Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy
No to u mnie mogę się pochwalić, że nie mam prawie żadnych chwastów , dzisiaj wyrwałam pojedyncze kępki trawy i gwiazdnicy...i to byłoby na tyle (kora zrobiła swoje), już zaczęłam znosić zrębki spod lasu (rower ściągnę to może i codziennie zrobię rundkę po dwie torby wspaniałości , karczowali młode drzewka w zeszłym roku pod linią energetyczną i sobie tak leżą i zaczynają spraszać grzybnie ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Jak to, to z lasu można zrębków nawieźć? mów co, jak i kiedy?Ginka pisze:No to u mnie mogę się pochwalić, że nie mam prawie żadnych chwastów , dzisiaj wyrwałam pojedyncze kępki trawy i gwiazdnicy...i to byłoby na tyle (kora zrobiła swoje), już zaczęłam znosić zrębki spod lasu (rower ściągnę to może i codziennie zrobię rundkę po dwie torby wspaniałości , karczowali młode drzewka w zeszłym roku pod linią energetyczną i sobie tak leżą i zaczynają spraszać grzybnie ).
Kiedyś przejeżdżałam to widziałam jak tak wycinki wielką rębarką robili, ale to na handel pewnie. Chciałam jakieś zrębki do ściółkowania, ale drogo to wychodzi u mnie, niestety.
Jak może być jeszcze lepiej???
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku też muszę zrębków przypilnować. Zawsze przy drodze przez las wycinają krzaki i te zmielone zrębki zostają tam na zawsze ;) ludzie z workami przyjezdzają, tym roku muszę być pierwsza ;)
Pozdrawiam ;)
- Ginka
Vanilia mam takie miejsce przy ścieżce gdzie zostawili na miejscu bo to kilka kupek tylko (ale mi się przyda wszystko, szczególnie że wołają 50zł/1m3 zrębków), ale i tak zrębki taniej niż kora także jeśli masz jakieś "pustynne" tereny warto zainwestować bo zrębki się tak szybko nie rozkładają jak kora, a ziemia pod spodem lekka, czarna i mokra (zawsze przy gołej gdy przychodziły ocieplenia to grządki nie wyglądały ciekawie z zaskorupiałą szarą glebą), teraz są lekko ograbione aby ziemia się ogrzała od słoneczka (bo pierzynka z wyściółki na to nie pozwoli).
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostateczni mój warzywnik wygląda tak, kształt i areał już się nie zmieni, teraz przybywa już tylko wysianych i posadzonych roślin
I zielnik z poziomkami, cebulowe, pietruszka naciowa i lubczyk też już zaczęły sezon. Zioła wieloletnie z trudem, ale przeżyły ostrą zimę:
I zielnik z poziomkami, cebulowe, pietruszka naciowa i lubczyk też już zaczęły sezon. Zioła wieloletnie z trudem, ale przeżyły ostrą zimę:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Cudne te wasze warzywniki
Jakbyś jeszcze mogła napisać co tam rośnie, nie wszystko poznaję i nie na wszystkim się znam, a jestem spragniona nowej wiedzy
Jakbyś jeszcze mogła napisać co tam rośnie, nie wszystko poznaję i nie na wszystkim się znam, a jestem spragniona nowej wiedzy
Jak może być jeszcze lepiej???
- Aguss85
Agnieszka
Agnieszka
- Ginka
U was się zazielenia a ja swój ogródek odzieleniam (nie ma bata, muszę wyplewić trawniki i wyrównać grządki ), jeszcze sporo pracy przede mną i to tej gorszej, bo wchodzę w rejon z podagrycznikiem (rozpanoszył się również w mięcie ).
- Aguss85
Nigdy nie było u mnie podagrycznika, ale jak coś się panoszy w mięcie... to musi być twardy zawodnik. Ginka to powodzenia w boju.
Agnieszka
Agnieszka
- Ginka
Odrobina podbudowania na duchu zawsze się przyda, jeszcze przed chwilą wróciłam ze spaceru rozpoznawczego (mama mi oznajmiła że widziała w miejscu wycięcia drzew na torowisku że leżą zrębki), jestem uradowana bo jest tego sporo , nikt nie zabierze bo nikomu nie potrzebne i nie jest to tak daleko jak zrębki zeszłoroczne które leżą przynajmniej z 2-3km pod lasem gdzie jakość drogi rowerowej-przeciwpożarowej pozostawia wiele go życzenia , te są świeże ale odrobina nawozu i nie powinno być problemu na grządkach (zrębki pobierają azot z gleby jeśli nie mają dodane ekstra), do ogródka wystarczy ale będę zbierać ile się da, bo chciałam też rzucić kurom na wybieg aby amoniak wchłaniało.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 kwie 2017, o 13:15
Proszę o pomoc, trudne początki :-)
Szanowni Panstwo... Zaczynam w tym roku przygodę z ogrodem warzywnym. Proszę o podpowiedź:
1. W jakiej odległości od siebie sadzić sadzonki pomidora koktajlowego i sadzonki papryki?
2. Mam sadzonki papryki ostrej. Czy mogę je sadzic koło papryki słodkiej?
3. Ile "dołków" robić przy jednej tyczce jeśli chodzi o dużą fasole a ile jeśli chodzi o fasole szparagową karłową? Do każdego dołka 2-3 ziarenka?
Bardzo proszę o wskazówki. Dziękuję
1. W jakiej odległości od siebie sadzić sadzonki pomidora koktajlowego i sadzonki papryki?
2. Mam sadzonki papryki ostrej. Czy mogę je sadzic koło papryki słodkiej?
3. Ile "dołków" robić przy jednej tyczce jeśli chodzi o dużą fasole a ile jeśli chodzi o fasole szparagową karłową? Do każdego dołka 2-3 ziarenka?
Bardzo proszę o wskazówki. Dziękuję
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lut 2017, o 23:36
Wystarczy nie zakopywać zrębek w ziemi. Wtedy masz tylko niewielki ubytek azotu w górnej warstwie gleby. Rozkład zrębek w późniejszym czasie go zrekompensuje.Ginka pisze:zrębki pobierają azot z gleby jeśli nie mają dodane ekstra
U mnie w tym roku również szklarnia wypełniona zrębkami - Back To Eden na całego