U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

O nie, z hippeastrum zbioróweczek nie będzie, aż tak mnie te cebulki nie kręcą :lol:
Arku, dziękuję za rozpoznanie odmiany.
Halina, rzeczywiście, to uczepy, nie aksamitki, zorientowałam się dopiero po czasie, ale nikt się nie zorientował, to już nie poprawiałam :lol:

Dziękuję wszystkim pozostałym za odwiedziny :D

Wiosna idzie, więc wydziwiam wiosennie. A konkretnie chodzi o to, że rozpoczynam prace ogrodowe. Planuję zrobić w trawniku kolejną "łezkę" obsypaną korą, w miejscu gdzie rośnie kilka krzaków i małe drzewko - w zeszłym roku strasznie uciążliwe było koszenie trawy pomiędzy nimi, w dodatku trawnik jest nierówny, jak obsypię to w tym roku korą to powinno być łatwiej ;:218 Na zrobienie tego mam około miesiąca, póki jest mokro po zimie, później będzie tak sucho i twardo, że łopaty nie wbiję.
Na balkonie też cuduję, jest szansa, że pojawi mi się jeden regał w jedynym miejscu, gdzie można by go zainstalować - to by oznaczało WIĘCEJ miejsca, a wiecie, że więcej miejsca zawsze się przyda ;:204
Wysiewy ograniczam w tym roku - ładnie powiedziane, nasion całe pudełko ;:306 , ale są tam głównie czerwone astry karłowe i szałwia ozdobna na rabaty przed domem, a reszta to rzodkiewka, szczypiorek i pietruszka naciowa, do hodowli balkonowej w skrzynkach oraz pomidory koktajlowe do hodowli w ogródku, tak z 8-10 krzaczków. Czyli nie powinno być problemów z umiejscowieniem.

Wiosna teraz nadchodzi ewidentnie, w ogrodzie mam już przebiśniegi i hiacynty - strasznie mnie cieszą szczególnie przebiśniegi, bo od kilku lat je nasadzałam w różnych miejscach i nigdy nic następnej wiosny nie wschodziło, dopiero w tym roku się udało:
Obrazek Obrazek

Wiosnę czuje także rododendron, cały w pąkach:
Obrazek

Ostatnie domowe zdobycze i jedna z moich ulubienic Tillandsia argentea, która wpadła mi pod aparat przypadkiem:
Obrazek Obrazek

I dla tych którzy się bawią gwiazdami betlejemskimi - kupiona w tym roku roślinka trzyma jeszcze kilka listeczków na szczycie, a już wypuszcza nowe gałązeczki od dołu. Dlatego raczej ignoruję informacje w internecie o potrzebie spoczynku (głównie piszą o zaprzestaniu lub ograniczeniu podlewania) tych roślin po kwitnieniu. Po prostu zamiast wyrzucić, podlewam dalej, a jak roślinka chce, to sama wie, co ma robić :D Nie zawsze tak się dzieje, ale często, zwłaszcza jeżeli pasuje jej miejscówka :wink:
Obrazek

Następnym razem już chyba będą pierwsze kwiaty w kaktusowie, bo się zapączkowało kilka sztuk - czekam niecierpliwie ;:65
Miłego wiosennego konserwowania grabek wszystkim życzę :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Wiosna idzie!!! U mnie też się przebiśniegi pokazały w ogródku! Oby prędzej! :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

A ja pochwalę nowe nabytki, śliczne ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A ja pochwale wszystko ;:138 ;:138
Cudne nowinki i jak cudnie gwiazda sobie radzi ;:167
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Piękne to wszystko ;:108 Mnie też już wyszły przebiśniegi. Bez śniegu co prawda, no ale cóż... :;230
Pozdrawiam, Gosia:)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Niebieskie dzwoneczki piękne ;:167 , to moje ulubione. Wiosna u Ciebie ;:oj , skoro czekasz na kwiaty na kaktusach, to znaczy, że już wyniosłaś je na balkon :shock: ?
mara1230
50p
50p
Od: 15 lis 2015, o 18:35

Post »

Piękne ;:32 te dzwoneczki i cyklamen ale dlaczego obok nich jak kwitną jabłko? Szybciej Ci przekwitną.
Moja poinsecja zgubiła większość liści a teraz napuszczała jak szalona chyba nie przestanę jej podlewać.
Pozdrawiam Halina
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanna, Gosia, no właśnie, śniegu niewiele było, wkrótce trzeba będzie je przemianować na jakieś pośniegi czy coś, przebijać się za bardzo nie mają przez co :lol:

Natalia, Kasia, dziękuję uprzejmie ;:180

Basiu, kaktusy jeszcze w piwnicy, o suchym pysku siedzą. Ale pączki już 3 sztuki mają, w tym jedna rebucja, która zawsze w maju kwitnie w sezonie jako drugi z kolei kaktus. No nie wiem, co im tak w tej piwnicy wesoło ;:173

Halina, cyklamen i dzwonek na parapecie stoją, z dala od jabłek, tylko do zdjęcia przeniosłam na komodę, a że tam leżało jabłko, to też się załapało na fotkę :wink:

Zapomniałam, że ostatnio robiłam remont fiołków - 21 doniczek wyszło ;:170 :
Obrazek
Są przesadzone, odmłodzone (tylko tych kwitnących tylko nie ruszałam), porozdzielane z powstałych kępek po rozmnażaniu z liścia, więc teraz są takie lekko oklapiałe i nieforemne, myślę, że wkrótce podrosną i wyładnieją. I oczywiście, na swoim docelowym miejscu rozstawię je nieco rzadziej, żeby każdy miał nieco miejsca na rozwój osobisty :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Wesołość Twoich kaktusów w piwnicy i mnie się udzieliła :lol: :;230 . Moje kaktusy natomiast coś smutne jeszcze.
W fiołeczkach u Ciebie już porządeczek, a u mnie one zawsze na końcu listy roślin do przesadzenia. A końca nie widać :shock: .
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34

Post »

Fiołeczków piękny zastęp :)

U mnie fiołki już nie kwitną. Przekwitły. Czy teraz je czymś nawozisz? Jak z nimi postepować o tej porze roku? Czy muszą troszkę odpocząć?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, u mnie fiołki znajdują się na liście "przy okazji". Po prostu tak ostatnio popatrzyłam i stwierdziłam, że by im się przydało :lol:

Emi, zimą nie nawożę żadnych roślin, z fiołkami włącznie, a teraz są przesadzone do nowego podłoża, więc jeszcze pewnie do późnej wiosny nie będę ich nawoziła, potem ewentualnie jakimiś resztkami po podlewaniu innych roślin. Stoją na oknie północnym przez cały rok i właściwie nie ingeruję za bardzo w ich życie. Natomiast jeśli chodzi o kwitnienie, to nie wiem, czy one mają jakieś specjalne pory kwitnienia, bo moje sobie kwitną, jak im się przywidzi, bez reguły. Po prostu zostaw swoje fiołki w spokoju, niech robią co chcą, pewnie niedługo znowu zakwitną :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

No to zapodałaś niezłą sesję fotkową !!
Poza oczywiście kosmatą kuleczką :lol:
podoba mi się bardzo ten wystylizowany obraz,
któremu (parafrazując co nieco) dałabym tytuł - 'żywa natura z ... jabłkiem' :;230
Fajny pomysł !!
Fiołeczki w ilości takiej, jaką lubię ;:138
Czekam na piękne kwitnienia.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Super fiołeczki. :) 21 sztuk to już niezła gromadka, jak na kwiatki "przy okazji". :lol:
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Wiosna idzie to widać.
Ładna gromada fiołków. :)
Awatar użytkownika
Motylica100