Moja działka 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 7

Post »

U mnie krokusów jeszcze nie widziałam.
Popadało za to nieżle i gdyby było ciepło to wszystko szybko ruszy.
Jakie szkody poczyniła wichura u Ciebie ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu...gdzie mi tam do twojej wiosny, u mnie tylko parę nosków widać. ;:oj U ciebie krokusy, przylaszczki, ranniki...i to jest prawdziwa wiosna. ;:333 . Masz podgrzewaną działkę czy co.. ;:224 . Moje ranniki jeszcze się nie pokazały, chyba mam jakieś póżniejsze. ;:173
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Grażynko - kogra po deszczu wskazane byłoby ciepło, ale dzisiaj raczej zimno było. Podobno na Kubalonce spadł śnieg. Próbowałam rano trochę działkę ogarnąć, ale pozbierałam tylko połamane gałęzie, nawiane śmieci i zrobiłam kilka zdjęć. Po dwóch godzinach zrobiło mi się tak zimno, że poszłam do domu.
Pytasz o szkody, a więc te mniejsze, to odłamane gałęzie jabłonek, połamany tamaryszek, nadwyrężony daszek przed altaną, ale z tym sobie poradzę. Najgorsze jest to, że przewrócił się mój ulubiony, ogromny wiciokrzew japoński Halliana. Podpora połamana i teraz muszę zrobić nową podporę, albo pnącze wykarczować.

Zuziu - Zuzia111 u mnie wystarczyły trzy cieplejsze dni i roślinki ruszyły. Codziennie odkrywam coś nowego na rabatkach i sprawia mi to ogromną radość.
Mój rannik zimowy - gatunek jest w tym roku bardzo opóźniony, bo pierwsze kwiatki pokazał dopiero wczoraj.
Jeżeli u Ciebie już widać noski roślin, to szybko otwieraj wątek, bo jak zaświeci słoneczko, to już kolorowo będzie.

Dzisiaj mokro, zimno ale roślinom to nie przeszkadza.
Oto pierwszy irys z grupy histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Obrazek Obrazek

Następny z krokusów nn od Danusi.
Obrazek Obrazek

Tulipan zielonokwiatowy 'China Town' pokazał swoje kolorowe liście.
Obrazek Obrazek

Na niektórych ciemiernikach wschodnich wreszcie pojawiły się pąki.
Obrazek Obrazek

Śnieżyca wiosenna już się rozkwitła. Ta piękna roślinka niestety nie chce się u mnie zadomowić. Od lat kwitną tylko trzy kwiatki, których niecierpliwie wypatruję każdej wiosny.
Obrazek Obrazek

Nareszcie, z wielkim opóźnieniem rozkwitają pierwsze kwiaty rannika zimowego.
Obrazek Obrazek

Wawrzynek wilcze łyko w pełnym rozkwicie. Na gałązce mocno przyczepiony do kwiatów drzemał taki oto gość. Przetrwał tam chyba nocną ulewę, bo był mokry i przemarznięty. Dostał papierową torebkę jako daszek.
Obrazek Obrazek

Serduszka okazała 'Gold Heart' pokazuje czerwone noski.
Obrazek Obrazek

I od dawna wyczekiwany pierwszy pąk bulbokodium wiosennego. Alu kochana bardzo Ci dziękuję.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu u Ciebie już kwitnie a moje z H. dopiero wychodzą a stary ma też pąka. Tylko jeden Ci wyszedł? A crocus od D. to nie alatavicus, choć pewności nie mam, bo powinien mieć więcej czarnego na zewnątrz. Poczytaj o nim i poobserwuj. Może to on. U mnie rannik Grunling jeszcze nie wyszedł i nie wiem czy wyjdzie, bo inne odmianowe już są na wierzchu. Irysy Ci już kwitną.Moje na wierzchu ale stoją. Piękna wiosna ;:138
Lidziu masz jeszcze inne marzenia?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No tak, altanka, podpora....to prawdziwe straty.
Ciężko naprawić takie uszkodzenia.
Przydałaby się męska pomocna dłoń przy takich pracach.
Ja tez dzisiaj byłam w domu, pikowałam papryczki, za mokro było by coś robić na ogrodzie.
Śliczne te białe krokusiki, twoje / moje chyba nie zakwitną mi w tym roku.
Wyglądają jakby zbyt płytko posadzone cebulki przemroziło, ale mam nadzieję, że się pozbierają.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lidziu piękna wiosna u Ciebie ;:138 ;:138 u mnie dwa ranniki zakwitły tylko :(
Szkoda że masz straty ;:196 ale czasami nic nie poradzimy na to ;:168
Pozdrawiam serdecznie zdrówka życzę i obyś jak najszybciej poradził sobie ze szkodami ;:196
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, piękne wiosenne otwarcie i zapylacze już u Ciebie latają. :D. Wiosna wcześniejsza , niż u mnie. Ale wiesz jak się cieszę, bo miłek wiosenny z nasion od Ciebie nareszcie będzie kwitł. ;:196
Nieźle musiało u Ciebie wiać, że narobiło tyle szkód. Żeby postawić do pionu Twój wiciokrzew japoński będzie trzeba nieźle się natrudzić. A może dałoby się go trochę skrócić, szkoda byłoby całkiem go wyciachać.
Głaski dla Daszeńki, czy jeże już dają znaki życia???
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Motyle już widziałam, ale pszczoły jeszcze nie. Tyle już kwitnień u ciebie? ;:oj Aż odrobinkę zazdroszczę :wink: Moje irysy żyłkowane nawet jeszcze nosków nie pokazały...
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Alu - Biedronka641 dziękuję. Dalej czekam na pozostałe kiełki bulbokodium. Teraz rośliny przystopowały, bo zrobiło się chłodniej. Dzisiaj w nocy ma być przymrozek, a jutro opady śniegu. Zobaczymy na ile ta prognoza się sprawdzi.
Ten krokus od D. to nie alatavicus. Już w zeszłym roku głowiłam się nad jego nazwą.
Mój r.'Grunling' ma dwa pąki, i na razie ani myśli ich rozwinąć. Natomiast r.'Schwefelglanz' jeszcze się nie pokazał. Na razie się tym nie martwię, bo rannik zimowy - gatunek, który zawsze kwitł jako pierwszy, dopiero zaczyna się pokazywać.
Irys 'Lady Beatrix Stanley' co roku zakwita jako pierwszy, niedługo dołączy do niego 'Katharine Hodking'. Natomiast irysy żyłkowane dopiero wychodzą, chociaż 'Pauline' ma już pąka.
W tym roku muszę zrezygnować z realizacji marzeń, bo czeka mnie usuwanie zniszczeń, jakie na działce poczyniła nocna wichura. A druga sprawa, to ciągnące się już od prawie roku problemy zdrowotne.

Grażynko - kogra masz rację, trudno coś naprawiać, gdy nie ma kto pomóc.
Krokus ze zdjęcia, to gratis od Danusi-ktoś, jest śliczny, szkoda że nn. Natomiast krokus złocisty 'Ard Schenk' i u mnie słabo w tym roku kwitnie. Jeszcze w zeszłym roku były wielkie kępy, a teraz jakby zakwitła co czwarta cebulka. Myślę, że u mnie zawiniła woda, bo już jesienią, a potem na przedwiośniu na działce było jedno wielkie bagno.

Tereniu Ter-Dob dziękuję, staram się fotografować każdy nawet najmniejszy kwiatuszek. Ty teraz jesteś bardzo zajęta, ale gdybyś dobrze poszukała, to jestem pewna, że znalazłabyś w swoim ogrodzie coś więcej niż dwa ranniki.
Z naprawą szkód będę mogła ruszyć, dopiero jak alejka działkowa przeschnie na tyle, żeby bagażówka mogła przywieźć potrzebny materiał. No i oczywiście gdy znajdę kogoś do pomocy.

Marysiu - delosperma dziękuję. Jeden z tych zapylaczy, a jest to prawdopodobnie trzmiel kamiennik, siedzi już dwie doby wczepiony w kwiaty wawrzynka. Wczoraj zrobiłam papierową tubę i nasunęłam na gałązkę. Dzisiaj sprawdziłam, żyje i siedzi tam dalej. Prawdopodobnie zaskoczył go deszcz i nocny chłód.
Ja tez bardzo się cieszę, że miłek wiosenny zakwitł. Wspaniała z Ciebie ogrodniczka - chylę czoła.
Z wiciokrzewem na pewno sama sobie nie poradzę, bo to taki ciężar, że nawet nie potrafię go przesunąć. Nie masz pojęcia jak mi go żal i chciałabym go za wszelką cenę uratować. Myślałam przez dwie noce i mam już pewien pomysł, ale nie wiem czy uda mi się go zrealizować.
Mały jeżyk jeszcze dwa dni temu był, bo miseczka pusta i małe pamiątki pozostawiane. Pozostałe jeże albo jeszcze hibernują, albo już wywędrowały w teren. Daszeńka dziękuje, przy okazji głaskania znalazłam u niej następnego kleszcza.

Małgosiu - clem3 no tak, pierwszego tegorocznego motyla widziałam w Twoim wątku. Po kilku dniach pojawił się i u mnie, ale tylko jednorazowo, bo pogoda się popsuła.
Niby kwitnie już dużo roślin, ale wcale tego nie widać, bo kwiatki niziutkie i zagrzebane w liściach.
Jako pierwsze kwitną irysy histrioides. Żyłkowane dopiero wystawiają noski, i na razie tylko jeden z nich próbuje zakwitnąć.

Krokus złocisty 'Dorothy'
Obrazek Obrazek

krokus złocisty 'Ard Schenk'
Obrazek Obrazek

krokus złocisty 'Creme Beauty'
Obrazek Obrazek

krokus Siebera 'Firefly'
Obrazek Obrazek

pierwiosnek gruziński
Obrazek Obrazek

przylaszczka pospolita
Obrazek Obrazek

rannik cylicyjski
Obrazek Obrazek

lepieżnik japoński 'Variegata'
Obrazek Obrazek

cyklamen dyskowaty 'Album'
Obrazek Obrazek

miłek amurski
Obrazek Obrazek

dzięcioł
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lidziu ale cudna wiosna ;:167 kiedy u mnie tak zakwitną kwiatuszki ??
Dzisiaj zrobiło się zimno i chyba mróz w nocy będzie .
Pozdrawiam i dużo zdrówka i sł życzę ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Zainteresowałaś mnie innymi odmianami iris histroides (znam tylko 'Katherine Hodgkin') oraz odmianami ranników, których nie znam wcale ;:oj A na takich najwcześniejszych kwiatkach zależy mi najbardziej z cebulowych!
Wiciokrzew masz bardzo duży więc chyba warto go przyciąć przed postawieniem do pionu. On i tak bardzo szybko przyrośnie. A swoją drogą zastanawiam się, czy go zabrałem przy przeprowadzce? :roll:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lidziu przykro się robi jak czytam o takich zniszczeniach. ;:168
Życzę zdrówka. ;:167 Mam nadzieję, że dasz radę takim przeciwnościom.
Kochana masz piękną wiosnę. :D
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu jak dobrze że Cię znalazłam, piękna wiosna budzi Twój ogródek. Zakwitły mi ranniki od Ciebie. ;:180 ;:196
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”