Drzewa owocowe - cięcie Cz.II
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drzewa owocowe - cięcie Cz.II
Osobiście jej nie kupowałem jednak powinna to być Malinówka, co się zgadza gdyż owoce w środku są czerwone. Dlaczego powinienem przyciąć oba przewodniki?
Pozdrawiam Krzysiek
Nie ma czegoś takiego jak dwa przewodniki. Możesz nie przycinać jak chcesz żeby rosła prosto do nieba . Ten po lewej możesz przyciąć trochę wyżej niż zaznaczyłam wtedy zostanie przewodnik. Jak zaczniesz ciąć i popatrzysz na drzewko to będziesz widział co nie pasuje, gdzie jest za gęsto.
Cięcie moreli
Witam, czy ktoś może mi powiedzieć jak ciąć drzewo moreli? Moja morela ma dwa lata i jeszcze jej nie przycinałam. Kiedy jest na to najlepsza pora i w jaki sposób przycinać?
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podpowiedzcie
James G. w 1 roku swojego istnieje u mnie postanowił owocować.
Trochę go nie dopilnowałem, kwiatów nie pozrywałem i urósł jak urósł.
Dać mu żyć nic nie ciąć niech się te małe gałązki powstałe dalej rozwijają i ew. w kolejnym roku coś działać czy wg was lepiej pobudzić i przyciąć?
Mam jeszcze Pirosa tylko tamo niebo gorzej tutaj te gałązki zdążyły jako tako urosnąć a tam ledwo jakieś kikutki.
James G. w 1 roku swojego istnieje u mnie postanowił owocować.
Trochę go nie dopilnowałem, kwiatów nie pozrywałem i urósł jak urósł.
Dać mu żyć nic nie ciąć niech się te małe gałązki powstałe dalej rozwijają i ew. w kolejnym roku coś działać czy wg was lepiej pobudzić i przyciąć?
Mam jeszcze Pirosa tylko tamo niebo gorzej tutaj te gałązki zdążyły jako tako urosnąć a tam ledwo jakieś kikutki.
Co chcesz od niego jak na pierwszy rok ładnie rośnie. Zrób porządek na górze, musisz wyprowadzić jakiś przewodnik. Wytnij ze dwie gałązki w środku żeby troszkę przerzedzić i niech rośnie.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja akurat fanem przewodników nie jestem.
Wolę coś takiego
inne drzewa z uciętego przewodnika puściły gałęzie nowe pod takim kątem jak narysowałem czyli tak jak chciałem
a tutaj puściło tak dziwnie (narysowałem czerwoną linią po prawej stronie)
co tu zrobić żeby jakoś to drzewo wyprowadzić
najłatwiej było by uciąć to co urosło i przypilnować
ale szkoda roku drzewa
więc jak tutaj przymajstrować żeby osiągnąć w miarę oczekiwany efekt
Wolę coś takiego
inne drzewa z uciętego przewodnika puściły gałęzie nowe pod takim kątem jak narysowałem czyli tak jak chciałem
a tutaj puściło tak dziwnie (narysowałem czerwoną linią po prawej stronie)
co tu zrobić żeby jakoś to drzewo wyprowadzić
najłatwiej było by uciąć to co urosło i przypilnować
ale szkoda roku drzewa
więc jak tutaj przymajstrować żeby osiągnąć w miarę oczekiwany efekt
Przepraszam Cię,ale czegoś tu nie rozumiem. Oczekujesz, że drzewko samo z siebie będzie rosło dokładnie tak jak sobie to zaplanowałeś? Jeśli chcesz osiągnąć coś takiego to zbuduj sobie z drutu rusztowanie i przywiązuj każdą gałązkę. Tylko musisz tak robić do momentu zgrubienia gałęzi. Co chcesz osiągnąć przez prowadzenie gałęzi pod tak ostrym kątem. Jabłoń owocuje najlepiej jeśli kąt miedzy pniem, a gałęzią jest zbliżony do 90 stopni.
Podpowie ktoś nt mojej śliwki z poprzedniej strony, czy teraz ciąć i jak?
Borówkę tnie się mocno?user44 pisze:Ja dzisiaj ciąłem grusze i jabłonie. W sobotę planuję borówkę i jagodę kamczacką i goji
A tak w ogóle witam wszystkich
Ja wycinam tylko podeschnięte końcówki gałązek.
jagusia111 dziękuję za poradę.
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja również przyciąłem już swoje drzewka mam nadzieje ze i w tym roku moje drzewka obkleją się owocami