Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy
Re: Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy
Jeśli nie potrzebujesz dużo to pewnie . Ja płaciłam za swoją 2 zł. Ale ważne żeby nie była pryskana, bo Ci to przejdzie w glebę i uprawy.
Ja słomę kupowałam do ściólkowania, ale ten przedplon to też fajna sprawa, tektury również. Tektury używałam do tworzenia grządek bez kopania pod cukinie i ogórki
Ja słomę kupowałam do ściólkowania, ale ten przedplon to też fajna sprawa, tektury również. Tektury używałam do tworzenia grządek bez kopania pod cukinie i ogórki
Jak może być jeszcze lepiej???
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie musisz koniecznie przekopywać tego przedplonu. Można zgnieść i zostawić jako ściółkę.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tak, dzięki za pomysł, na pewno skorzystam.ullak pisze:Nie musisz koniecznie przekopywać tego przedplonu. Można zgnieść i zostawić jako ściółkę.
Te tektury u mnie poszły w ruch jak zaczeliśmy w tamtym roku kopać warzywnik. Cała 6 arowa działka to jeden wielki chwast
Umordowaliśmy się co nie miara.
Dlatego powstały grządki bez kopania z tektury, słomy i kompostu osobno na ogórki i cukinię.
Re: Jak wygląda wasz warzywnik?
Ewcia Czy masz może jakieś aktualne zdjęcia Twojego warzywnika? Spodobał mi się pomysł na sianie spiralne i chciałam podpytać, czy dale to stosujesz, i jakie Twoje wrażenia. Nie ma problemu ze zmianowaniem?
- Przylepa
- 50p
- Od: 25 sty 2016, o 20:50
Witam wszystkich. To może i ja przedstawię swój miniaturowy warzywnik.
Tak wyglądały przygotowania wiosną 2016 roku.
A to już pełnia lata 2016 roku.
Tak wyglądały przygotowania wiosną 2016 roku.
A to już pełnia lata 2016 roku.
Pozdrawiam Ewa
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa piękny warzywnik a jakie warzywka dorodne
- Przylepa
- 50p
Bardzo dziękuję za pochwałę . Starałam się uprawiać ekologicznie i bez chemii. Niestety za późno się zorientowałam, że z moimi pomidorami jest coś nie tak i zaatakowała je zaraza ziemniaczana. Było już za późno na ratunek. Odechciało mi się wtedy uprawy warzyw. Za to papryki miałam bardzo ładne i inne warzywa też.
Ale co było to było, już planuję nowe nasadzenia na ten sezon i nie rezygnuję z pomidorów. Będzie ich mniej i wczesne odmiany.
Ale co było to było, już planuję nowe nasadzenia na ten sezon i nie rezygnuję z pomidorów. Będzie ich mniej i wczesne odmiany.
Pozdrawiam Ewa
- seba1999
Warzywkowo dla Ciebie półtorametrowy koper to chyba rzadki widok ?
U mnie siany w rzędach dorasta do podobnych rozmiarów
U mnie siany w rzędach dorasta do podobnych rozmiarów
- Przylepa
- 50p
Największy koper wyrósł w różach. . Z warzywnika jestem dumna, bo to moje dzieło, od początku do końca. Zastanawiam się nad zmianą ściółkowania. Agrowłókninę zastąpić słomą, ale jest problem z zakupem.
Pozdrawiam Ewa
- seba1999
U mnie można kupić za 2 zł belkę prasowanej słomy
- Przylepa
- 50p
2zł. to jest cena . Będę musiała się bardziej zagłębić w "słomiany" temat i na pewno coś znajdę, ale ceną to Ciebie nie przebiję
Pozdrawiam Ewa
- seba1999
Czytałem, że nie tylko Ty masz problem z koprem. Ciekawe od czego to zależy ? Chyba od gleby.
Ja większość kopru ścinam jak jest jeszcze mały, siewki wystarczają do kiszenia ogórków.
W tunelu miałem prawie dwumetrowy koper, ale już tam go nie sieję (Pewnie te wszystkie posty wylądują w koszu... bo nie na temat )
Ja większość kopru ścinam jak jest jeszcze mały, siewki wystarczają do kiszenia ogórków.
W tunelu miałem prawie dwumetrowy koper, ale już tam go nie sieję (Pewnie te wszystkie posty wylądują w koszu... bo nie na temat )
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś, gdy przez 2 lata siałem koper z nasion kupionych w sklepie na starannie przygotowanej grządce w równiutkich rzędach, nic z tego nie wychodziło. Wyrastał na wysokość 30 cm i finito, dalej nie rósł. Na 3 rok dałem sobie spokój, bo pojawiło się trochę samosiejek kopru z których wyrosły potężne rośliny. Do dzisiaj rozsiał mi się już po całym warzywniku, a na wiosnę mam trawnik z kopru na całej powierzchni grządek. Na zdjęciu kawałek nie przekopany przeze mnie zaznaczony na czerwono.
A tutaj w sezonie. Na zdjęciu są też inne warzywa jakby co Przy palikach rosną pomidory, a najwyższy palik mierzył około 1,90m.
A tutaj w sezonie. Na zdjęciu są też inne warzywa jakby co Przy palikach rosną pomidory, a najwyższy palik mierzył około 1,90m.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej