Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dalmore
100p
100p
Od: 25 mar 2013, o 07:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

polecam odmianę boogi niewysoki tak do 50 cm plenny i smaczny.

-- 4 mar 2017, o 09:06 --

boogie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justina Telefon, Cud Kelvedonu, Sześciotygodniowy to stare odmiany łuskowe, na nasiona. Kiedyś je siałem do jedzenia ma zielono, ale zrezygnowałem, bo było dużo robaczywych. Teraz sieję tylko odmiany cukrowe do jedzenia całych strączków. Iłówiecki i Ambrozja to odmiany karłowe, smaczne ale mało plenne. Z tych plennych i wysokich uprawiałem Sugar Bon z Lidla i Corne de Belier z Biedronki, który w tym roku zastąpiono odmianą Bajka. Biedronkowy CdB okazał się lepszy od lidlowego SB. W tym roku sieję Bajkę.
AgusWT
100p
100p
Od: 20 kwie 2016, o 11:17

Post »

Dziś posiałam pomidorki, papryka od Stefci pięknie wschodzi, sałata zdycha- raczej nic z niej nie będzie jeszcze się zastanawiam czy nie wysiać znalezionych (nareszcie ) nasion okry. Co do okry mam mieszane uczucia w ub. sezonie miałam jej rozsadę samodzielnie przygotowaną , ale zobaczyłam jak dobrze kiełkuje to nie wiem czy od razu jej do gruntu nie wysiać. Długo mi odchorowywała to przesadzanie.
Justina41
50p
50p
Od: 29 sty 2017, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaLo za późno Twoje rady ;:145 już posiane. Właśnie Cud Kelvedonu i sześciotygodniowy. Ale te,które Ty polecasz zakupię. Będą na później. A byłam dziś w Lidlu ;:223
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odmiany na ziarno potrzebują więcej czasu więc są narażone na działanie szkodników. Do najgroźniejszych należą: oprzędzik pręgowany, pachówka strąkóweczka, mszyca grochowa, strąkowiec grochowy, wciornastek grochowiec i paciornica grochowianka.Trzeba stosować ochronę chemiczną. Odmiany cukrowe są spożywane najpóźniej w stadium mlecznym nasion i szkodniki nie mają szans.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ja w grochu nigdy nie miałem robali. Tak na pocieszenie, wysiewam zawsze Cud Kelvedonu. Bardzo szybko kwitnie i dojrzewa. Strąki też czasami zjadam, tylko trzeba zdzierać taką twardą, przezroczystą powłokę wyścielającą wnętrze grochu.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Justina41
50p
50p

Post »

Zastanawiam się czy za gęsto nie posiałam. Jak wzejdzie to można przepikować ?
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Też posiałem gęsto co około 7-12 cm i po 2 ziarenka, ale ptaszyska pewnie zredukują ilość groszku. Reszta i tak pójdzie w górę łapać się podpór.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liścienie grochu pozostają w ziemi i ptaszyska raczej nie mają do nich dostępu.To że rośliny znikają to raczej zasługa śmietek. Według zaleceń głębokość siewu grochu to 6-8 cm w zależności od zwięzłości gleby ( na piasku głębiej) i co 20-25 cm w zależności od wysokości roślin. Dla odmian niskich to ok. 100 szt/m2, wysokich to ok. 80 szt/m2.
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

Ja już wczoraj posiałam sałatę masłową, lodową, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek. Co można jeszcze sadzić?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Justina41
50p
50p

Post »

Wczoraj posiałam do gruntu:
szpinak matador
kilka rodzajów sałaty
marchewkę wczesną
troszkę kopru
pietruszkę ozdobną
groszek(duużo groszku)
rzodkiewki, wymieszałam różne odmiany i kolory

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

AgusWT pisze:Dziś posiałam pomidorki, papryka od Stefci pięknie wschodzi, sałata zdycha- raczej nic z niej nie będzie jeszcze się zastanawiam czy nie wysiać znalezionych (nareszcie ) nasion okry. Co do okry mam mieszane uczucia w ub. sezonie miałam jej rozsadę samodzielnie przygotowaną , ale zobaczyłam jak dobrze kiełkuje to nie wiem czy od razu jej do gruntu nie wysiać. Długo mi odchorowywała to przesadzanie.
Moje doświadczenia z okrą:
- 3 lata temu: do doniczki na parapecie - wykiełkowały pięknie, wyyyyyybiegły, umarły
- 2 lata temu: do doniczki pod świetlówką - wykiełkowały pięknie, wyyyyyyybiegły, umarły
- 1 rok temu: bezpośrednio do szklarni - wykiełkowała jedna, była mała, miała jeden strączek
Z trzech lat uprawy okry doczekałam się jednego strączka :;230 zebrałam z niego nasionka i w tym roku namoczone mam zamiar posiać do gruntu.

A wczoraj na grządkę trafił bób. Dziś lub jutro zajmę się groszkiem, roszponką, rzodkiewką i chyba jeszcze marchewka i pietruszka też już mogą. Na razie dopiero wczoraj powyrywałam zeszłoroczna marchew :p
Justina41
50p
50p

Post »

ZielonaZabka a ta okra to chociaż smaczna jest? Jest moda na egzotyczne warzywa, ja oczywiście wszystkie raczej już kupiłam i zastanawiam się kto to będzie jadł jeśli coś urośnie :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”