Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Post »

DecoY pisze: Dlatego tyle dworków stoi w ruinie, bo nikt nie wyda kasy na to, żeby mu KZ mówił co może sobie zrobić ,a co nie.
Widzisz, nieprawdę piszesz. To tylko kwestia mentalności i pieniędzy, których przeciętny Polak nie ma - bo ledwo ma na własne, małe mieszkanie. Obecnie w ogromnej ilości dworków, pałacyków są prowadzone prace remontowe lub zostały zamienione w hotele, domy wypoczynkowe itp. - mimo ciągle tych zapisów. Największym problemem jest często brak pomysłu. W Wielkopolsce chyba już niemal wszystkie zostały odrestaurowane. Na Dolnym Śląsku jest jeszcze sporo, ale to też ogromne budowle były. I potrzeba ogromnych pieniędzy na taką rezydencję. I często KZ nie jest sprawą decydującą.
Zaraz zaraz, przecież są urzędnicy, którzy to niby działają na korzyść tych krów i owiec, opłacani z moich podatków czy się to komuś podoba czy nie, więc co co chodzi ?.
O Twoją bierną postawę. Bo nie reagujesz. Jak człowiek leży na ulicy, albo biją człowiek też się odwrócisz i powiesz że od tego są "służby". O to idzie, że nie masz pojęcia jak to działa i jakie obowiązki wypełniają. Karmisz się oczekiwaniami i urojeniami. A brakuje Ci odwagi cywilnej by działać. Zostaw urzędnikowi co do urzędnika należy a nie pomijaj swoich obowiązków. Bo prócz praw masz obowiązki.
Hosta pisze:Jakie "obce" ?
hm. Takie jak kopalnie w niemieckich rękach, telewizja, gazety, telefonia we francuskich, banki .... - sprawdź kapitał wszystkich dużych firm - to są zachodnie firmy, nie polskie. Nawet samochody składają w Polsce obce firmy, nie nasze.
Przecież pytanie padło: kim Ty jesteś żeby decydować o tym, co może ktoś robić na swoim ?.
Nie wiesz? Nie działam bo takie mam widzimisię - tylko zostałem zatrudniony do pełnienia tej funkcji publicznej i zostały mi nadane uprawnienia w określonym zakresie. A co mogę określiłeś Ty sam idąc bądź nie idąc do wyborów. Bo to Twoi wybrańcy określają prawo które stosuję. Nic osobistego, jak widzisz.
DecoY
100p
100p
Od: 18 sie 2014, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzisz, nieprawdę piszesz. To tylko kwestia mentalności i pieniędzy, których przeciętny Polak nie ma - bo ledwo ma na własne, małe mieszkanie. Obecnie w ogromnej ilości dworków, pałacyków są prowadzone prace remontowe lub zostały zamienione w hotele, domy wypoczynkowe itp. - mimo ciągle tych zapisów. Największym problemem jest często brak pomysłu. W Wielkopolsce chyba już niemal wszystkie zostały odrestaurowane. Na Dolnym Śląsku jest jeszcze sporo, ale to też ogromne budowle były. I potrzeba ogromnych pieniędzy na taką rezydencję. I często KZ nie jest sprawą decydującą.
Bo po 20-stu kilku latach ktoś się wreszcie dorobił. KZ jest utrudnieniem, o czym pisałem wyżej.
O Twoją bierną postawę. Bo nie reagujesz. Jak człowiek leży na ulicy, albo biją człowiek też się odwrócisz i powiesz że od tego są "służby". O to idzie, że nie masz pojęcia jak to działa i jakie obowiązki wypełniają. Karmisz się oczekiwaniami i urojeniami. A brakuje Ci odwagi cywilnej by działać. Zostaw urzędnikowi co do urzędnika należy a nie pomijaj swoich obowiązków. Bo prócz praw masz obowiązki.
Skąd wiesz że nic nie zrobiłem ????????. Widać ocenianie innych przychodzi Ci równie łatwo. W takim razie po co są te służby i co one do jasnej cholery robią, że jak są potrzebne to się okazuje że: to nie ich zakres obowiązków, to nie ich obszar działania, to nie ich branża i tysiąc innych wymówek. Może łatwiej będzie A NA PEWNO taniej, jak ich po prostu nie będzie. Piszesz jak typowy urzędas: jak coś się dzieje a to wina ludzkiej nieczułości, wina obywatela, a dlaczego ten nie zadzwonił, nie powiadomił. Od czego Wy w ogóle jesteście ???. Ja mam obowiązki a Wy nie ?. Widzę że to działa tylko do bramki "podatnik obywatel". Nie dość że karmi się tabun urzędniczy, to jeszcze zrzuca się winy za nieprawidłowości na obywatela. Jasne, tak jest wygodnie, a potem napiszesz że masz jakieś tam społeczne zezwolenie na działanie.
hm. Takie jak kopalnie w niemieckich rękach, telewizja, gazety, telefonia we francuskich, banki .... - sprawdź kapitał wszystkich dużych firm - to są zachodnie firmy, nie polskie. Nawet samochody składają w Polsce obce firmy, nie nasze.
No i co ?.
Nie wiesz? Nie działam bo takie mam widzimisię - tylko zostałem zatrudniony do pełnienia tej funkcji publicznej i zostały mi nadane uprawnienia w określonym zakresie. A co mogę określiłeś Ty sam idąc bądź nie idąc do wyborów. Bo to Twoi wybrańcy określają prawo które stosuję. Nic osobistego, jak widzisz.
Akurat nie głosowałem na bolszewię, więc na darmo strzępisz klawisze :D . Po drugie widzę że jak Ci wygodnie, to podpierasz się demokracją, a jak wprowadzono możliwość wycinki przez DEMOKRATYCZNIE wybrane władze, to zacząłeś płakać że drzewostan się kurczy.
Ani połowy płaczu nie było za dziećmi skrobanymi, co nad tymi cholernymi drzewami.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DecoY pisze: Bo po 20-stu kilku latach ktoś się wreszcie dorobił. KZ jest utrudnieniem, o czym pisałem wyżej.
No to kogo winić? Biedni byliśmy. Prócz biedy dochodziła mentalność - nie moje to nie dbam.
Skąd wiesz że nic nie zrobiłem ????????. Widać ocenianie innych przychodzi Ci równie łatwo.
Wstrzymaj konie. Ty sam pisałeś że nic nie zrobiłeś cytuję:
Jakoś nikt nie interweniował.
W takim razie po co są te służby i co one do jasnej cholery robią, że jak są potrzebne to się okazuje że: to nie ich zakres obowiązków, to nie ich obszar działania, to nie ich branża i tysiąc innych wymówek.
A z jaką łatwością przychodzi Ci oceniać służby, gdy sam nie masz pojęcia czym się zajmują?
wina obywatela, a dlaczego ten nie zadzwonił, nie powiadomił. Od czego Wy w ogóle jesteście ???.
Teraz od czego jesteśmy? A jak próbujemy wejść na teren, to moja własność :D Zdecydujcie się człowieku.

No i co ?.
No właśnie... nie rozumiesz o co pytasz, czego chcesz ani konsekwencji. Przed chwilą pytałeś
Jakie "obce" ?
To odpowiedziałem. Sprzedajesz byle komu, a potem dziw się że jeździsz francuskim samochodem, ubierasz wietnamskie trampki, turecki sweter, słuchasz chińskiego radia i czytasz niemiecką gazetę w poszukiwaniu pracy w Polsce......zajadając hiszpańskie pomidory z marketu i włoskie sery. A drzewa do nasadzeń sprowadzasz z holenderskich hodowli.
Akurat nie głosowałem na bolszewię, więc na darmo strzępisz klawisze :D .
Ja nie pytałem na kogo głosowałeś. Zakazu usuwania drzew wcześniej też nie było. A dzieci w to nie mieszaj.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Miało być o drzewach a zrobiło sie politycznie
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Post »

A kto pozwolił wycinać 100letnie i starsze drzewa,politycy.Widać paru miało w tym interes.Podobno minister Szyszko ma 1.67mln hektarów ziemi ;:oj
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

monsheutos pisze:Podobno minister Szyszko ma 1.670mln hektarów ziemi ;:oj
Ile jej ma? :shock:
monsheutos
100p
100p

Post »

1.67mln hektarów tak miałem napisać.
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

170ha ma, pomylił się w oświadczeniu.
monsheutos
100p
100p

Post »

Widać że coś często się myli pan minister
" 1,67 mln hektarów, które miał kupić Jan Szyszko to powierzchnia tak ogromna, że deklaracje ministra muszą budzić wątpliwości, zwłaszcza, że wartości te podaje profesor zwyczajny i wieloletni szef Samodzielnej Pracowni Oceny i Wyceny Zasobów Przyrodniczych na SGGW. W dodatku te olbrzymie połacie ziemi Jan Szyszko konsekwentnie wymienia w wielu rokrocznie odnawianych oświadczeniach majątkowych. A ponadto, gdy w 2016 roku składał korektę dwóch oświadczeń majątkowych, podtrzymał że ma pięć obszarów ziemi po kilkaset tysięcy hektarów. (http://www.tvn24.pl )"
Pamiętam że kiedyś była afera,sprzedawali hektar lasu za 1zł,oczywiście wybrańcom narodu,tu pewnie było podobnie.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

monsheutos, miałby 5,35% powierzchni całej Polski? (31.173 mln ha)

Poczytałam sobie kilka ostatnich stron wątku i dyskusję związaną z nowym prawem. Zawodowo zazieleniłabym co się tylko da, prywatnie jestem za jak największą wolnością, więc w tym temacie pojawiają się u mnie uczucia mieszane jak w starym dowcipie o facecie, którego teściowa wpada w przepaść jego nowiutkim samochodzie.
Czytając zauważyłam, że wiele osób postrzega problem dość jednostronnie, a jest on bardzo złożony, ponieważ zahacza o wiele wartości i dziedzin: polityczne, gospodarcze, przyrodnicze, społeczne, kulturowe, a nawet psychologię.
Żeby nieco zobrazować posłużę się podanym wcześniej przykładem Pustyni Błędowskiej i dokonanej tam wycinki drzew. Jeśli patrzeć tylko przez pryzmat ochrony drzew, wydaje się to być nieodpowiedzialne. Jeśli jednak rozpatrzymy inne walory to zobaczymy inny obraz. Pustynia Błędowska jest unikatem w skali Europy http://regio4trip.eu/pl/region/biala-pr ... ie,58.html Stanowi ona unikalny ekosystem, który po zarośnięciu drzewami, zginie. Co ma większą wartość? Suchy bór, których w Polsce mamy wiele czy wyjątkowy ekosystem? ? wartość przyrodnicza. Mamy również do czynienia z wyjątkowym krajobrazem ? wartość krajobrazowa. Dalej mamy jego wartość gospodarczą ? jako unikat przyciąga wielu turystów, a to daje pracę lokalnym mieszkańcom, to z kolei przekłada się na wartość społeczną i psychologiczną. Wartość kulturowa widoczna jest w legendzie o jej powstaniu. Zniknie pustynia, zniknie nikomu niepotrzebna legenda. Na koniec wartość polityczna ? wyobraźcie sobie, że jesteście osobą decydującą o tym czy wyciąć te drzewa czy nie. Wiedząc to wszystko jaką decyzję byście podjęli? ;)
Zanim znowu skoczycie sobie do oczu weźcie pod uwagę złożoność tematu oraz fakt, że masowa wycinka wynika między innymi z tego, że ludzie chcieli zdążyć zanim znowu zmieni się prawo (niestabilność naszego prawa) czy nachodzący okres ochronny dla gniazdujących ptaków.
Jednak największym problem jak dla mnie, jest powszechna nieznajomość ekologii (odsyłam choćby do Wikipedii) czyli zasad funkcjonowania środowiska. Z tego samego powodu niektórzy teraz wycinają drzewa (bo mogą) i wielu zakłada ogrody składające się z trawnika i iglaczków (bo nie śmiecą).
Tylko ludzie wolni mogą być odpowiedzialni, ale tylko ludzie odpowiedzialni mogą być wolni. Ludzie wolni i odpowiedzialni wiedzą, że nie są samotną wyspą, a każde ich działanie przekłada się na innych ludzi i że są częścią środowiska. Skoro nie byliśmy wolni, staliśmy się nieodpowiedzialni. Czy dlatego, że ustawa nie została napisana dobrze, paru cwaniaczków na niej zrobiło interes, a część ludzi nieodpowiedzialnie wycięła drzewa, mamy znowu cofnąć ledwo odzyskaną wolność choć w tej kwestii? A może pora stać się odpowiedzialnymi? Tego też trzeba się nauczyć, tak jak nauczyć jak działa natura.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

monsheutos pisze:Widać że coś często się myli pan minister
" 1,67 mln hektarów, które miał kupić Jan Szyszko to powierzchnia tak ogromna, że deklaracje ministra muszą budzić wątpliwości, zwłaszcza, że wartości te podaje profesor zwyczajny i wieloletni szef Samodzielnej Pracowni Oceny i Wyceny Zasobów Przyrodniczych na SGGW. W dodatku te olbrzymie połacie ziemi Jan Szyszko konsekwentnie wymienia w wielu rokrocznie odnawianych oświadczeniach majątkowych. A ponadto, gdy w 2016 roku składał korektę dwóch oświadczeń majątkowych, podtrzymał że ma pięć obszarów ziemi po kilkaset tysięcy hektarów. (http://www.tvn24.pl )"
Pamiętam że kiedyś była afera,sprzedawali hektar lasu za 1zł,oczywiście wybrańcom narodu,tu pewnie było podobnie.
Sugeruję mniej tvn-u a więcej docierania do źródeł i zdrowego rozsądku. Oświadczenia majątkowe dostępne są na stronie sejmu, wystarczy spojrzeć, by wyrobić sobie zdanie. Szyszko najpierw podaje powierzchnię gospodarstwa w metrach kwadratowych, później zaś, wymieniając kiedy zakupił poszczególne działki zamiast metrów wpisał hektary. Ot i cała tajemnica. Błąd powielany jest w kolejnych latach, co świadczy, o tym jak parlamentarzyści podchodzą do tych oświadczeń (pewnie były bezmyślnie przepisywane w każdym roku, w korekcie odnosił się do innych zagadnień).
Powierzchnia 1.67mln hektarów to jest 5% powierzchni Polski, 10% gruntów ornych, więcej niż powierzchnia województwa małopolskiego i to w 5 działkach.

Ostatnie zdanie jest takie polskie.
monsheutos
100p
100p

Post »

Napisałem WYRAŹNIE PODOBNO,nie tylko tvn podawał takie wiadomości,jak napisałbym cytat z innego portalu to byś napisał sugeruje mniej tego....Jeżeli popełnił błąd to świadczy to o jego wykształceniu "zwłaszcza, że wartości te podaje profesor zwyczajny i wieloletni szef Samodzielnej Pracowni Oceny i Wyceny Zasobów Przyrodniczych na SGGW. "
Jak by o mnie napisali kłamstwa żądałbym sprostowania a tu cisza.
LaViol-zgadzam się.Jak czytałeś to wiesz że napisałem coś w stylu" że niektórzy chcą zrobić z pustyni las a z lasu pustynie"
Wielokrotnie napisałem,dobrze że pozwolono wycinać krzewy i drzewa natomiast nie rozumiem dlaczego pozwolono wycinać drzewa(100,200,300letnie)bez podania konkretnej przyczyny,które są cenne przyrodniczo i krajobrazowo a nie są pomnikami przyrody,jedyny argument moich oponentów to moja własność i basta.Niech sobie postawią na tej swojej WŁASNOŚCI reaktor atomowy.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy dlatego, że ustawa nie została napisana dobrze, paru cwaniaczków na niej zrobiło interes, a część ludzi nieodpowiedzialnie wycięła drzewa, mamy znowu cofnąć ledwo odzyskaną wolność choć w tej kwestii? A może pora stać się odpowiedzialnymi? Tego też trzeba się nauczyć, tak jak nauczyć jak działa natura.
patrząc na to co się działo chociażby na "moim podwórku"- tak. Ta ustawa, od kilku lat szła w dobrą stronę. Uważam, że zbyt gwałtownie dano całkowitą dowolność, zbyt radykalnie. Można było wiele zluzować, ale pewne kwestie jednak wciąz pozostawić na pewien czas, chociażby roku.
A nie jest dobrze napisana. Ma jednak liczne słabości. Można rzec - chcieli dobrze, wyszło po polsku :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”