to teraz już po takim widoku moja wiara w rozpoczęcie sezonu znacznie wzrosła.
Ps. Link do strony na fb źle się wpisał i trzeba skopiować całość by się tam dostać.
- Akwelan_2009
- przez jedną literkę "ó"DAK pisze:Ps. Link do strony na fb źle się wpisał i trzeba skopiować całość by się tam dostać.

Mieczysław
Mieczysław