ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Teraz już wiem. Posiałam po południu ok. 150 szt. Miałam pęsetę, ale paluchami szło lepiej. Zaprawiana na zielono Exhibition łatwiejsza w obsłudze niż czarna.
Dorota
Tak dla informacji: moja cebula globo wyszła po ok tygodniu. Nasiona kupowane w tym roku a ważność do 12.2017
Nie wiedziałam
Nie wiedziałam
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie widać coraz więcej kiełków. Siania 25 lutego
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uff u mnie też już kiełkują, jeszcze tylko dzisiaj wsieje Sochaczewską, Alibabę i Alę, no i na ten rok z sianiem cebuli koniec.
Pozdrawiam. Jacek
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
glohal,Seba,toldi mieliście dobrej jakości świeże nasiona więc i dobre efekty widać. Teraz będzie już tylko z górki jak wschody się udały.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Moja Alibaba z Torafu siana 20 ani drgnie. Jeszcze nie jest za późno, poszukam w sklepach jakiejś innej białej, bo ta już na straty, niestety
Pozdrawiam Eugenia
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Eugenia 10 dni to wcale nie jest tak jeszcze długo a jak nasiona były może nie pierwszej świeżości(bo tego do końca nigdy nie jesteśmy pewni) to tym bardziej,więc jej jeszcze nie wywalaj a delikatnie poszperaj w ziemi i sprawdź w jakim stanie są obecnie nasiona.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Ebabka
Dzięki Witku, ale niestety, leżą czarniutkie, bez jednego nawet kiełka. Gdyby chociaż pojedyncze piórka wyskoczyły, ale zero, nul Nie czekam dłużej, jutro zobaczę w ogrodniczych co mają z białych cebul i posieję jeszcze raz. A takich sklepów w mojej mieścinie dostatek, a jeszcze i marketach nasiona kuszą
Pozdrawiam Eugenia
- toldi
Teraz nie żałuję moich prób ze sprawdzaniem dla każdej odmiany siły kiełkowania bo w zależności od tego siałem gęściej i udało się uniknąć przykrych niespodzianek o których tu czytam.
Eugenio jeszcze ich nie skreślaj tak jak Witek radzi. Moje Globo bardzo długo kiełkowało. Rozumiem, że czas nagli, możesz ewentualnie nowe nasiona zasiać w innej skrzynce jak wykiełkują z obu siewów to będziesz mieć więcej smacznej cebulki.
Eugenio jeszcze ich nie skreślaj tak jak Witek radzi. Moje Globo bardzo długo kiełkowało. Rozumiem, że czas nagli, możesz ewentualnie nowe nasiona zasiać w innej skrzynce jak wykiełkują z obu siewów to będziesz mieć więcej smacznej cebulki.
Pozdrawiam. Jacek
- Ebabka
Okazuje się, że w przypadku cebuli sprawdzenie siły kiełkowania jest baaardzo wskazane, na razie o tym pamiętam
Pozdrawiam Eugenia
- toldi
seba1999 a siałeś tego samego dnia? Ja mam wrażenie, że Globo dłużej kiełkuje, nie liczyłem dni a teraz żałuje bo by było jakieś porównanie. Daj im jeszcze trochę czasu to może jeszcze wykiełkują . Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć że z dwóch opakowań Globo wykiełkowało mi tylko z jednego z drugiego od innego producenta z całego opakowania jak na razie rosną trzy cebulki
Pozdrawiam. Jacek
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
26 lutego wysiałam Sochaczewską. Siałam gęsto biorąc pod uwagę, że tylu osobom nasiona słabo wschodzą. Dzisiaj zajrzałam do skrzynki i mam świeżą robotę. 3/4 sadzonek trzeba usunąć bo wschody są zdecydowanie za gęste. Wysiana 1 paczka nasion do skrzynki balkonowej 40 cm.
Pozdrawiam Ela