MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

markonix pisze:
toldi pisze:klik

Ciekawe jak wygląda separacja na samce i samiczki : ;:306
Pewnie je pyta czy są samcami czy samiczkami :;230 :;230 :;230
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

comandos21 Ten żylistek i tawuła kiedy zakwitają? Mam żylistka , co prawda białego, ale kwitnie już właściwie po sezonie murarkowym. Z tawułami też jest różnie, bo sporo gatunków zakwita dopiero w okresie czerwiec-lipiec.
Murarki to trochę "śmieciuchy" :wink: i cwaniary. Kiedyś znalazłem info z badania pyłku zbieranego przez murarki z siedzibą w arboretum w Kórniku. Ponad 20% pyłku pszczoły zbierały z Pinaceae - sosnowate. Czyli łykają prawie wszystko , byle było dużo i szybko. Jak się nie mieszka na pustyni (do "pustyni" można zaliczyć obszary intensywnego rolnictwa) to wszędzie znajdą dobrą bazę pokarmową.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

klik pisze:comandos21 Ten żylistek i tawuła kiedy zakwitają? Mam żylistka , co prawda białego, ale kwitnie już właściwie po sezonie murarkowym. Z tawułami też jest różnie, bo sporo gatunków zakwita dopiero w okresie czerwiec-lipiec.
Murarki to trochę "śmieciuchy" :wink: i cwaniary. Kiedyś znalazłem info z badania pyłku zbieranego przez murarki z siedzibą w arboretum w Kórniku. Ponad 20% pyłku pszczoły zbierały z Pinaceae - sosnowate. Czyli łykają prawie wszystko , byle było dużo i szybko. Jak się nie mieszka na pustyni (do "pustyni" można zaliczyć obszary intensywnego rolnictwa) to wszędzie znajdą dobrą bazę pokarmową.
Kurcze racj, okres kwitnienia czerwiec-lipiec :/ Aj nie pomyślałem o tym ;:14 ;:14 zaślepiony byłem kwiatkami na belocie haha ;:306
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wcześniej (III-IV) i intensywnie wybuchają kwiaty na popularnej forsycji.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2016, o 10:35

Post »

diodas1, tylko że z forsycji pszczółki pożytku raczej nie mają, z tego co się orientuję forsycja praktycznie pyłku nie ma
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Tak jak napisał szaman76 forsycja to "lipa" praktycznie nie jest oblatywana przez pszczoły i trzmiele. Jak już to jacyś desperaci tam zaglądają. Dziwne, bo kwitnie imponująco. Nawet jak coś by było w kwiatach to tylko dla samców. Jak samice się budzą , to zazwyczaj forsycja już jest mocno przekwitnięta.
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sporo o roślinach obficie pylących w poszczególnych miesiącach można dowiedzieć się na stronach odwiedzanych przez alergików.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
karolkya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2017, o 13:15

Post »

Dzień dobry wszystkim :) Chciałam się na początek przywitać. W temacie pszczelim jestem zupełnym laikiem ale bardzo zainteresowała mnie hodowla murarki. Tylko pytanie czy na ten rok nie jest już za późno? Czy zdążę jeszcze założyć im domek i dostać kokony?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

karolkya jak się chce to wszystko można, zależy tylko jak z Twoimi chęciami :) ale im prędzej tym lepiej, szczególnie jeśli chcesz zamawiać pszczółki :)
Papuziara
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2017, o 20:20

Post »

klik pisze:O tym napisałeś?
http://allegrooo.pl/pszczola-murarka-og ... 62404.html

Jeszcze wymogi nadzoru weterynaryjnego uwzględnili :) No proszę, proszę pełny profesjonalizm :)

Co Wy się śmiejecie... Ja chyba właśnie od nich rok temu kupiłam murarki. Bo jest szeroki opis na aukcji, bo dostałam na maila jakieś opracowanie, z którego też teraz korzystałam i wydał mi się sensowny opis o stosunku samców do samic.
Dobrą strategię obrali to zarabiają. Najważniejsze dla mnie, że łyknęłam i zahodowałam pszczółki, przyroda tylko skorzysta :)
Awatar użytkownika
karolkya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2017, o 13:15

Post »

maniolek pisze:karolkya jak się chce to wszystko można, zależy tylko jak z Twoimi chęciami :) ale im prędzej tym lepiej, szczególnie jeśli chcesz zamawiać pszczółki :)
Chęci są i już zamawiam pszczółki. jednak wydaje mi się że jeszcze je trzeba gdzieś przechować bo zimno i nic nie kwitnie... pytanie na jakiej wysokości powinien być ich domek? bo czytałąm coś o 3 m i to wydaje mi się bardzo wysoko.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Ja swoje trzymam ok 20 cm nad ziemią i moje pszczoły nie narzekają, pracują aż miło. :wink:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Józef
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja swoje ule ulokowałem w tym roku ok. 3 m nad ziemią. Po pierwsze dlatego że jest to dla mnie wygodne miejsce. Po drugie żeby zobaczyć jak to wpłynie na rozwój populacji. Jeżeli pszczoły zaakceptują taką wysokość to na następny sezon dla części z nich jeszcze podwyższę poprzeczkę i dodatkowo stworzę siedlisko na dachu (7m nad gruntem) Dach mam obszerny i tam dałoby się zorganizować prawdziwą "pasiekę" na wiele tysięcy owadów, daleko od oczu sąsiadów. W zeszłym sezonie moje pszczółki mieszkały nisko (1.5 m) ale to miejsce ma już inne zastosowanie. karolkya myślę że możesz kokony od razu po otrzymaniu paczki wynieść już do ogrodu. Obudzą się kiedy zrobi się cieplej. Do tego czasu i kwiaty się pojawią.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”