Skimmia japońska -wymagania,problemy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 gru 2016, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skimia
Witam!
Mam problem ze Skimią ponieważ jak ją kupiłam była piękna,miała dużo liści i nie wyglądała na chorą.Po 3 tygodniach zaczęły wypadać zdrowe liście.Te które nie wypadły zaczęły żółknąć i miały jakieś dziwne plamy na liściach.Pędy zaczęły usychać. Teraz wygląda jak trup.Może ktoś mi podpowie co mam zrobić żeby ją uratować.został jeden pęd:( Na dole linki do zdjęć.
Mam problem ze Skimią ponieważ jak ją kupiłam była piękna,miała dużo liści i nie wyglądała na chorą.Po 3 tygodniach zaczęły wypadać zdrowe liście.Te które nie wypadły zaczęły żółknąć i miały jakieś dziwne plamy na liściach.Pędy zaczęły usychać. Teraz wygląda jak trup.Może ktoś mi podpowie co mam zrobić żeby ją uratować.został jeden pęd:( Na dole linki do zdjęć.
Re: Skimia
Została zaatakowana przez przędziorka (białe kropeczki na listkach), poczytaj na poprzedniej stronie.
Może kupiłaś zaatakowany egzemplarz, albo u ciebie miała niekorzystne warunki, zbyt suche powietrze, może była w pokoju i za mokre podłoże.Ten egzemplarz na straty, zaatakowane pędy z liśćmi trzeba przyciąć, nie ma z czego odbić.
Może kupiłaś zaatakowany egzemplarz, albo u ciebie miała niekorzystne warunki, zbyt suche powietrze, może była w pokoju i za mokre podłoże.Ten egzemplarz na straty, zaatakowane pędy z liśćmi trzeba przyciąć, nie ma z czego odbić.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2012, o 22:22
Re: Skimmia japońska -wymagania,problemy
Przędziorek w grudniu?Niemożliwe. Chyba że roślina ze szklarni.Dobrze by było zobaczyć jeszcze korzonki.
Nie w grudniu, ale znacznie wcześniej, teraz są skutki.Właściwie to nic nie wiemy, kiedy roślinę kupiłaś, jakie warunki miała po zakupie, jakie w ostatnim czasie, była w domu, czy na zewnątrz?
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Wrócę do mojej skimii. Wyniosłam na zimny ganek, parapet południowy. Jest jej dobrze. No tak mi się wydaje. Nie zlinczujcie mnie, proszę. Od 24 listopada nie podlewałam Były niskie temperatury i nie wiedziałam jak podlewać. Ziemia nie koniecznie przesychała - w listopadzie nalałam jej sporo wody. Roślinka jest ok. Nic się z nią nie dzieje. Teraz to już powinnam podlać, prawda?
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Bardzo dobrze, że nie podlewałaś jeśli ziemia jest względnie wilgotna.Chyba przez to, że ma mięsiste liście zatrzymujące wodę ta roślina bardzo mało wykorzystuje wody, szczególnie w zimie i chłodzie.Swoją podlewałam chyba w grudniu niewielką ilością wody.Latem zauważyłam, że też nie potrzebuje takiego częstego podlewania jak np. kwitnące i nic złego się nie dzieje nawet jak trochę przeschnie, bo zazwyczaj jest w cieniu.
- ivonar
Mam "wyrzuty sumienia". Teraz dam jej trochę wody. Co myślisz?
Per aspera ad astra
Możesz dać, tym bardziej jeśli rosną w małych doniczkach w których zostały zakupione.Trzeba się kierować obserwacją, jak podeschnie to podlać, ale zimą rośliny, szczególnie w chłodnym pomieszczeniu podlewamy niewielkimi ilościami wody.
- ivonar
Doniczki i ziemię zmieniłam jesienią, zaraz po zakupie. Dziękuję za poradę
Per aspera ad astra
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skimia - co jej jest?
Podłączę się pod pytanie. Moja skimmia posadzona w tamtym roku, ładnie się przyjęła, jesienią zawiązała pąki kwiatowe. Zimą też była dość ładna, a teraz nagle coraz więcej listków wygląda tak:
Gliny raczej u mnie nie ma, przy posadzeniu dostała ziemię próchniczną wymieszaną z ogrodową. Jesienią rosnąca obok niej magnolia miała mączniaka, czy mogła się zarazić dopiero teraz?
Gliny raczej u mnie nie ma, przy posadzeniu dostała ziemię próchniczną wymieszaną z ogrodową. Jesienią rosnąca obok niej magnolia miała mączniaka, czy mogła się zarazić dopiero teraz?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Zmarzła\ wyschła, trudno jednoznacznie stwierdzić, ziemia długo była mocno zmarznięta.Tej zimy sporo zimozielonych liściastych ucierpiało, a tym bardziej młode rośliny.Ten biały nalot to grzyb, który atakuje już martwą tkankę.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
selli7 dziękuję za odpowiedź. Cała roślinka wygląda tak, myślisz że ma jeszcze szansę przeżycia?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe