Przedplon
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przedplon
Wysiałam wykę. Po deszczach powinna skiełkować i spełnić podwójne zadanie- zielenina dla kurek, reszta do przekopania pod pomidorki.
Pozdrawiam
Mam pytanie.
Czy jak wekend wysieje gorczycę w miejsca na razie nieużywane to kiedy ona wykiełkuje, i jak długo rośnie. Od momentu siania do przekopania ile czasu to może zająć?
Czy jak wekend wysieje gorczycę w miejsca na razie nieużywane to kiedy ona wykiełkuje, i jak długo rośnie. Od momentu siania do przekopania ile czasu to może zająć?
Jak może być jeszcze lepiej??? ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Wszystko zależy od pogody, a w marcu jest różnie. Może być ładnie, ciepło i słonecznie i urośnie szybko. Jak posypie śniegiem i mróz zmrozi kiełki- trudno. Jak masz dużo nasion to działaj, najwyżej na wiosnę posiejesz jeszcze raz.
Pozdrawiam
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
15 marca 2016 roku posiałam gorczycę w miejscu gdzie miały rosnąć pomidory i papryka. Likwidowałam 15 maja i te 2 miesiące dały gorczycy wyrosnąć u mnie na pół metra.vanilia pisze:Mam pytanie.
Innych porównań czasowych nie kojarzę.
Na pewno wszystko zależy od pogody: temperatura/wilgotność i zasobnej gleby.
Moje nowe imię Szansa ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posiałam w sobotę gorczycę na przedplon pod cukinie i dynie oraz inne warzywa z rozsday (np. por i seler). Jak szybko po skoszeniu i przekopaniu mogę coś tam wysadzać? Mam jeszcze poplon w z jesieni, ale na razie go nie ruszam, bo wygląda marnie. Jak nawozić miejsca z przed i poplonem? Kiedy i czym?
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
O ile się orientuję, po przekopaniu warto poczekać ze dwa tygodnie. Bez przekopywania można od razu działać.
Przed- i poplony same mają stanowić nawóz.
Przed- i poplony same mają stanowić nawóz.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
Wiem, że same w sobie są nawozem, ale ktoś wcześniej napisał coś o nawożeniu i zgłupiałam ![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Dajemy azot by przyspieszyć rozkład masy zielonej.
Trzy cztery tygodnie po przekopaniu można siać/sadzić.
Trzy cztery tygodnie po przekopaniu można siać/sadzić.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Możesz wysiać i przekopać nawet taką mniejszą. Ja sobie siałam rok temu pod kukurydzę, którą sadziłam z rozsady jakiś pod koniec kwietnia. Sypnęlam ją na grządkę w lutym. Gorczyca spokojnie urosła i to wielka, zdążyła poleżeć na ziemi i zwiędnąć i dopiero posadziłam flance.vanilia pisze:Mam pytanie.
Kiełkuje nawet, gdy jest bardzo zimno, w tym roku posiałam pod koniec lutego, dziś jest taka:
![Obrazek](https://images83.fotosik.pl/429/66387a11e93c5d97med.jpg)
I jak tylko zrobi się cieplej rośnie bardzo szybko.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
U mnie gorczyca siana 4.03 i ładnie się zieleni grządka na której jest. Wczorajszy deszcz i grad jej nie zaszkodził.
A jak siie. Sieje gorczyce rzędowo czy tak można rozrzucić?
Jak może być jeszcze lepiej??? ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Aguss85
Vanilko na sianie rzędowo to chyba szkoda czasu i pracy, możesz sypnąć z góry nasiona i lekko pograbić. Jak ptaki ich nie wyjedzą to bardzo ładnie wschodzą. Moje już widać z okna z odległości 40m, że na tym pasku jest zielono ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Agnieszka
Agnieszka
Dzięki Agnieszko
Czy gorczyca dodatkowo odkaża glebę? Jakie ew. Inne przedplony polecasz i czy mają jakieś konkretne zastosowanie że pod jakieś uprawy tak a pod inne nie?
![Smile :-)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Czy gorczyca dodatkowo odkaża glebę? Jakie ew. Inne przedplony polecasz i czy mają jakieś konkretne zastosowanie że pod jakieś uprawy tak a pod inne nie?
- Aguss85
Takie właściwości odkażające (na choroby grzybowe odglebowe) ma ponoć owies. W tym roku zamówiłam nasiona i na pewno wysieję go jesienią na cały warzywnik po sezonie. Gorczyca za to jest z innej rodziny ni ż zboża, z kapustnych, i u siebie wysiewam ją przed kukurydzą, bo nie mają wspólnych chorób. Nie kiełkują przy niej chwasty, ale to tylko dlatego, że szybko się zagęszcza, a kiełkuje w chłodzie nim obudzą się nasiona różnych chwastów
Podobno odstrasza ślimaki, ale u siebie takiego działania nie zauważyłam.
Ścinałam w kwietniu takie 20-30 centymetrowe i leżały sobie na grządce aż do posadzenia kukurydzy
![Obrazek](https://images81.fotosik.pl/445/2fa7ad0b3e6d6094med.jpg)
Dałam zakwitnąć części roślin, które wysiały się za ogrodzenie warzywnika, tak z ciekawości, jak wygląda dorosła gorczyca.
![Obrazek](https://images84.fotosik.pl/445/bd4efcab2f66846amed.jpg)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Ścinałam w kwietniu takie 20-30 centymetrowe i leżały sobie na grządce aż do posadzenia kukurydzy
![Obrazek](https://images81.fotosik.pl/445/2fa7ad0b3e6d6094med.jpg)
Dałam zakwitnąć części roślin, które wysiały się za ogrodzenie warzywnika, tak z ciekawości, jak wygląda dorosła gorczyca.
![Obrazek](https://images84.fotosik.pl/445/bd4efcab2f66846amed.jpg)
Agnieszka
Agnieszka
Agnieszko dziękuję za odpowiedź z pełną dokumentacją, to zawsze od razu wszystko w głowie rozjaśnia. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Może ktoś ma jeszcze doświadczenia z jakimś innym przed/poplonem?
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Może ktoś ma jeszcze doświadczenia z jakimś innym przed/poplonem?