Storczyki gruntowe- nie tylko obuwiki
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Storczyki gruntowe- nie tylko obuwiki
Sorka za odświeżanie ale wyszukiwarka nie znalazła więcej nic o obuwikach.
Na allegro znalazłem aukcje i mam teraz wewnętrzny konflikt. Kupić i zaryzykować uprawę tych wymagających roślin czy dać sobie spokój i zainwestować pieniążki w tańsze gatunki?
Ma ktoś doświadczenia w hodowli tych roślin?
Sam osobiście mam już kukułkę, podkolana i dwa gat. kruszczyków. Nie wiem niestety, jak bardzo wrażliwe są obuwiki.
Na allegro znalazłem aukcje i mam teraz wewnętrzny konflikt. Kupić i zaryzykować uprawę tych wymagających roślin czy dać sobie spokój i zainwestować pieniążki w tańsze gatunki?
Ma ktoś doświadczenia w hodowli tych roślin?
Sam osobiście mam już kukułkę, podkolana i dwa gat. kruszczyków. Nie wiem niestety, jak bardzo wrażliwe są obuwiki.
Nie znalazła,bo storczyki gruntowe to jakby inna bajka w zakresie uprawy.wyszukiwarka nie znalazła więcej nic o obuwikach.
Są uprawy w gruncie ,znam takie i nawet podglądam u kolegi.Ale uważam,ze ale ze względu na ostre zimy /u nas/ ekwilibrystyka w ich zabezpieczeniu przekracza ramy normalnej uprawy.
Storczyki gruntowe/obuwiki/ są dalej drogimi kwiatami , więc w moim odczuciu ryzyko jest podwójne.A jeden sezon przetrwania w gruncie , nie może nikogo usatysfakcjonować.
W tym przypadku , chęć uprawy musi być połączona z premedytacją przygotowania stałego stanowiska na lata i zabezpieczenia przed wyginięciem.
Takie mam spostrzeżenia, po własnych dwukrotnych próbach negatywnych -tylko rodzajem Dactylorhiza
Oczywiście zawsze można spróbować takiej uprawy;są w Polsce miejsca gdzie klimat jest sprzyjający bardziej, gdzie
są uprawiane.
Poszukam i podam namiar na kolekcję gruntowych w kraju.
pozdrawiam JOVANKA
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lut 2013, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jovanko! Z Twojego postu zrozumiałam,że próbowałaś uprawiać storczyki gruntowe obuwniki i Ci wymarzły.Bardzo mi się podobają,ale nie wiem,czy jestem sprostać wymaganiom.Czytałam,że niektóre odmiany rosną w strefie 6.Czyli jak zwykle reklama?Wiadomości w internecie są sprzeczne.Czy możesz opisać swoje doświadczenie?
Pozdrawiam serdecznie.
Przyjaciółka 4 niepowtarzalnych psiaczków.
Przyjaciółka 4 niepowtarzalnych psiaczków.
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Psiaro - Obuwik pospolity - Cypripedium calceolus i kilka innych gatunków z tego rodzaju to w sumie łatwe w hodowli rośliny jeśli zrozumiemy to czego potrzebują. To co je zabija w naszych ogrodach, dotyczy to także roślin skalnych, to próchniczna ziemia i nadmiar wilgoci tzw. "mokre stopy". Rośliny te rosna w ziemi mineralnej i przepuszczalnej. Najlepiej opisał to mój przyjaciel więc proponuje zerknąć tu:
http://www.alpines.home.pl/p/Joomla/ind ... &Itemid=74
Dufin jeśli jesteś z Ponidzia to zapraszam na kolejne spotkanie miłośników storczyków, które jak co roku, odbędzie się w maju na Ponidziu. Wkrótce na tej stronie pojawią się informacje o terminie i programie spotkania. Na razie możesz zobaczyć archiwalne relacje z poprzednich.
http://pts-orchis.pl/
http://www.alpines.home.pl/p/Joomla/ind ... &Itemid=74
Dufin jeśli jesteś z Ponidzia to zapraszam na kolejne spotkanie miłośników storczyków, które jak co roku, odbędzie się w maju na Ponidziu. Wkrótce na tej stronie pojawią się informacje o terminie i programie spotkania. Na razie możesz zobaczyć archiwalne relacje z poprzednich.
http://pts-orchis.pl/
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
Storczyki ogrodowe
Nie wiem czy jest taki temat ,ale wertowałem nie znalazłem.Może macie takie storczyki ,bo też są ciekawe i warto je uprawiać.Ja mam dwa Podkolan biały oraz oraz kukułkę plamistą.Jeżeli chodzi podkolana białego to mam na ranczo szczątkową pozostałość lasu,24 dorodne drzewa i pod nimi rośnie sobie ten storczyk i to jest jego naturalne siedlisko.Jak zainteresowałem się organizacją ogrodu to zauważyłem dopiero te rośliny czyszcząc teren w lasku.A tą działkę mam od dawna i wcześniej jakoś nie zwracałem uwagi.Praca,praca,praca ,zwolnijmy trochę tempo.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 lut 2017, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Porada
Dostałem od znajomego 3 kłącza Bletilli i 4 bulwy Obuwika. Poczytałem na temat ich hodowli i niestety ale posadzenie ich w ogrodzie jak się ociepli odpada z dwóch powodów (wszystkie już kiełkują- Obuwiki mają kiełki ok 2 centymetrów, a Bletilla ok 5 centymetrów i wypuszcza już listki, poza tym ziemia na działce jest raczej za twarda na nie). Czy można oba te gatunki hodować w mieszkaniu? Dysponuję torfem kwaśnym i ziemią torfową o pH 5,5-6,5. Mam też drobny perlit. Może dokupić gotowe podłoże do storczyków i jakoś razem wszystko wymieszać? W jakich proporcjach?
- jurek47
- 100p
Mam pytanie czy jest możliwe wysianie Kukułki plamistej.Mam tę roślinę w jednym miejscu i w tym roku pokazały się trzy nowe roślinki 4m.w innym miejscu w kępie sitowia w strefie bagiennej oczka.Na sto procent nie była tam sadzona.
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak jak najbardziej , u mnie też rozsiewa się po ogrodzie.
- jurek47
- 100p
Dzięki za informację.
- jurek47
- 100p
To naturalne siedlisko Podkolana Białego w moim ogrodzie,zagrodzone przed psem.Nic tam nie plewie nie dotykam,w tym roku rośnie 12 szt będzie kwitło 7.