Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Małe muszki
Nie znam się na owadach żyjących w drzewie, ale myślę że lepsze od lepów będą żółte tablice lepowe ( można kupić w sklepach ogrodniczych ). Żółty kolor przywabia większość owadów latających.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Małe muszki
Mole od minimuszek potrafię odróżnić chyba , że minimuszka jest jakimś stadium rozwojowym mola.
Prośba o identyfikację
Witam. Jakiś czas temu w jednej z doniczek na parapecie pojawiły mi się podłużne robaki. Są cieńkie niemal jak nitka, mają dużo nóżek i wydaje mi się, że również szczypce na końcu. Mieszkają pod ziemią i tylko czasami wychodzą na powierzchnię. Poniżej zamieszczam rysunek poglądowy. Niestety nie zrobiłem zdjęcia, gdy tylko pojawią na widoku to zgniatam je kombinerkami.
Czy wie ktoś, co to może być i czy da się tego pozbyć? Roślina w doniczce (kawa arabica) rośnie dobrze, więc prawdopodobnie jej nie szkodzą, ale w moim oczach nie są mile widziane.
Czy wie ktoś, co to może być i czy da się tego pozbyć? Roślina w doniczce (kawa arabica) rośnie dobrze, więc prawdopodobnie jej nie szkodzą, ale w moim oczach nie są mile widziane.
Re: Prośba o identyfikację
To może być wij drewniak, albo jakiś inny wij.
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja owadów,chrząszczy,larw i... innych
Jaja mszyc?
Czy to się rusza?
Czy to się rusza?
Re: Szkodnik
Pędrak, zapewne larwa chrabąszcza majowego,
U mnie przed laty były larwy rohatyńca nosorożca. Chrząszcze latały z brzękiem i były złotawe.
Jak po kilku latach uprawiania działki założyłem dwa kompostowniki które stały przez około rok pedraki znikły z grządek i je zasiedliły. Wybierałem larwy podczas przesiewania. Zasiedliły też czarne worki z kompostowanymi szpilkami.
Zalecenie: kompostownik 1,5 x 3 x 1,5 m z desek lub cegieł założony zaraz. Za rok założyć drugi i każdy z nich przesiewać co kwartał wybierając larwy. Co rok opróżniać jeden z dojrzałego kompostu.
Larwy rohatyńca rozwijały się przez kilka lat, więc udawało mi się je skutecznie wybierać. Od kilku lat już nie widziałem latających chrząszczy.
U mnie przed laty były larwy rohatyńca nosorożca. Chrząszcze latały z brzękiem i były złotawe.
Jak po kilku latach uprawiania działki założyłem dwa kompostowniki które stały przez około rok pedraki znikły z grządek i je zasiedliły. Wybierałem larwy podczas przesiewania. Zasiedliły też czarne worki z kompostowanymi szpilkami.
Zalecenie: kompostownik 1,5 x 3 x 1,5 m z desek lub cegieł założony zaraz. Za rok założyć drugi i każdy z nich przesiewać co kwartał wybierając larwy. Co rok opróżniać jeden z dojrzałego kompostu.
Larwy rohatyńca rozwijały się przez kilka lat, więc udawało mi się je skutecznie wybierać. Od kilku lat już nie widziałem latających chrząszczy.
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- MindDecay
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 cze 2016, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za owad w polskim ogrodzie?
Witam,
jakiś prostoskrzydły. Mi przypomina trochę wetę, ale do Nowej Zelandii trochę daleko...
jakiś prostoskrzydły. Mi przypomina trochę wetę, ale do Nowej Zelandii trochę daleko...
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
Drapieżniki
Drapieżniki
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Re: Co to za owad w polskim ogrodzie?
Jak dla mnie to przypomina świerszcza polnego tylko to paskowanie jakby zbyt intensywne .
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.