Światło nie jest potrzebne do kiełkowania.Najważniejsze to odpowiednia temperatura i wilgoć.czlowiek87 pisze: ... czy światło ma przy kiełkowaniu znaczenie? beata_m co to są "kaski" ?
"Kaskiem" nazywamy potocznie twardą łupinę nasiona.
Światło nie jest potrzebne do kiełkowania.Najważniejsze to odpowiednia temperatura i wilgoć.czlowiek87 pisze: ... czy światło ma przy kiełkowaniu znaczenie? beata_m co to są "kaski" ?
Przy tworzeniu się kasków nie ma znaczenia czy rośliny podkiełkowano na wacikach. Istotna jest głębokość umieszczenia w ziemi. Gdy nasiono odpowiednio głęboko posiano, pęd przebijając się przez glebę pozbywa się łupiny. Jak jest za płytko roślinie się to nie udaje.czlowiek87 pisze: Spryskam moje papryczki chilli bo kasków mają co nie miara. O dziwo były z wacików
Witaj beata_mbeata_m pisze:Solaris! Jeśli z pomidorów wysianych 1-go marca wyrosły Ci wielkie krzaki, to poczekaj z tymi do gruntu, jak radzi calka do 20-tego marca. Widocznie w domu masz ciepło i rośliny mocno wybiegają.
Moim zdaniem pomidory do tunelu warto siać 2 tygodnie wcześniej jeśli masz możliwość zabezpieczenia ich w razie przymrozków. Ja nie mogę podgrzać całego tunelu, więc wcześniej wysiewam tylko 6 sztuk. W razie mrozu nakrywam je dodatkowo włókniną i wstawiam pod nią wkłady do zniczy.