Pustynnik ( Eremurus)
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pustynnik
Witam, mam u siebie 4 pustynniki i chciałabym je rozmnożyć. Czy mógłby mnie ktoś poinstuować kiedy i w jaki sposób je dzielić.
Ewo, ja wykopuję po zakończeniu wegetacji, liście suche, to gdzieś początek jesieni. Zwykle jest już kilka 'ośmiorniczek', dają się delikatnie rozdzielić. Sadzę na nowe miejsce. Poza tym rozmnażam z nasion, ale to zabawa na kilka lat. Ważna uwaga, należy podkopywać w sporej odległości od centrum rośliny, bo mięsiste korzenie rosną promieniście poziomo, łatwo uszkodzić Jeśli Twoje pustynniki miały po kilka pędów kwiatowych to znak, że roślinę można dzielić.
Pozdrawiam, Feliksa
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Moje już trochę wystają. Podzieliły się. Hura. Czy one co roku tak się dzielą? Z 2 mam po zimie 4 .
- garden11
- 1000p
felixa dziękuję za porady, tak zrobię jesienią. Na razie nie wszystkie mam na wierzchu ale jeden już widzę, że siępodzielił i ma 2 kiełki
- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Zaczynam przygodę z pustynnikami.U mnie problemem jest duża wilgoć w ziemi.Wymyśliłem tak że posadzone będą w dużych donicach(skrzyniach) a na zimę będą przechowywane w garażu.Sucho i zimno temp nie spadnie poniżej -5.Czy takie warunki im wystarczą czy jednak muszą być w gruncie?
Zaczynam przygodę z pustynnikami.U mnie problemem jest duża wilgoć w ziemi.Wymyśliłem tak że posadzone będą w dużych donicach(skrzyniach) a na zimę będą przechowywane w garażu.Sucho i zimno temp nie spadnie poniżej -5.Czy takie warunki im wystarczą czy jednak muszą być w gruncie?
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dopiero wyszły z ziemi na jakieś 10-15cm.Ale cały sezon przed nimi.
Pozdrawiam Paweł
- garden11
- 1000p
Piękne, ile lat trzeba czekać na taka kępę? Ja mam 2 szt w tym roku i sporo siewek w promieniu nawet 3 m od rośliny matecznej.
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Trudno powiedzieć. Zależy ile kłączy posadzi się jednorazowo. Moje są rozmnażane przez podział.
Dwa lata temu były rozsadzone, ale jeszcze nie osiągają dwóch metrów wysokości, co wcześniej było standardem.
Dwa lata temu były rozsadzone, ale jeszcze nie osiągają dwóch metrów wysokości, co wcześniej było standardem.
Re: Pustynnik ( Eremurus)
Kupiłam dziś kłącza/bulwy tej roślinki, mają już malutkie kiełki - nie ukrywam, że właśnie takie wybierałam, bo w niektórych paczkach wydawały mi się zbyt przesuszone. Mam ogromną nadzieję, że zakwitnie w tym roku. Kiedy mogę wsadzić do gruntu? czy w kwietniu już mogę, czy lepiej czekać i po 15 maja?
Re: Pustynnik ( Eremurus)
Zaczęłam czytać wątek i nasunęło mi się pytanie dotyczący korzeni - jeden z zakupionych pustynników ma bardzo długie korzenie - ok. 25-30 cm. Podpowiedzcie mi jak go później do gruntu posadzić?, czy korzenie rozłożyć mam pod samą powierzchnią ziemi jak "na tacy"? czy mają iść w głąb ziemi?, czy może te korzenie powinnam skrócić?