Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

Przeczytałam u Ani Skoany w wątku o tym, że są różne odmiany okry, tylko na opakowaniach nie ma ich podanych. Jedne lepiej sobie radzą u nas, a inne beznadziejnie :P
Posiałam cztery nasiona w styczniu, testując lampy i miałam już dawno je wyrzucić, ale okry bronią się jak mogą i starają wyglądać przyzwoicie, nawet pączki pokazały, no to zostały na parapecie :wink:

Obrazek Obrazek

Właściwie trzymam je już tylko żeby zobaczyć kwiatek. Chciałabym spróbować posiać zieloną i fioletową pod koniec maja do tunelu w nóżki pomidorów, jak się nie uda to trudno. Czytałam wątek o okrze i już wiem, że strasznie księżniczkuje, ale niektóre rzeczy po prostu trzeba sprawdzić we własnym ogródku. Nawet nie wiem, jak smakuje i czy nam podpasuje ;) I czy w ogóle będzie okazją ją spróbować :;230
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justina41 pisze:ZielonaZabka a ta okra to chociaż smaczna jest? Jest moda na egzotyczne warzywa, ja oczywiście wszystkie raczej już kupiłam i zastanawiam się kto to będzie jadł jeśli coś urośnie :)
Nie wiem... Tak jak napisałam, miałam tylko jeden strączek, zostawiłam go aż usechł żeby mieć pewność że nasiona dojrzałe. W sklepach okry nie ma, a mnie od kilku lat ciśnie żeby zrobić porządne kreolskie gumbo, no i tak sobie próbuje coś wyhodować :;230
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiele lat temu miałem okrę zanim stała się modna i zaczęła występować w programach kulinarnych . Rosła pod nasłonecznionym murkiem z polnego kamienia. Zakwitła i wydała plon- kilkanaście strączków. Cienka skórka wypakowana nasionami. W smaku nijaka jak cyklantera, choć pewnie znajdą się i tacy, co znajdą w niej całe bogactwo smaków :wink: .
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

Wysiałam wczoraj do gruntu marchew, pietruchę, sałatę, koperek i wysadziłam dymkę. Dzisiaj na rozsadę paprykę. W kolejności czeka por i seler. I tu pojawia się pytanie - czy mogę je wysiać razem w pojemniku i jak głęboki musi on być? Mam fajny pojemnik po sushi i całkiem niezła szklarenka może z niego być. Nir wiem tylko czy nie jest za płytki.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hania_wroc pisze:Wysiałam wczoraj do gruntu marchew, pietruchę, sałatę, koperek i wysadziłam dymkę. Dzisiaj na rozsadę paprykę. W kolejności czeka por i seler. I tu pojawia się pytanie - czy mogę je wysiać razem w pojemniku i jak głęboki musi on być? Mam fajny pojemnik po sushi i całkiem niezła szklarenka może z niego być. Nir wiem tylko czy nie jest za płytki.
Ja sałatę wsadziłem w dokładnie takim samym pojemniku, sprawdziło się nasypałem około 2 cm ziemi i wszystko ładnie wykiełkowało. Wysypujesz nasionka i delikatnie obsypujesz cienką warstwą ziemi powiedzmy 2 mm aby wilgoć trzymały.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

Z tego co pamiętam por i seler nie powinny się "pogryźć". No to powalczę :) Dzięki.
AgusWT
100p
100p
Od: 20 kwie 2016, o 11:17

Post »

Moje okry wszystkie w ub. roku urodziły plon nie były wysokie ale każdy krzaczek wydał owoc, były posadzone obok dyni która, później weszła im w drogę. Okra jak dla mnie ma smak ogórka ale jedliśmy ją zwykle w połączeniu z innymi warzywami bo sama raczej smakuje średnio.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Niezły patent działa ,rosliny się nie wyciągają https://www.youtube.com/watch?v=aL8FUtYp4VM
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Mam regał z lustrzanymi ściankami, sprawdza się świetnie ;:333
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Stawiasz go na parapet?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stoi przy oknie balkonowym, jest dość wysoki i bardzo ciężki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Poczytałam i wysiałam: wczesną marchew, groch i rzodkiewkę 18 dniową (zobaczymy co będzie za 18 dni :wink: )
Przy najbliższej okazji do ziemi pójdzie dymka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu z tą 18 dniową rzodkiewką to "pic na wodę fotomontaż" :lol: Nie licz za zbiory w marcu ;:224
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”