Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017
Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017
Czas rozpocząć nowy sezon
Poprzednia część znajduje się tutaj
Wczoraj byłam na działce i zaobserwowałam pierwsze oznaki wiosny - cebulowe wychodzą z ziemi na potęgę. A jedna kępka krokusów nawet już zakwitła.
Ruszył też szczypiorek z cebuli piętrowej, pietruszka naciowa i arcydzięgiel, wiec jest już też coś dla ciała Znalazłam też dwa zapomniane pory i trzy selery
Choysa po zimie nieco przymarźnięte ma listki, ale wygląda całkiem nieźle.
Biedne pszczółki już się obudziły, a jeszcze nie bardzo maja co jeść. Rzuciły się na moje przekwitłe żonkile i hiacynty, które wywiozłam na działkę i posadziłam do gruntu.
W domku też już pierwsze siewki powschodziły, ale zdjęcia mi nie wyszły, wiec musicie uwierzyć na słowo
Dwie dalie w doniczkach z reklamówek już się grzeją w ziemi w szklarence.
Pierwszy pomidorek dostał swoją doniczkę i zabezpieczenie przeciwkocie w postaci kamieni
Poprzednia część znajduje się tutaj
Wczoraj byłam na działce i zaobserwowałam pierwsze oznaki wiosny - cebulowe wychodzą z ziemi na potęgę. A jedna kępka krokusów nawet już zakwitła.
Ruszył też szczypiorek z cebuli piętrowej, pietruszka naciowa i arcydzięgiel, wiec jest już też coś dla ciała Znalazłam też dwa zapomniane pory i trzy selery
Choysa po zimie nieco przymarźnięte ma listki, ale wygląda całkiem nieźle.
Biedne pszczółki już się obudziły, a jeszcze nie bardzo maja co jeść. Rzuciły się na moje przekwitłe żonkile i hiacynty, które wywiozłam na działkę i posadziłam do gruntu.
W domku też już pierwsze siewki powschodziły, ale zdjęcia mi nie wyszły, wiec musicie uwierzyć na słowo
Dwie dalie w doniczkach z reklamówek już się grzeją w ziemi w szklarence.
Pierwszy pomidorek dostał swoją doniczkę i zabezpieczenie przeciwkocie w postaci kamieni
Re: Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017
Kasiu, z ciekawością będę śledzić Twój wątek
- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też nie mogłabym przegapić. Takich dalii, jak u Ciebie, nie ma nawet w moim ogrodniczym Z niecierpliwością czekam na tegoroczne kwitnienia u Ciebie!
Moje wsiowe poczynania - c.j.d.
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem pod wrażeniem krokusów do tej pory widziałam tylko "szykujące się" a u Ciebie już nawet kwitną, to naprawdę wiosna przyszła
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Kasiu jestem i ja ... i będę podglądać (choć mówią że to nie ładnie ) Kocie zabezpieczenie jest ekstra
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Kasiu . Wow ale pięknie już zaczyna się robić . Krokusiki a reszta widać też poczuła powiew wiosny . Oby tak dalej i więcej słońca . Czy będziesz miała może jakieś nadwyżki dalii ?? Pozdrawiam .
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Melduję się w nowym wątku niezłe to przeciwkocie zabezpieczenie
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kasiu i ja będę śledzić Twój wątek, życzę dobrego sezonu
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Kasiu, grunt to dobra organizacja. Warzywka, a raczej świeża zielenina to jedno, ale to zabezpieczenie przed kotem to już bomba
Co to jest za roślinka choysa? Nie znam, nie słyszałam.
Krokusy kwitnące Moje śpią.
Co to jest za roślinka choysa? Nie znam, nie słyszałam.
Krokusy kwitnące Moje śpią.
Dominiko z wzajemnością
Aniu to zupełnie tak samo jak ja
Malwinko dziwne, bo u Ciebie wcześniej powinny zakwitnąć. U mnie tydzień temu śnieg jeszcze leżał, a teraz taka niespodzianka
Ewuniu podglądaj ile wlezie - masz moje przyzwolenie
Ewelko pięknie to będzie niedługo, bo na razie te krokusiki są bardzo samotne. Co do dalii, to jeszcze nie wiem - może w przyszły weekend będę mieć trochę czasu, zeby do nich zajrzeć.
Natalko oby tylko było skuteczne
Marysiu dzięki i wzajemnie
Małgosiu większość moich krokusów też jeszcze śpi - te mnie totalnie zaskoczyły. Choisya Aztec Pearl to taki zgrabny krzaczek, dość szybko rośnie, jest zimozielony i jak widać dobrze znosi nasze zimy. Pięknie kwitnie na wiosnę, potem jeszcze latem powtarza kwitnienie troche słabiej. Ponoć też pięknie pachnie, ale tego nie potwierdzam. W zeszłym sezonie wyglądał tak.
Aniu to zupełnie tak samo jak ja
Malwinko dziwne, bo u Ciebie wcześniej powinny zakwitnąć. U mnie tydzień temu śnieg jeszcze leżał, a teraz taka niespodzianka
Ewuniu podglądaj ile wlezie - masz moje przyzwolenie
Ewelko pięknie to będzie niedługo, bo na razie te krokusiki są bardzo samotne. Co do dalii, to jeszcze nie wiem - może w przyszły weekend będę mieć trochę czasu, zeby do nich zajrzeć.
Natalko oby tylko było skuteczne
Marysiu dzięki i wzajemnie
Małgosiu większość moich krokusów też jeszcze śpi - te mnie totalnie zaskoczyły. Choisya Aztec Pearl to taki zgrabny krzaczek, dość szybko rośnie, jest zimozielony i jak widać dobrze znosi nasze zimy. Pięknie kwitnie na wiosnę, potem jeszcze latem powtarza kwitnienie troche słabiej. Ponoć też pięknie pachnie, ale tego nie potwierdzam. W zeszłym sezonie wyglądał tak.
- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
zimozielone to coś do mojego ogrodu dużą sadzonkę kupiłaś? Jak szybko rośnie?
Ze 20 cm miała. Pierwszą zimę okryłam, dwie kolejne już nie. W tej chwili spokojnie ma 80-90 cm wysokości. Naturalnie rośnie w kulkę. Na zdjęciu widać obok niej krzewuszkę. Pod koniec sezonu krzewuszka już sie z niej wyłaniała... jak zwykle za blisko posadziłam
Tylko uważaj, bo są takie odmiany, które u nas nie zimują i nadają sie tylko do donic.
Tylko uważaj, bo są takie odmiany, które u nas nie zimują i nadają sie tylko do donic.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj . No fakt, pięknie to będzie początkiem kwietniu no ale takie krokusiki też cieszą . Po deszczach przyszło słońce a teraz rośliny przyśpieszą . Pozdrawiam i pogody życzę .